Pasulj
PASULJ - Phaseolus vulgaris
Opšte je poznato da pasulj uopšte ima u sebi dobre hrane, ali treba napomenuti da napomenemo da u njemu ima i lekovite moći. Njegova moć za lečenje pokazala se u ovim prilikama:
Kad se dobro skuva crveni pasulj i voda ocedi, onda ona leči svaki svrab – šugu, kad se tim odvarom pasulja nekoliko puta dobro opere celo telo.
Kad se dobro skuva pasulj i odvar njegov procedi, onda tako piće dobro je piti svaki dan po tri čaše protivu kašlja.
Kad se skuva pasulj, sa dosta crnog i belog luka i dobro začini zejtinom, on je dobar protiv zatvora, čamotinje, tromosti, bunila i zaboravnosti. Jedući ovu hranu oporavlja se čovek i umno i telesno, a u isto doba otklanja mnoge bolesti.
Kad se jede nekoliko puta mahuna – zelenog pasulja, odmah se oseti ne samo telesna lakoća nego i jača i bistrija misaonost, moć mišljenja i poimanja.
Suve mahune od pasulja (Legumina Phaseoli sine semine) upotrebljavaju se kao sastojak raznih čajnih smesa koje su namenjene lakšim dijabetičarima (oni koji boluju od šećerne bolesti).
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.