Deca

Ovo je vreme kada beba treba da prohoda: 4 znaka koja najavljuju da će se to brzo desiti

Bebama je ponekad potrebna i dodatna ruka da ih vodi ili podstakne da razviju veštine neophodne kako bi stajale na sopstvenim nogama

Beba obično počinje da hoda pred kraj prve godine života, negde oko 12. meseca, ali pedijatri podsećaju da je i to individualno jer neka deca počinju da ustaju i hodaju i sa 9 meseci. Učenje hodanja je, prema mišljenju pedijatara, prva velika prekretnica na dugoj listi dostignuća dece.

I kod beba važi pravilo individualnosti pa neka počinje da hoda sa 9, a druga sa 18 meseci

Pedijatar dr Michele Marshall iz Cleveland Clinic roditeljima otkriva nekoliko znakova koji najavljuju da će beba uskoro početi da hoda. Dr Marshall takođe ima i nekoliko saveta kako da roditelji podstaknu razvoj dece dok se bore da samostalno stoje i prohodaju.

– Prosečna starost beba kada počnu da hodaju je oko 12 meseci. Ali, neke prave prve korake i ranije ili mnogo kasnije – i to je sasvim u redu. Bebe mogu da počnu da hodaju već sa 9 meseci. Takođe je normalno da je nekim bebama potrebno više vremena da se oslobode i steknu samopouzdanje pa počnu da hodaju sa 17 ili 18 meseci – podseća dr Marshall.

A kada dođu do stadijuma da se gegaju s noge na nogu, to ne znači da će odmah savladati novu veštinu kao što je hodanja, kaže dr Marshall.

– Očekujte taj „širok“ hod neko vreme. Potrebno je malo vremena da se postigne ravnoteža što znači da dete možda neće biti spremno samo da hoda ni do 18 meseci. I to je normalno, nije razlog za brigu – naglašava dr Marshall.

Znakovi da beba uskoro počinje da hoda

Ukoliko se u periodu od 9 do 12 meseci pojavi neka od navedenih radnji to bi mogli da budu znaci da će beba uskoro početi da hoda:

  • Podižu se same uz deo nameštaja, na primer
  • Stoje nekoliko sekundi pre nego što padnu ili stoje same, bez podrške
  • „Krstare“ kroz kuću držeći sa za nameštaj koji im služi kao podrška dok hodaju
  • Povećana nervoza ili promene u režimu spavanja koje se javljaju kao rezultat naglog rasta ili osećaja iscrpljenosti zbog koncentracije.

– Ono što je najvažnije je sposobnost da se beba samostalno „izvuče“ iz sedećeg položaja, odnosno uspravi i podigne na noge. To je velika prekretnica koja se dešava neposredno pre nego što beba počne samostalno da hoda – ističe dr Marshall.

Kako bebe razvijaju veštinu hodanja?

Potrebno je vreme da beba napravi prve korake i nauči kako da koristi ruke i noge da bi povećala svoju pokretljivost. Svaka veština koju nauče zasniva se na prethodnoj lekciji koju su savladali. Na kraju, kombinovani napor veština koje zahtevaju njihove ruke, noge i mišiće je ono što čini hodanje mogućim.

Generalno, bebe uče da hodaju u sledećim fazama:

Od 3-4 meseca: Bebe mogu da koriste svoje ruke kako bi se odgurnule dok leže na stomaku
Od 6–7 meseci: Bebe počinju same da sede
Od 6-9 meseci: Bebe počinju da puze
Od 9 meseci: Bebe počinju da se uzdižu kako bi mogle da stoje na kratko
od 9–12 meseci: Bebe počinju da se kreću, prelazeći od jednog komada nameštaja do drugog, uz neprestano držanje
Od 11–13 meseci: Bebe uglavnom počinju da hodaju same.

Nije potrebna svaka faza da bi se savladalo hodanje i ne uče sve bebe da hodaju na isti način, poručuju pedijatri. Neke bebe mogu da kasne sa učenjem hodanja, posebno ako su i njihovi roditelji kasnije prohodali. Druge mogu čak i potpuno da preskoče puzanje, dok bi neke mogle da  puze na rukama i kolenima ili da se „vuku“ na stomaku.

Podrška i ohrabrenje za bebu

Kako dete raste, često će oponašati ono što drugi govore i rade dok uče da razvijaju sopstvene ličnost. Kada je u pitanju hodanje, bebama je ponekad potrebna i dodatna ruka da ih vodi ili podstakne da razviju veštine neophodne da stoje na sopstvenim nogama. Dr Marshall deli nekoliko načina kako bi roditelji mogli da ohrabre bebu da hoda.

Pruži ruku
Kada beba može da ustane, držite je za ruke kako biste joj pomogli da preduzme korake. Tokom prvih nekoliko meseci života, kada ih držite uspravno u krilu, dok im podržavate glavu i vrat, primetićete mali refleks udaranja — znak da se aktiviraju njihovi osnovni instinkti. Od 3. do 4. meseca, možete ih držati uspravno na čvrstoj površini kako bi mogli da se proguraju kroz noge i počnu da grade mišiće nogu.

Koristite rekvizite
– Igračke za guranje mogu da budu od pomoći, na primer kolica. Imaju četiri tačke na podu, tako da su veoma stabilne, a vaše dete ih može koristiti kao podršku dok se podiže i kreće – navodi dr Marshall i poručuje roditeljima da mogu da koriste i uobičajene kućne predmete. Preokrenite korpu za veš, koja je tipično visine bebe, za koju će se stalno hvatati dok stoje ili je guraju.

Izbegavajte šetače za bebe
Hodalice za bebe su sprave sa točkovima u koje se dete postavi da sedi ali može i da se kreće. Hodalice mogu da budu zgodne i obezbede majci malo slobodnog vremena da obavi sitne kućne poslove, ali je takođe poznato da izazivaju hiljade povreda glave i vrata. Mogu da budu opasne u blizini otvorenih vrata i stepenica, a mogu i da se zaglave na nekim mestima.