JAGODA – Fragaria vesca
Jagode svi slavni lekari preporučuju kao vrlo dobro sredstvo protivu bolesti. Obilatim jedenjem jagoda može se izlečiti od kostobolje, reumatizma, gihta, nadimanja, zatvora, i drugih unutarnjih bolova. Pomaže kod začetka tuberkuloze, kamena, obične i dugačke gliste (ojađenice) i nesvestice. Čaj od jagode i jedenje svežih jagoda nekoliko puta dnevno, dobro je protiv dizenterije. Kome zaudaraju usta zbog pokvarenih zuba i desni, nek pari jagodama zube i meso oko zuba, pa će prestati.
Lekovita svojstva
Protivu micine (rana) valja uzeti 300 grama jagoda i dva puta toliko vode pa dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu koji mesec dana. Kad se bolest ukaže, treba tom esencijom bolno mesto ispirati i obloge stavljati. Da nestane nečistih prištića (akni) i pega s lica, treba zgnječiti nekoliko kašika jagoda i mazati licem tim sokom pre leganja u postelju.
Sok od jagoda dobar je napitak u groznici. On se pravi ovako: na jedan kilogram jagoda valja uzeti pola kilograma šećera. Ova se smesa dobro izmeša i jedno pola sata na vatri kuva u dobro zatvorenim staklićima. Može se ovaj lek i za zimu ostaviti, jer groznica najviše besni pri kraju zime. Neki doktori dokazuju da im u pomenutim bolestima nijedna biljka toliku uslugu učinila nije, koliko jagoda.
Tej (čaj) od lišća jagoda bolji je za zdravlje no onaj kineski ili ruski čaj. Lišće treba ubrati dok je zeleno i mlado s proleća i u hladovini osušiti. Sprema se kao i ostali tejovi: prvo dobro uzavri voda, pa se metne u nju desetinu listića. Valja ga poklopiti i ostaviti deset minuta, pa onda točiti i sa šećerom ili medom piti. Taj tej najviše pomaže kod bolesti stomaka, žuči i mokraćnog kanala.