Naslovna / Lekovito Bilje / Crni i beli luk

Crni i beli luk

Nekad je bilo nezamislivo da neka porodica nema dovoljno luka u svojoj bašti, posebno ako mora da ga kupuje u gradu

Kod bolnih modrica pomažu oblozi od luka istucanog sa dosta soli Foto: Shutterstock

CRNI I BELI LUK – Allium cepa i A. sativum

Luk crni i luk beli dragoceni su i kao hrana i kao lekarija. Ne samo da su puni hranljivih sastojaka koji su neophodni za naše telo i umovanje nego su u isto vreme i lekarija protiv više bolesti. U češnjaku (belom luku) ima, pored vode, celuloze, belančevine, šećera, organskih kiselina, mineralnih soli, vitami­na…

Lekovita svojstva

Beli i crni luk vekovima se u svim narodima koriste i kao sredstva koja leče i štite od raznih bolesti. Često i obilato jedenje lukova daje snagu i telu i umu i predohranjuje razne bolesti. Odvar od nekoliko glavica oba luka, ako se izjutra naštinu popije jedna čaša, oslobađa decu od glista. On pomaže ako se pije dva­-tri dana, a dobar je i protiv zatvora.

Odvar koji uspešno otklanja kašalj

Odvar od crnog luka odlično leči kašalj. Sprema se ovako: očisti glavicu luka, iseci pokrupno, pa uzmi oko 500 grama i stavi u nov opran lonac. Tome dodaj  litar vode, 80 g meda i 400 g žutog šećera. To treba da se vari polagano 3–4 sata. Tad ostavi da se ohladi pa docnije ocedi odvar. Ovaj treba dobro promešati onda kad se od vatre izmakne, da ne bi šećer na dnu lonca ostao. Držati u zatvorenom staklenom sudu. Bolesnik neka pije tog odvara po jednu malu čašicu izjutra i uveče, ali odvar treba uvek ugrejati, jer više radi vruć no hladan.

Beli luk leči i zubobolju i žuljeve

Protiv kašlja i neuredne stolice dobro je utući češnjak i jesti ga s medom. Da se odgoni mokraćni kamen, treba piti svaki dan po jednu čašu bela vina u kome je malo češnjaka svareno. Zapaljenje mesa oko zuba i mala zubobolja ispeče se češnjak u vrućem pepelu i vreo na bolni zub metne. Za to pomaže ispiranje usta i desni vinskim sirćetom u kojem je obaren češnjak.
Sitne glavice arpadžika ili crnog luka raseku se na polutke i metnu u dobro vinsko sirće da postoje dva­-tri sata. Uvče se stavi jedna polovina na svaki žulj i dobro se priveže da ne spadne. Nakon nekoliko večeri nestaće žuljeva, ako se svako jutro sastruže omekšali deo.