Naslovna / Deca

Ekcem kod beba leči se primenom 5 pravila

Priredio/la: I. V. |17:00 - 08. 11. 2022.

Atopijski dermatitis ne utiče samo na kožu, već na celu porodicu i zbog toga mora da se drži pod kontrolom, posebno kod novorođenčadi

ekcem kod beba Atopijski dermatitis  veoma je čest čak i kod novorođenčadi i može da bude veoma stresan za roditelje Foto: Shutterstock

Ekcem kod beba, sada poznatiji kao atopijski dermatitis,  veoma je čest čak i kod novorođenčadi i može da bude veoma stresan za roditelje. Tim povodom kanadski stručnjaci u članku objavljenom u roditeljima daju praktične savete za kontrolisanje ovog stanja.

Ekcem kod beba je hronični poremećaj kože

Atopijski dermatitis je hronični poremećaj kože sa karakterističnom upalom tkiva i disfunkcije epidermalne barijere. Najčešći je tip ekcema, hronično stanje koje može da dođe i prođe s  godinama ili tokom života i može da se preklapa sa drugim vrstama ekcema. Pogađa oko 3 odsto svetske populacije, a mogu da ga dobiju i tek rođene bebe. Prepoznavanje atopijskog dermatitisa, odnosno pravovremena i tačna dijagnoza, kao i dovođenje ovog stanja u remisiju, a zatim održavanje kontrole oboljenja može da bude izazov i za kliničare i za roditelje.

5 ključnih poruka za lekare i roditelje

Američka akademija za alergiju, astmu i imunologiju i Američki koledža za alergiju, astmu i imunologiju doneli su smernice za atopijski dermatitis.

– Nadamo se da ovih 5 ključnih poruka za pružaoce opšte i specijalizovane nege, kao i za roditelje/negovatelje, podržavaju najbolju praksu za lečenje atopijskog dermatitisa kod novorođenčadi. Atopijski dermatitis ne utiče samo na kožu. On utiče na celu porodicu, tako da se mora držati pod kontrolom, posebno kod novorođenčadi, što je, u stvari, kritična faza razvoja bebe – naglasio je dr Derek Chu, profesor na Odeljenju za alergiju i imunologiju na McMaster University. 

1. Atopijski dermatitis na obrazima, spoljnim udovima i trupu je čest kod odojčadi, a klasični ekcem, koji se razvija iza kolena i u pregibima laktova, može se razviti tek kasnije u detinjstvu.

2. Najbolja hidratantna krema je ona koju preporuči lekar. Novi dokazi pokazuju da bilo koja vrsta hidratantne kreme – losion, krema, gel ili mast – koja se koristi najmanje dva puta dnevno pomaže u lečenju atopijskog dermatitisa.

3. Atopijski dermatitis je zapaljensko stanje koje zahteva antiinflamatorno lečenje.
Najnižu dozu topikalnih steroida treba koristiti kako bi se kontrolisala pojava žarišta. Primena jednom dnevno je efikasna, kao i dva puta dnevno. Ako se napadi često ponavljaju, povremeno korišćenje lokalnih lekova (dva uzastopna dana, na primer, vikendom) može da spreči  naknadne napade.
4. Naučni dokazi ne podržavaju rutinsku upotrebu antibiotika za lečenje lokalne sekundarne bakterijske infekcije.
5. Izbegavanje neke hrane ne znači da će se poboljšati stanje i smanjiti ekcem, ali svakako treba izbegavati namirnice za koje je poznato da izazivaju alegriju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo