Pankreas je mali, ali važan organ, kada se jednom ošteti može da dovede do nesagledivih posledica po zdravlje
Pankreas je mali organ, nalazi se iza želuca, ključan je za dobro varenje i kontrolu nivoa šećera u krvi. Neke, često i nesvesne navike mogu da oštete pankreas i dovedu do nesagledivih posledica kao što su upala, dijabetes, pa čak i razvoj karcinoma. Pankreas ima dve glavne funkcije: u procesu varenja proizvodi enzime koji razgrađuju hranjive materije, ima i endokrinu ulogu - luči hormone insulin (snižava šećer u krvi) i glukagon (podiže vrednosti šećera). Lekari napominju da ovaj vitalni organ mogu da naruše svakodnevne navike kao što su konzumacija alkohola, nezdrav način ishrane. Pankreas možemo da dovedemo u stanje velike preopterećenosti na nekoliko načina.
Alkohol
Nekontrolisana upotreba alkohola jedan je od glavnih uzroka pankreatitisa. Akutni pankreatitis izaziva jak bol u stomaku, mučninu i povraćanje i često zahteva bolničko lečenje. Ponavljanje epizoda akutnog pankreatitisa može da dovede do hroničnog pankreatitisa, to jest stanja u kojem dugotrajna upala i ožiljci trajno smanjuju funkciju pankreasa. Ožiljno tkivo nastaje kao posledica dugotrajne upale najčešće usled hroničnog pankreatitisa, konzumacije alkohola, pušenja, žučnih kamenaca, autoimunog pankreatitisa.
Nekontrolisana konzumacija alkohola može da dovede do malapsorpcije masti, vitamina i drugih hranjivih materija, i do razvoja dijabetesa i većeg rizika od raka pankreasa. Postoji nekoliko teorija o tome kako alkohol deluje na pankreas.
Stručnjaci napominju da alkohol može da dovede do toga da se digestivni enzimi, poput tripsina, koji normalno deluju u tankom crevu, aktiviraju unutar pankreasa pre nego što stignu do creva. Umesto da vare hranu ovi digestivni enzimi počinju da vare tkivo pankreasa i pokreću jaku upalu.
Alkohol takođe čini pankreasni sok gušćim i lepljivijim. Gušća tečnost može da formira proteinske čepove koji vremenom postaju tvrđi i formiraju kamenčiće koji blokiraju male kanale. Sve dovodi do iritacije i poremećaja funkcije pankreasa.
Prilikom razgradnje alkohola, takođe se formira štetna supstanca acetaldehid koja iritira, oštećuje ćelije pankreasa i izaziva upalu. U isto vreme alkohol podstiče oslobađanje hemijskih signala, koji pokreću i održavaju upalu, što sve povećava verovatnoću od oštećenja tkiva. Pojedini lekari napominju da nam alkohol uopšte nije potreban, neki stručnjaci dopuštaju ograničene količine raspoređene tokom više dana, bez opijanja.
Pušenje
Pušenje povećava rizik od razvoja akutnog i hroničnog pankreatitisa. Akutni pankreatitis počinje iznenada i izaziva jak bol i mučninu. Hronični pankreatitis se razvija tokom dužeg vremenskog perioda, a ponovljena upala dovodi do trajnog oštećenja pankreasa. Pojedini stručnjaci napominju da prestanak pušenja značajno smanjuje rizik od komplikacija
Pušenje se dovodi u vezu i sa rakom pankreasa. Nije potpuno jasno kako tačno nastaje oštećenje, ali laboratorijske studije pokazuju da nikotin može da izazove nagli rast nivoa kalcijuma u ćelijama pankreasa. Previše kalcijuma oštećuje ćelije i pogoršava upalu. Duvan sadrži i kancerogene supstance koje oštećuju DNK.
Jedna od najranijih genetskih promena u raku pankreasa tiče se gena Kras, koji deluje kao prekidač za kontrolu rasta ćelija. U više od 90 odsto slučajeva raka pankreasa ovaj gen je mutiran, to znači da je prekidač stalno uključen, usled čega dolazi do nekontrolisanog rasta ćelija i razvoja tumora.
Ishrana
Način ishrane utiče na pankreas. Konzumacija velikih količina zasićenih masti, prerađenog mesa ili rafinisanih ugljenih hidrata povećava rizik od problema sa pankreasom.
Jedan od glavnih uzroka akutnog pankreatitisa su kamenci u žuči, koji mogu da blokiraju žučni kanal i zadrže enzime unutar pankreasa. Usled svega se enzimi vremenom nagomilaju i počinju da oštećuju organ. Način ishrane ima bitnu ulogu jer utiče na stvaranje kamenaca - visok nivo holesterola povećava verovatnoću od formiranja kamena u žučnoj kesi.
Povišene vrednosti triglicerida takođe mogu da oštete funkciju pankreasa. Kada su trigliceridi veoma visoki, velike masne čestice (hilomikroni) mogu da začepe sitne krvne sudove u pankreasu, smanje dotok kiseonika i oslobode štetne masne kiseline koje iritiraju tkivo pankreasa. Česti skokovi šećera u krvi usled ishrane bogate šećerom dodatno opterećuju pankreas.
Gojaznost
Gojaznost je bolest koja povećava rizik od akutnog i hroničnog pankreatitisa. Masno tkivo može da se taloži u i oko pankreasa, da izazove steatozu pankreasa ili nealkoholnu masnu bolest pankreasa.
Višak telesnih masti povećava i nivo proinflamatornih molekula kao što su TNF-alfa i IL-6, dovodi do trajne upale koja pogoduje razvoju tumora. Gojaznost remeti osetljivost tela na insulin i hormonske signale iz masnog tkiva. Kamenci u žuči su češći kod gojaznih osoba i mogu da povećaju rizik od pankreatitisa.
Fizička neaktivnost
Sedentarni stil života pogoršava insulinsku rezistenciju i primorava pankreas da proizvodi više insulina. Bez fizičke aktivnosti koja pomaže mišićima da apsorbuju glukozu, pankreas je pod stalnim opterećenjem. Ovaj metabolički stres može da poveća mogućnost od razvoja dijabetesa i raka pankreasa.
Fizička aktivnost može da smanji rizik od raka pankreasa direktno i indirektno. Vežbanje jača imunitet, deluje na gojaznost i umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Redovno kretanje jača antioksidativnu odbranu i povećava aktivnost imunih ćelija koje se bore protiv bolesti.
Rak pankreasa može dovesti do dijabetesa, jer oštećeni pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina. Dijabetes, zauzvrat, može da poveća rizik od raka pankreasa.
Odraslim osobama preporučuju se vežbe snage barem dva puta nedeljno, preporuka je 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne aktivnosti nedeljno.
I male promene mogu da budu od velike pomoći
Bolesti pankreasa mogu da budu životno ugrožavajuće, zato je važno da prepoznamo prve simptome. Potražite medicinsku pomoć ako imate uporan bol u stomaku, neobjašnjiv gubitak telesne težine, gubitak apetita, mučninu ili povraćanje koje ne prolazi, žuticu, masne ili stolice izrazito neprijatnog mirisa, hronični umor.
Mnogi rizici se mogu smanjiti. Ograničavanje unosa alkohola, prestanak pušenja, ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama i redovna fizička aktivnost smanjuju verovatnoću oboljenja pankreasa. Čak i male promene, poput većeg unosa svežeg povrća, izbegavanje zaslađenih napitaka mogu da smanje opterećenje ovog vitalnog organa i sačuvaju zdravlje.
(eKlinika)
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.