Naslovna / Vesti

Veštački zaslađivač Erythritol može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara

Ivana Vuskovic|15:00 - 09. 08. 2024.

Erythritol se dobija fermentacijom kukuruza i kao popularna zamena za šećer nalazi se u  veštačkom zaslađivaču Truvia. Naučnici otkrili da je ovaj veštački šećer najrizičniji za osobe koje već imaju neki srčani problem

Veštački zaslađivač erythritol Veštački zaslađivač erythritol, koji se najviše koristi u niskokaloričnim pićima, može da poveća rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka Foto: Shutterstock

Veštački zaslađivač erythritol, koji se najviše koristi u niskokaloričnim pićima, može da poveća rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka pa samim tim i rizik od srčanog i moždanog udara, otkrila je nova studija. Istraživanje objavljeno u Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology otkrilo je da erythritol može da učini trombocite aktivnijim povećavajući tako rizik od krvnih ugrušaka.

Veštački zaslađivač Erythritol je popularna zamena za šećer, sastojak Truvia zaslađivača

Erythritol se dobija fermentacijom kukuruza i, kao popularna zamena za šećer, nalazi u se  veštačkom zaslađivaču Truvia, kao i u nisko-kalorijskim pićima i hrani pogodnoj za keto način ishrane. U novoj studiji, naučni tim iz Cleveland Clinic otkrio je da unos vode zaslađene erythritolom čini trombocite (vrstu krvnih ćelija) aktivnijim, čime se povećava rizik od krvnih ugrušaka. A poznato je koliko su opasni krvni ugrušci, koji mogu da putuju do mozga, srca, bubrega, ruku i nogu i pluća, što može da izazove srčani i moždani udar i smrt.

Veštački zaslađena pića povećala nivo erythritola za 1.000 puta

Kako bi direktno ispitali kako erythritol utiče na zgrušavanje, istraživači su odabrali 20 zdravih dobrovoljaca, koji nisu imali nikakvo srčano oboljenje, kao ni visok krvni pritisak niti dijabetes. Nakon „noćnog posta“, vremena tokom kojeg u organizam nije unošena hrana, ispitanicima je testirana krv pre, a zatim 30 minuta nakon što su popili vodu koja sadrži tipičnu količinu erythritola ili vodu sa šećerom. Naučnici napominju da nivoi erythritola u telu mogu ostati visoki 2 do 4 dana nakon konzumiranja.

Kao i holesterol, erythritol se može konzumirati kroz hranu i takođe ga proizvodi naše telo. Osnovni nivoi variraju od osobe do osobe. Međutim, istraživači su otkrili da je grupa koja je pila veštački zaslađenu vodu imala nivoe erythritola koji su bili više od 1.000 puta veći od nivoa prethodnog konzumiranja i da su njihovi trombociti bili podložniji zgrušavanju.

Kod osoba sa već slabim srcem veštački zaslađivač Erythritol udvostručava rizik od srčanog i moždanog udara

Prethodna studija o erythritolu otkrila je da su ljudi sa srčanim oboljenjima, koji su imali prirodno visok nivo erythritola, imali dvostruko veće šanse da dožive veliki srčani incident poput srčanog  ili moždanog udara u naredne tri godine u poređenju sa onima sa najnižim nivoima. Ista studija je otkrila da dodavanje erythritola u krv ili trombocite pacijenata u laboratorijskim eksperimentima povećava stvaranje ugrušaka.

Erythritol se slabo metaboliše u telu i umesto toga ulazi u krvotok i napušta telo uglavnom kroz urin. S obzirom na to da telo prirodno stvara niske nivoe erythritola, dodatna potrošnja može privremeno da se akumulira. Ranije studije su pokazale da je potrebno oko dva do četiri dana da se nivoi erythritola vrate u normalu, navode istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo