Zdravlje

Može li da se „istopi“ kamen u žučnoj kesi: Kada ovo stanje ugrožava i pankreas?

- Kada u organizam unesemo masnu hranu, žučna kesa ispušta višak tečnosti (žuči), koja joj služi da bi potpomogla varenje. Međutim, ovaj proces u telu odvijaće se i bez žučne kese, pa nema razloga da se pacijenti leče na svoju ruku neproverenim metodama i izbegavaju minimalno invazivnu intervenciju rizikujući komplikacije - kaže za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, specijalista opšte hirurgije

Iako sam mehanizam nastanka kamena u žučnoj kesi još uvek nije do kraja razjašnjen, smatra se da razvoju ove bolesti doprinosi ishrana savremenog čoveka sa redovnim i često preobilnim obrocima, čime sama žučna kesa evoluciono gubi svrhu postojanja. Lečenjem na svoju ruku i izbegavanjem rutinskog medicinskog rešavanja problema žučne kese možemo da prouzrokujemo komplikacije opasne po život, upozoravaju stručnjaci.

Žučna kesa: Uloga, predispozicija za probleme i kamen u žučnoj kesi

To u razgovoru za eKlinika portal potvrđuje dr Zlatko Bokun, specijalista opšte hirurgije i instruktor laparoskopske hirurgije sa višedecenijskim iskustvom u rešavanju problema žučne kese. Prema njegovim rečima, tipični pacijenti sa ovim stanjem su žene u svojim četrdesetim godinama, mada je, kako kaže, ciljna grupa sve šira i raznolikija. Čine je i mlađi i stariji, bez obzira na pol.

– Žučna kesa je organ oblika kruške sa ulogom metabolizma i varenja masti. Lokacijski se nalazi na donjoj površini jetre, a praktično predstavlja rezervoar žuči. Kada u organizam unesemo masnu hranu, žučna kesa ispušta višak tečnosti (žuči), koja joj služi da bi potpomogla varenje. Međutim, važno je znati da žučna kesa ne spada u vitalne organe i da se bez nje živi normalno, uz promenu životnih navika. Naravno, postoje jasne indikacije kada se odstranjuje – navodi dr Bokun, koji dodaje da je najčešći problem koji nastaje sa žučnom kesom pojava kamenja, odnosno kalkuloza žučne kese.

Kamen u žučnoj kesi i kamen u bubregu: Šta zbunjuje pacijente, možemo li ih istopiti?

Pacijente često zbunjuju dve potpuno različite dijagnoze na dva različita organa, kamen u žučnoj kesi i kamen u bubregu/bubrezima.

Jedino što je za ova dva oboljenja zajedničko je reč „kamen“. I dok se pojedini bubrežni kamenci zaista mogu istopiti lekovima, kamen u zučnoj kesi je lekovima, a posebno, takozvanim „bapskim“ receptima, nemoguće odstraniti. Privremeno se može pomoći uzimanjem antibiotika, lekova protiv bolova i rigoroznom bezmasnom dijetom. Brojni popularni narodni lekovi, čajevi, cimet, limun i maslinovo ulje nažalost nemaju nikakvog efekta na ovo oboljenje, sem povremenog ublažavanja tegoba. Kamen u žučnoj kesi je takvog sastava da ga je nemoguće „istopiti“. Primenom alternativnih metoda lečenja pacijenti samo odlažu neizbežnu operaciju i povećavaju šanse za eventualne komplikacije – upozorava hirurg.

Koje komplikacije može da izazove kamen u žučnoj kesi ako se neadekvatno leči

Često se dešava, kaže dr Zlatko Bokun, da pacijenti u strahu od operacije i pokušajima da raznim metodama „istope“ kamen naprave veće probleme.

Takvi pokušaji obično završe na hitnom hirurškom prijemu sa kamenom zaglavljenim u izvodnom kanalu žučne kese ili u gušterači (pankreasu). Reč je o veoma opasnoj komplikaciji jer je upala gušterače potencijalno smrtonosna. Kod nalaza kamena u zučnoj kesi odstranjuje se žučna kesa, koja je već obolela, i to u celini. Najčešće se to čini laparoskopskom metodom, koju pacijenti često nazivaju laserskom iako nema nikakve veze sa laserom – skreće hirurg pažnju na još jednu čestu zabunu pacijenata.

Kako se sanira problem obolele žučne kese

Dr Bokun ponavlja da za ovo stanje ne postoji nijedan lek osim hirurškog uklanjanja.

– „Zlatni standard“ je u najvećem broju slučajeva laparoskopska metoda, koja definitivno i elegantno uklanja oboleli organ uz minimalnu traumu i brz oporavak. Hirurg pravi minimalne otvore na trbuhu, koji nakon neuporedivno kraćeg oporavka u odnosu na klasičnu operaciju ostavljaju tek nekoliko malih, jedva vidljivih ožiljaka. Većina pacijenata se već dan ili dva nakon operacije otpušta kući, uz savete za higijensko-dijetetski režim. Prednost ove intervencije je, pored komfora pacijenta, i minimalni procenat komplikacija. Život bez žučne kese odvija se sasvim normalno uz promenu određenih životnih navika – podsetio je u razgovoru za eKlinika portal specijalista opšte hirurgije dr Zlatko Bokun.