Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Zob

Zob

Ovas se u narodu koristio za lečenje zubobolje

Tej i odvar od zobi veoma su lekoviti Foto: Shutterstock

Zob – Avena sativa

Piti tej, čaj od zobi i kupati se u njemu vrlo je lekovito. Ovaj čaj se upotrebljava protiv bolova koji dolaze od reumatizma, protiv nakupljanja tečnosti u organizmu i zastarele šuge. Takođe, pomaže kod šlajma plućnog, teškog disanja, ko­lika i bolesti očiju. Koristi se protiv lišajeva, telesne nemoći, bolesti slezine, bunila u glavi, tuge i sumornosti, bolesti trbuha i bola u grudima.

Lekovita svojstva

Protiv zubobolje skuvati dve­-tri šake zobi u sirćetu i uzeti tog vrućeg odvara u usta i držati desetinu minuta, pa će bol prestati posle nekoliko takvih gutljaja. Protiv bolaova kuka i drugih sličnih napada leči vruća zob koja se oblaže u vidu kesica i drži sat-­dva, pa se vruća promeni.

Valja napuniti jedan kazan ili kotao, bakrač, čistom vodom i slamom od zobi, pa čvrsto poklopiti i dobro prokuvati. Naliti tu ohlađenu vodu u kadu ili korito i kad je sasvim mlaka, staviti u njih bolesnika i držati ga tu pola sata. Kad bolesnik iz vode iziđe, valja da se dobro obriše pa onda u postelju legne. Kad legne da popije jednu čašu vrućeg teja od zobi da se ugreje i malo oznoji. Posle jednog sata može ustati i malo se prošetati po čistom vazduhu.

Ako se ovako kupa i pije tej za koju nedelju dana sigurno će se od pomenutih bolesti svaki bolnik izlečiti. Naravno, tada se mora u svemu umereno vladati.

Send this to a friend