Naslovna / Korona

Oštećenje bubrega može da bude posledica infekcije korona virusom

Priredio/la: I. V. |10:30 - 30. 12. 2021.

Fibroza bubrega ili ožiljci na tkivu organa je ozbiljna dugoročna posledica koja se može desiti praktično nakon bilo kakvog oštećenja bubrega

Oštećenje bubrega Oštećenje bubrega korona virusom nastaje kada virus SARS-CoV-2 inficira bubrege Foto: Shutterstock

Oštećenje bubrega korona virusom nastaje kada virus SARS-CoV-2 inficira bubrege i tako nastaju ožiljci na tkivu, kao što su u svojoj studiji pokazali istraživači sa RWTH Uniklinik Aachen iz Nemačke i  Radboudumc u Holandiji. Tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može da ukaže na moguće oštećenje organa na duži rok.

Korona virus može da izazove oštećenje bubrega

Poznato je da korona virus može da izazove teška oštećenja u ljudskom organizmu, kao i da se bubrezi mogu da se zaraze. Ali, šta se tačno dešava u bubrezima kao rezultat infekcije ostaje još uvek nepoznato. U ovoj studiji, objavljenoj u Cell Stem Cell, istraživači su analizirali bubrežno tkivo pacijenata sa covid 19 primljenim u intenzivnu negu. Pronašli su ožiljke na tkivu u poređenju sa pacijentima na intenzivnoj nezi sa infekcijom pluća koja nije covid 19.

Zatim su istraživali šta je tačno uzrok oštećenja bubrega. Može li ovo biti direktan efekat virusa, nezavisno od sistemske upale? Da bi to istražili, naučnici su kultivisali mini bubrege, zvane organoidi, u laboratoriji. Organoidi bubrega su razvijeni od matičnih ćelija i sadrže mnogo različitih ćelija bubrega, osim imunih ćelija. Organoidi bubrega su inficirani SARS-CoV-2 i istraživan je direktan efekat virusa na ćelije bubrega, nezavisno od potencijalnih sekundarnih efekata, uzrokovanih imunim ćelijama ili drugim sistemskim efektima. Istraživači su otkrili, u skladu sa tkivima pacijenata sa covid 19,  ožiljke na organoidima bubrega i prateće signale koji doprinose procesu stvaranja ožiljaka.

Ožiljci na tkivu bubrega česta pojava kod covid 19 zaraženih

Rezultati ove studije ukazuju na to da bi nedavni nalaz druge velike studije zasnovane na podacima iz SAD, koja je prijavila pad funkcije bubrega kod više od 90.000 preživelih od covid 19 mogao biti posledica direktnih efekata virusa SARS-CoV2 na bubreg, koji izaziva stvaranje ožiljaka.

– U našoj studiji smo temeljno istražili uzročne štetne efekte korona virusa na bubrege. Inficirani organoidi bubrega pokazuju da virus direktno izaziva oštećenje ćelija, nezavisno od imunološkog sistema. Ovim radom, pronašli smo deo slagalice koji pokazuje štetne efekte koje virus može imati u telu – naglasio je holandski naučnik Jitske Jansen.

Katharina Reimer sa RWTH Uniklinik Aachen istakla je da je fibroza bubrega ili ožiljci, ozbiljna dugoročna posledica koja se može desiti praktično nakon bilo kakve povrede bubrega i povezana je sa funkcijom bubrega.

– Naš rad pokazuje ožiljke bubrega kod pacijenata sa covid 19 , što daje objašnjenje zašto virus može izazvati opadanje funkcije bubrega, kao što je pokazano u drugim studijama. Dugoročne studije praćenja će pružiti dalji uvid u patologije povezane sa bubrezima uzrokovane SARS-CoV-2 – najavila je Reimer.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo