Naslovna / Lekovito Bilje / Divlji kesten

Divlji kesten

Seme divljeg kestena koristi se za izradu preparata za lečenje hemoroida i proširenih vena

Kesten se tadicionalno koristio za lečenje groznice Foto: Shutterstock

DIVLJI KESTEN – Aesculus hippocastanum

Ovo kitnjasto, bujno cvetno i lisnato drvo može skoro svuda da se primi, a tradicionalno se koristi u poljoprivredi, kao i za ublažavanje simptoma groznice.

Narodno lečenje groznice kestenom

Četvrtina divljeg kestena se narenda u čašu vode i popije na prazan stomak, za olakšavanje simptoma groznice. Za stoku treba narendati ceo kesten i dodati u vodu koju pije.

Šta se nalazi u semenu divljeg kestena?

U semenu divljeg kestena ima do 13 odsto saponina (escin), flavo­nolnih jedinjenja (glikozidi kvercetina i kemferola), kumarinskih derivata, skroba oko 50 odsto, masnog ulja 6–8 odsto, belančevina 8–10 odsto, ta­nina, mineralnih i drugih sastojaka. Seme se ne jede, jer je neprijatnog ukusa.

Primena u farmaceutskoj industriji

Seme divljeg kestena, Semen Hippocastani, koristi savremena farmaceutska industrija kao sirovinu za izradu lekova koji se u me­dicini upotrebljavaju protiv hemoroida, oboljenja venskog sistema i raznih poremećaja krvotoka.

Pitomi kesten

Pitomi kesten, koštan, maron, Castanea sativa, raste u našoj zemlji kao šumsko drvo. Ima ga u severozapadnim (Slovenija, Hrvat­ska, Bosna) i u jugoistočnim (Makedonija) krajevima. Uspeva i na primorju. Može da se gaji i u krajevima gde dobro uspeva vinova loza i pitomo voće. U plodovima ima skroba, belančevina, masti i drugih sastojaka. Jede se pečen i kuvan kao poslastica. Ima veliku energetsku vrednost. Može da zameni hleb.
Drvo, kora i plodovi sadrže dosta tanina. List se upotrebljava kao lek protiv kašlja.

Zamena za sapun

Kesten se može upotrebiti za pranje veša umesto sapuna. Nareže se više kestena i stavi vodu koja se zagreva dok ne proključa. Nakon toga se sa takvom vodom može prati odeća.

Hrana za stoku

Kesten je i hrana za stoku,  za koju tvrde mnogi stručnjaci da je daleko bolja od sena. Zajedno sa ljuskom kestenje se nasecka i pomeša sa nešto mekinja, a kasnije može i bez njih da se koristi kao hrana za stoku. Pored toga što hrani, kesten i čuva stoku od raznih bolesti, njegova gorčina može se ublažiti kuvanjem u vodi.

Kada konji boluju od čuvene bolesti sakagije, u njihovu ishranu bi trebalo uvrstiti veće količine divljeg kestena. Kod plućnih bolesti konja, preporučuje se iseckani i obareni kesten. Tvrdi se da je i lišće kestena dobro za zdravlje stoke, kad se isecka i pomeša sa mekinjama.

Divlji kesten, dobra je hrana za kokoši. Od kreča i pepela napravi se ceđ, u koju treba staviti oljuštene divlje kestene da odstoje nekoliko sati. Nakon toga seizvade, operu vodom i skuvaju. Kad se ohlade, izgnječe se i daju kokošima da jedu. Pilići se vrlo brzo goje, od kojih se dobijaja mekano i ukusno meso.