Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Pasulj

Pasulj

Kuvani pasulj može olakšati tegobe zatvora

Pored toga što je hranljiv, pasulj utiče pozitivno na zdravlje Foto: Shutterstock

PASULJ – Phaseolus vulgaris

Opšte je poznato da pasulj uopšte ima u sebi dobre hrane, ali treba napomenuti da napomenemo da u njemu ima i lekovite moći. Njegova moć za lečenje pokazala se u ovim prilikama:

Kad se dobro skuva crveni pasulj i voda ocedi, onda ona leči svaki svrab – šugu, kad se tim odvarom pasulja nekoliko puta dobro opere celo telo.

Kad se dobro skuva pasulj i odvar njegov procedi, onda tako piće dobro je piti svaki dan po tri čaše protivu kašlja.

Kad se skuva pasulj, sa dosta crnog i belog luka i dobro začini zejtinom, on je dobar protiv zatvora, čamotinje, tromosti, bunila i zaboravnosti. Jedući ovu hranu oporavlja se čovek i umno i telesno, a u isto doba otklanja mnoge bolesti.

Kad se jede nekoliko puta mahuna – zelenog pasulja, odmah se ose­ti ne samo telesna lakoća nego i jača i bistrija misaonost, moć mi­šljenja i poimanja.

Suve mahune od pasulja (Legumina Phaseoli sine semine) upotre­bljavaju se kao sastojak raznih čajnih smesa koje su namenjene lakšim dijabetičarima (oni koji boluju od šećerne bolesti).

Send this to a friend