Naslovna / Vesti

Lek Rinvoq odobren za lečenje atopijskog dermatitisa, saopštila FDA

Priredio/la: I. V. |16:00 - 20. 01. 2022.

Ublažavanje teškog svraba jedna je od karakteristika na osonovu kojih je lek dobio odobrenje za lečenje atopijskog dermatitisa

lek rinvoq Rinvoq je lek kojim će se ubuduće lečiti teži oblici atopijskog dermatitisa Foto: Shutterstock

Lek Rinvoq (upadacitinib) američka Uprava za hranu i lekove FDA odobrila je za lečenje umerenog do teškog atopijskog dermatitisa kod pacijenata starijih od 12 godina, objavio je proizvođač leka kompanija AbbVie. Odobrenje je indicirano za pacijente sa atopijskim dermatitisom koji nisu reagovali na prethodni tretman i nisu dobro kontrolisani drugim lekovima ili kada se ne preporučuje upotreba drugih lekova.

Lek Rinvoq za decu stariju od 12 godina

Doza od 15 mg Rinvoq leka može se započeti kod pacijenata starijih od 12 godina, koji imaju najmanje 40 kg, a kod onih mlađih od 65 godina, koji ne postižu adekvatan odgovor na ovu dozu, doza se može povećati na 30 mg jednom dnevno.

Odobrenje je zasnovano na podacima o efikasnosti i bezbednosti od više od 2.500 pacijenata u tri studije. Približno 52 procenta ovih pacijenata je prethodno bilo izloženo lečenju sistemskog atopijskog dermatitisa. U tri studije, nakon 16 nedelja, pacijenti koji su primali monoterapiju Rinvoqk(15 mg i 30 mg) jednom dnevno i u kombinaciji sa lokalnim kortikosteroidima su ispunili primarne krajnje tačke od najmanje 75 procenata smanjenja u Oblasti ekcema i Indeksa ozbiljnosti. Globalna procena za atopijski dermatitis jasno ili skoro jasno (0/1) sa najmanje dva stepena smanjenja u odnosu na početnu vrednost. Značajno poboljšanje numeričke skale za najgori svrab ≥4 primećeno je već u prvoj nedelji lečenja lekom Rinvoq u poređenju sa placebom.

Neželjeni efekti leka

Bezbednosni profil leka Rinvoq kod pacijenata sa atopijskim dermatitisom bio je sličan onom kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom. Druge neželjene reakcije specifične za pacijente sa atopijskim dermatitisom uključivale su herpetikum ekcem/Kaposijevu varičeliformnu erupciju. Ozbiljni neželjeni efekti Rinvoq leka su infekcije kao što je tuberkuloza, veći rizik od smrti kod ljudi starijih od 50 godina i starijih koji imaju najmanje jedan kardiovaskularni faktor rizika, povećan rizik od određenih karcinoma i krvnih ugrušaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo