
Pored toga što je hranljiv, pasulj utiče pozitivno na zdravlje Foto: Shutterstock
PASULJ – Phaseolus vulgaris
Opšte je poznato da pasulj uopšte ima u sebi dobre hrane, ali treba napomenuti da napomenemo da u njemu ima i lekovite moći. Njegova moć za lečenje pokazala se u ovim prilikama:
Kad se dobro skuva crveni pasulj i voda ocedi, onda ona leči svaki svrab – šugu, kad se tim odvarom pasulja nekoliko puta dobro opere celo telo.
Kad se dobro skuva pasulj i odvar njegov procedi, onda tako piće dobro je piti svaki dan po tri čaše protivu kašlja.
Kad se skuva pasulj, sa dosta crnog i belog luka i dobro začini zejtinom, on je dobar protiv zatvora, čamotinje, tromosti, bunila i zaboravnosti. Jedući ovu hranu oporavlja se čovek i umno i telesno, a u isto doba otklanja mnoge bolesti.
Kad se jede nekoliko puta mahuna – zelenog pasulja, odmah se oseti ne samo telesna lakoća nego i jača i bistrija misaonost, moć mišljenja i poimanja.
Suve mahune od pasulja (Legumina Phaseoli sine semine) upotrebljavaju se kao sastojak raznih čajnih smesa koje su namenjene lakšim dijabetičarima (oni koji boluju od šećerne bolesti).