Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Rastavić

Rastavić

U narodnoj medicini čaj od nadzemnog dela rastavića koristi se kod tuberkuloze i drugih plućnih bolesti

Čaj od rastavića olakšava izlučivanje mokraće Foto: Shutterstock

RASTAVIĆ – Equisetum arvense

Poljska preslica, konjski rep, konjorep, štukavac je veoma rasprostranjen u našim krajevima. Raste na poljima, na vlažnim li­vadama, kraj potoka, bara, u dolinama reka, po kanalima i drugde.

U proleće izbijaju kratke, debele, sočne, smeđe ili crvenkaste nerazgranate plodne, fertilne stabljike koje imaju u zglobovima op­naste rukavce od 6–12 zubaca a na vrhu sporonosni klas. Ove stablji­ke ubrzo posle sazrevanja spora se suše i smenjuju sa jalovim, steril­nim tankim zelenim stabljikama koje dostižu visinu i do preko pola metra.

Sakupljaju se samo zelene stabljike tokom leta. Ova biljka je u narodu poznata i upotrebljava se u obliku čaja kao lek za bubrege i za bolje mokrenje. Koristi se i u medicini (Equiseti herba) u obliku čaja ili ekstrakta, u manjoj meri, u slične svrhe. Čest je sastojak raznih biljnih čajeva za bolje mokrenje (Species diureticae).

Rastavić za bolesti pluća

Rastavić sadrži bogatu količinu kremene kiseline i nešto flavonskih jedinjenja i saponina pored drugih manje važnih sastoja­ka. Kremena, odnosno silicijumova, kiselina u rastaviću je vezana na organska jedinjenja rastvorljiva u vodi. Pripisuju joj se osobine da potpomaže prirodni proces lečenja nekih infektivnih oboljenja pluća. Zbog toga se rastavić, sam ili u smesi sa drugim biljkama, ta­kođe bogatim u kremenoj kiselini, daje u obliku čaja kao pomoćno sredstvo za lečenje nekih oblika tuberkuloze pluća. Jedna takva bilj­na smesa ima ovakav sastav: rastavića 75 grama, troskota 150 grama i smrdljive koprive (Gaeorsis segetum) 50 grama. Dve kašike ove smese prelije se sa tri šolje ključale vode i kuva da se dobiju dve šolje čaja. Ova količina se popije u toku dana, u nekoliko navrata.

Druge vrste kao korov

Neke vrste rastavića javljaju se kao čest korov: močvarna pre­slica ili rastavak (Equisetum palustre), zatim veliki rastavić (E. maximum), kositerka, sudoper (E. hiemale) i barski rastavić (E. limosum) pa su otrovne za konje, ovce i goveda.

Silicijumova kiselina za poliranje

Zbog kremene kiseline sve se vrste rastavića mogu upotrebiti, stucane u prah, za poliranje drveta, češljeva i raznih drugih pred­meta i za čišćenje metalnog posuđa.

Send this to a friend