Naslovna / Zdravlje

Redovan seks nakon infarkta smanjuje rizik od novog srčanog udara

Piše: E. K.|19:00 - 25. 12. 2020.

Osobe koje su preživele srčani udar imaju veće šanse za preživljavanje ako se u kratkom vremenskom roku vrate svim normalnim aktivnostima, pa i seksu

stariji par u krevetu

Seks čuva zdravlje Foto: Shutterstock

„Pacijenti koji su preležali infarkt treba da nastave sa seksualnom aktivnošću što je pre moguće. Najbolje nekoliko dana nakon otpusta iz bolnice, a može i kasnije“, izjavio je za prof. dr Jariv Gerber (Yariv Gerber). On je autor nove studije koja je sprovedena na Univerzitetu u Tel Avivu u Izraelu.
Ova vest je saopštena pre nekoliko dana na konferenciji za novinare, preneo ju je CNN, pa je brzo obišla svet.

I redak seks je bolji od apstiniranja

Iako njegov savet raduje sve kardiološke pacijente, dr Gerber naglašava da svako od njih mora da se konsultuje sa svojim lekarom prilikom otpusta iz bolnice.
„To da li pacijent može da upražnjava seks bez bojazni, zavisi od težine srčanog udara i eventualnih komplikacije kao što su srčana insuficijencija ili atrijalna fibrilacija“, dodao je dr Gerber.
Mada ovo istraživanje nije ispitivalo idealnu učestalost seksualnih aktivnosti, dr Gerber je za CNN rekao da je „čak i mala učestalost, manja od jednom nedeljno, bolja od nikakvog seksa“. Suština je, objašnjeno je, da „seks povećava šanse za dugoročno preživljavanje“.

Rizik od smrti smanjuje se za 35% kad imate redovan seks

Mnogi ljudi se odriču seksa nakon srčanog udara zbog straha da bi to moglo da izazove novi infarkt. Međutim, istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju, kaže da je seks dobar za podizanje stope preživljavanja.
Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu pratili su 495 parova čak 20 godina. Otkrili su da su oni koji su održavali ili povećali učestalost seksualnih aktivnosti u prvih šest meseci nakon srčanog udara imali 35 odsto manji rizik od smrti od onih koji su se odrekli seksa ili su proredili odnose.

Seks je sjajna fizička aktivnost

„Seksualnost i seksualna aktivnost su pokazatelji blagostanja. Pacijenti koji se vrate seksu ubrzo nakon srčanog udara brže se oporavljaju. Oni počinju da doživljavaju sebe kao zdrave, funkcionalne i energične osobe. A to na koncu vodi ka zdravijem načinu života“, saopštio je dr Gerber na konferenciji za novinare.
Iako iznenadni fizički napor, poput seksualnog odnosa, može izazvati srčani udar, dugoročni rizik od srčanih problema smanjuje se redovnom fizičkom aktivnošću. A seks svakako to jeste.
„Da bismo bili sasvim precizni, važno je istaći da seksualna aktivnost nije jedini faktor koji utiče na stopu preživljavanja, niti mi to tvrdimo“, naglasio je profesor.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo