Termin hiperlipidemija ili povećan nivo holesterola pokriva nekoliko poremećaja koji rezultiraju dodatnim mastima, poznatim kao lipidi u krvi. Hiperlipidemia se leči ali je često stanje za ceo život. Osobe koje imaju ovo stanje moraju da paze na ishranu i da redovno vežbaju. Cilj je smanjiti štetan nivo holesterola. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara.
Zasto nastaje hiperlipidemija?
Hrana koja sadrži holesterol, zasićene masti i transmasti može povećati nivo holesterola.
Ako ne vežbate mnogo,to može dovesti dostvaranja suvišnih kilograma,što može povećati holesterol. Sa starenjem nivo holesterola često raste.
Hiperlipidemija može bit i familijarno oboljenje. Osobe koje naslede bolest mogu dobiti vrlo visok holesterol. To znači da imaju mnogo veće šanse za infarct, čak i kada su mladi.
Namirnice koje sadrže holesterol:
- Sir
- Žumance
- Pržena i prerađena hrana
- Sladoled (mlečni)
- Peciva
- Crveno meso
Faktori rizika
Faktori rizika na koje možete uticati
- Hrana bogata zasićenim mastima i holesterolom
- Telesna težina
- Fizička aktivnost
- Pušenje
Faktori rizika na koje ne možete uticati
- Starost i pol (sa starenjem nivo holesterola često raste,a žene su u manjm riziku do menopauze)
- Genetika
- Rasa( Afroamerikanci imaju više nivoe HDL i LDL)
Simptomi
Većina ljudi sa hiperlipidemijom u početku ne može reći da je ima. To nije nešto što se može ostetiti,ali može se jednog dana primetiti posledica toga.
Holesterol , zajedno sa trigliceridima i ostalim mastima, može se nakupiti u arterijama. To čini krvne sudove užim i otežava protok krvi.
Nakupupljanje holesterola takođe može dovesti do stvaranja krvnog ugruška. Ako se krvni ugrušak odlomi i putuje do vašeg srca, to može izazvati srčani udar. Ako urgušak dođe do mozga može izazvati mošdani udar.
Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja laboratorijskim analizama krvi. Rezultati pokazuju nivoe:
- LDL (loš holesterol) koji se nakuplja u arterijama i pravi plakove , treba da bude manji od 4.
- HDL (dobar holesterol) koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i treba da bude oko 1 pa i veći.
- Trigliceridi se sastoje od glicerola i 3 masne kiseline. Skladište se u masnim tkivu i predstavljaju najvažniji depo energije, njihove vrednosti se kreću do 1,5.
- Ukupni holesterol je zapravo mera LDL, HDL i ostalih lipidnih komponenti.
Terapija
Promene životnog stila koje mogu smanjiti holesterol uključuju zdravu ishranu,gubitak težine i vežbanje. Preporučljivo je:
- izabrati hranu sa malo transmasti i zasićenih masti
- jesti više hrane bogate vlaknima(jabuka,banana,kruška,pasulj,sočivo,ovsena kaša)
- jesti ribu dva puta nedeljno
- izbegavati slatka piča i slatkiše
- ograničiti alkohol
- pojačati vežbanje
Nekim ljudima promena stila života ne utiče na smanjenje lipidnog statusa. Zato su neophodni lekovi koji sprečavaju jetru da stvara holesterol-statini. Druga vrsta lekova su inhibitori apsorpcije holesterola i oni deluju u kombinaciji sa statinima.