Naslovna / Lekovito Bilje / Kamilica

Kamilica

Kamilica ima brojna lekovita svojstva, a u narodnoj medicini koristi se i za zaustavljanje gasova, lakše varenje i kod dijareje

Čaj od kamilice olakšava varenje Foto: Shutterstock

Kamilica – Matricaria chamomilla

Kamilica, kamomilja, prstenak, carev cvet, bela rada, ža­blja trava, romunika je jednogodišnja zeljasta mirisna biljka, vi­soka obično ispod pola metra. Stabljika joj je razgranata. Na vrhu stabljike i ogranaka nalazi se po jedna sitna cvetna glavica. Ona je prijatnog mirisa i meka je, jer je šuplja. Raste skoro svuda a najviše u Vojvodini, na slatinama. Bere se čim počne da cveta, već od kraja aprila.

Sitnija, prava mirišljiva kamilica cveta ranije i sitnija je i cvetom i listom i stablom od poznije, nemirišljave kamilice i dru­gih srodnih biljaka sa kojima se ne sme zameniti, jer one nisu ni mi­risne ni lekovite kao prava kamilica. I jedna i druga imaju krunicu cveta žutu, a cvetne listiće bele, koji se pružaju oko krunice kao belo tanjirče. Za lek se bere samo vršak te trave. Doktori vele da se upotrebljava sitnija, ranija, mirišljava kamilica. Najbolje je brati pri cvetanju i u času cvetanja kako za trenutnu, tako i za docniju, go­dišnju upotrebu!

Čaj od kamilice za zdrav stomak dece

Kamilica je lekovita protiv mnogih bolesti, a naročito kod mnogih dečijih i ženskih. Čim dete ne može da sisa i tvrdu stolicu ima, odmah mu treba po koju kašiku čaja davati da pije. Ovaj čaj popravlja želudac i utišava bolove. Da bi se deca od kostobolje i drugih bolesti sačuvala, treba im puna dva-­tri meseca davati uveče pri odlasku na spavanje po 1 malu šoljicu mlakog čaja. On je dobar i protiv proliva dečijeg, ma odakle on dolazio. Za klistiranje je on vrlo dobar.

Za bolove u ušima i glavobolju

Pri bolovima ušiju i prigluvosti treba dva puta dnevno čaj u uši ulivati. Protiv glavobolje dobro je istući cvet i lišće kamilice i privijati na glavu dnevno jednom, više vremena. Tokom zime suvu travu treba pokvasiti u vrućoj vodi i oblagati na glavu. Naravno ležući u krevet, to je najudesnije. Tako oblaganje glave i pijenje čaja kamilice dobro je protivu besanice i zaboravnosti.

Za bolje varenje i ispiranje očiju

Protiv otežanog mokrenja dobro je piti čaj. Protiv čirića u ustima i grlu, treba čajem grlo ispirati – grgotati. Želudačno varenje hrane se poboljšava kad se taj čaj pije kuvan u vinu. Protiv kašlja i bolova jetre takođe ga je dobro piti. Vrlo je dobro prati oči čajem kamilice, ali treba da se dobro slegne i izbistri. Bolje leči kad se ulije malo u oči i zadrži. Za pojačanje nemoćnih zglobova dobro je piti tri puta na dan, po čašu vina u kome je prenoćilo pola šake cveta kamilice.

Za zdravlje žena

Protivu rana, slabosti, i ženskih bolesti dobro se u čaju kamilice kupati, jer uspešno pomaže. Kad žene izgube menstruaciju, treba da svako veče po jednu dobru šolju jakog čaja popiju. Posle porođaja vrlo je dobro da žena pije svaki dan po dve čašice čaja od kamilice. To oporavlja i nju i matericu joj. Da se obamrli povrati u život treba ga oštrom krpom po celom telu trljati i u tople ga haljine zamotati, da se ugreje. Za ovo nužno je da se kupa, pari u toplom čaju kamilice i opet brzo u haljine zamota. Kad porodilju napadnu bolovi posle porođaja, prestaće bolovi čim se skuvaju u pivu ili u rakiji dve kesice napunjene sa cvetom kamilice, pa onda tople stave jedna na pupak, a druga na krsta. Kad se trava kamilice načini kao flaster i na rane stavlja, brzo ih zaleči.

Kamilica se bere u maju i junu

U maju i junu mesecu treba brati kamilicu i sušiti u hladovini, na suvom i provetrenom mestu, pa piti svaki dan. Dobra je protiv stomačnih bolova, tegoba pri mokrenju, neredovne menstruacije i nakon porođaja, bolova jetre, proliva i hladnoće u nogama i rukama. U ime toga dobro je da se udovi tim trljaju, pa postaju jači i topliji. Čaj se kuva kao i ostali čajevi.

Etarsko ulje kamilice

Glavni sastojak kamilice je etarsko ulje. Prosečno ga ima oko 0,4%. Novija proučavanja tvrde da lekovitost kamilice potiče ne samo od etarskog ulja nego i od matricina, heterozida, sluzi, smole, gorkih materija, tanina, flavonoida i drugih sastojaka.

Etarsko ulje kamilice je plave boje od azulena. U ulju ima još i drugih sastojaka.

Od kamilice i od njenog etarskog ulja izrađuje se velik broj hi­gijenskih i kozmetičkih preparata za negu kože i sluzokože.