Naslovna / Vesti

Znaju li roditelji kako da razgovaraju sa decom i rade na njihovoj empatiji

Priredio/la: Ma.R.|20:00 - 01. 06. 2023.

Događaji u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu probudili su vrlo snažnu empatiju kod ljudi, ali i jasno poručili da nam je potreban bolji sistem prevencije i zaštite

Empatija Poruka tribine „Na kafi sa psihologom“: Emocionalno opismenjavanje dece je neophodno, ali mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja Foto: Shutterstock

Empatija je tema kojoj nas je, nažalost, vratio tragičan splet događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca. Kako dalje posle nesreća koje su nas zadesile, koje su najvažnije poruke za roditelje i decu – samo su neke od tema tribine „Na kafi sa psihologom“, održane u organizaciji Hemofarm fondacije pred prepunom salom u Dorćol Platzu na temu „Srbija posle tragedija – da li imamo empatiju?“

Jakšić: Empatija, razgovor i značaj položaja deteta u okviru porodične sredine

Poruka psihološkinje Ivane Jakšić je da roditelji moraju više da pričaju sa decom. Međutim, svi učesnici diskusije, uz moderatora, novinara i psihologa Dragana Ilića ali i publiku, saglasili su se da je neophodno usmeriti se „na emocionalno opismenjavanje dece, koje mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja“.

– Verujem da roditelji to žele da rade, ali da li znaju kako? Da li su podržani, da li imaju to gde da nauče, da li je bio neko da pogleda šta se dešava u nekoj kućnoj atmosferi?  U pogledu ovako ekstremnih slučajeva nasilja, na prvom mestu je porodična sredina. Pitanje je koje je obrasce učilo dete u okviru porodice, kako u okviru nje teče njegov socio-emocionalni razvoj, da li se potrebe deteta prepoznaju, da li se emocionalno opismenjava… – naglasila je Jakšić i dodala da se u  velikom broju ovakvih slučajeva nailazi na zlostavljanje i na vrlo problematične porodične situacije“.

Veoma važno, rekla je Ivana Jakšić, šta se dešavalo u najranijem razvoju deteta u okviru porodice. Ocenila je i da se nakon događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ probudila vrlo snažna empatija kod ljudi, i jasno poručila da nam je potreban bolji sistem prevencije i zaštite.

Borovnica: Tragični događaj koji je promenio naše poimanje sveta

Psiholog Vladimir Borovnica rekao je da 50 odsto problema mentalnog zdravlja počinje do 14. godine, a 75 odsto do 24, 25 godine života, te da je mentalno zdravlje dece i mladih uvod u probleme mentalnog zdravlja.

On je istakao da, kada se govori o zaštiti mentalnog zdravlja, prioritet mora biti na jačanju službe za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih, što je, prema njegovim rečima na bazi neposrednog iskustva, „kod nas tanko“. Govoreći o nezapamćenom događaju, koji je pokrenuo lavinu osećanja i ujedinio nas u bolu i empatiji, Borovnica je naglasio da je ova situacija „promenila naše poimanje sveta“, koje je usledilo nakon potpune paralize mišljenja i velikog šoka.

 

Empatija

Učesnici tribine „Na kafi sa psihologom“; Dragan Ilić, Ivana Jakšić, Vladimir Borovnica, Veran Matić Foto: Kampanja „Nesalomivi“

Novinar Veran Matić je komentarišući aktuelne događaje naglasio važnost demilitarizacije, ali i dekontaminacije društva. To, se prema njegovim rečima, ne odnosi samo na količinu oružja, već i prirodu našeg odnosa jednih prema drugima.

Pomoć stručnog lica možete dobiti besplatno i anonimno

Tribina „Na kafi sa psihologom“ je deo kampanje za borbu protiv depresije i stigme „Nesalomivi“. Ovim putem je do sada više od 15.000 ljudi dobilo pomoć i podršku stručnjaka, psihologa i psihijatara koji rade na SOS liniji za borbu protiv depresije i stigme 0800 001 002 i email adresi podrska@nesalomivi.rs.

Pomoć i podrška, koju pružaju stručnjaci četiri Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Kovinu, Novom Kneževcu i Gornjoj Toponici su besplatni, anonimni i dostupni 24/7.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo