Naslovna / Lekovito Bilje / Iđirot

Iđirot

Čaj iđirota ublažava tegobe čira na želucu

Iđirot otklanja tegobe od lošeg varenja Foto: Shutterstock

IĐIROT – Acorus calamus

Iđirot ili temišvarka raste po blatima, jarkovima i močva­rama u slivovima i pored većih reka, naročito u nizijama. Liči na peruniku. Ima žućkasto cveće i debeo, člankovit, razgranat rizom (podzemno stablo, podanak). Podanak se vadi u jesen, oljušti, uzduž raseče i suši. Osušen podanak (Calami rhizoma) je mek, prijatno aro­matičnog mirisa, gorkog i pomalo ljutog ukusa. Sadrži i do 3,5% etarskog ulja, smole, tanina, mnogo skroba, gume i drugih sastojaka.

Lekovita svojstva

Upotrebljava se za jačanje apetita, kao stomačno aromatično sredstvo koje otklanja tegobe od lošeg varenja, čira u želucu itd. Koristi se u obliku odvara (čaja), tinkture, praška ili ekstrakta. Kad se žvaće komadić osušenog rizoma, on osvežava dah, blago dezinfikuje usta i čisti zube. Destilacijom pomoću vodene pare dobija se iz iđirota etarsko ulje. Ovo ulje se koristi u parfi­meriji, a u medicini kao dodatak sredstvima za trljanje i za kupanje.