ŠPARGLA, SPANAĆ, KISELJAK, ZELJE
– Asparagus officinalis, Spinacia oleracea, Rumex acetosa i R. domesticus
Špargla, spanać, kiseljak i zelje (pazija, štavolj) posve su ugodni za jelo. Naročito se preporučuju onima koji su zaboravni, setni i zatvoru, bledilu, šuljevima i glavobolji izloženi.
Lekovita svojstva
Grci šparglu svare dobro pa odvar piju umesto vode, a nju jedu posoljenu i sa zejtinom dobro začinjenu. Od semena špargle pravi se kafa, koja je ugodni ja za piće i za zdravlje od mnogih drugih kafa. Kiseljaka i pazije ima skoro po svima livadama i pored toplih međa i pašnjaka. Lišće im je slično kao i u spanaća, prilično bogato gvožđem, bez koga bi nam telo bilo posve bledo i malaksalo. Kiseljak i zelje mogu se i u baštama gajiti prema potrebi. Tad je lišće njihovo još ugodnije za jelo.