Naslovna / Zdravlje

Robotska hirurgija je nova šansa za veliku populaciju pacijenata: Ne zamenjuje hirurga, rad čini preciznijim i lakšim

Marijana M. Rajić|8:45 - 30. 05. 2024.

– Sama mogućnost operacija na organima koje su do sada bile teško izvodljive ili nemoguće otvara prostor za čitavu populaciju pacijenata koji su kandidati za ovu metodu i upotrebu robotskog uređaja Versius – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Slavko Matić, hirurg i direktor Opšte bolnice MediGroup

Robotska hirurgija prof.dr Slavko Matić Profesor dr Slavko Matić, hirurg, direktor Opšte bolnice MediGroup: Robotska hirurgija omogućava precizniji hirurški rad koji je bezbedniji za pacijenta Foto: Nebojša Babić/Medigroup

Robotska hirurgija se duže od dve decenije uspešno primenjuje u svetu i ima višestruke prednosti. Postoji verovatnoća da će zahvaljujući MediGroup zdravstvenom sistemu krajem ove godine i pacijenti u Srbiji biti u prilici da upoznaju sve koristi uređaja Versius, robotskog sistema najnovije generacije koji se koristi za obavljanje minimalno invazivnih operacija.

Radionica: Nedelja robotske hirurgije u Opštoj bolnici MediGroup

Robotska hirurgija se duže od dve decenije uspešno primenjuje u svetu i ima višestruke prednosti. Postoji verovatnoća da će zahvaljujući MediGroup zdravstvenom sistemu krajem ove godine i pacijenti u Srbiji biti u prilici da upoznaju sve koristi uređaja Versius, robotskog sistema najnovije generacije koji se koristi za obavljanje minimalno invazivnih operacija.

Radionica: Nedelja robotske hirurgije u Opštoj bolnici MediGroup

Opšta bolnica MediGroup (Bulevar Milutina Milankovića 3) bila je prošle sedmice mesto edukacije u okviru specifične interaktivne radionice na kojoj su demonstrirane tehničke karakteristike i mogućnosti robotskog uređaja Versius. Ovakva tehnologija još uvek ne postoji u Srbiji, a MediGroup je među prvim zdravstvenim ustanovama koje su pružile priliku lekarima da učestvuju u radionici takvog tipa kod nas. 

Nakon kratkog predavanja o samoj tehnologiji i uređaju u celini, hirurzi su bili u prilici da postavljaju pitanja i da se oprobaju u upravljanju hirurškim robotom.

Robotska h 0

Foto: Marijana Rajić/eKlinika portal

Robotska hirurgija: Koje su njene najznačajnije prednosti

Kako u razgovoru za eKlinika portal kaže direktor Opšte bolnice MediGroup profesor dr Slavko Matić, iz fantastičnih prednosti robotske hirurgije izdvajaju se pre svega izuzetna preciznost rada zbog mogućnosti hirurga da rade u okruženju 3D vizije operativnog polja sa značajno uvećanom – magnifikovanom slikom, kao i prevazilaženje jednog od nedostataka konvencionalne laparoskopije – ograničenja pokretljivosti laparoskopskih instrumenata u trbuhu.

– Laparoskopski instrumenti imaju tačku oslanjanja na mestu gde prolaze kroz prednji trbušni zid i ta tačka rotacije instrumenata ograničava mogućnosti njihovog pokretanja u telu pacijenta. Ono što je karakteristika svih robotskih instrumenata od početka razvoja takve tehnologije (od Da Vinči uređaja do ovih najmodernijih mašina) jeste da postoji višestruki stepen pokretljivosti. Praktično, ceo taj unutrašnji deo hirurškog instrumenta, bilo da se radi o disektoru u kojem se vrši preparacija tkiva, o iglodržaču u kojem se drži igla kada se tkivo ili organ robotski šiju unutar telesne duplje poput abdomena ili toraksa, omogućava nam da izvedemo pokrete koji su do sada bile nemogući u laparoskopiji i sve to na izuzetno malom prostoru – navodi prof. dr Matić i pojašnjava:

Ko su kandidati za robotsku hirurgiju

– Uvođenjem robotike praktično su nam se otvorili novi vidici pristupa u regije u kojima to do sada nije bilo moguće. Prednosti su specifične najpre za torakalnu (grudnu) hirurgiju i još širi opseg mogućnosti za abdominalnu hirurgiju, sve delove trbuha gde je teško prići. To su pre svega ezofagogastrični prelaz iz jednjaka u proksimalne delove želuca, delovi posteriornih segmenata jetre u hepatobilijarnoj ili hirurgiji pankreasa, u kolorektalnoj hirurgiji za niske resekcije poput tumora debelog creva gde se operacija vrši na distalnim delovima rektuma. Pri tome robotika omogućava poštedan pristup okolnim tkivima, sa ciljem smanjene mogućnosti oštećenja limfatika, krvnih sudova i nervnih struktura koje su veoma važne za održavanje brojnih funkcija među kojima je i seksualna. Potom za ginekološku hirurgiju, posebno u slučaju maligniteta gde treba biti vrlo precizan sa harvestingom (prikupljanjem), odnosno vađenjem limfnih žlezda potencijalno zahvaćenih tumorskim promenama, i možda najviše u urološkoj hirurgiji, u kojoj se danas na globalnom nivou robotskom hirurgijom obavlja najveći broj operacija na prostati.

Robotska hirurgija

Foto: Marijana Rajić/eKlinika

Nova šansa za veliku populaciju pacijenata

Prema rečima profesora dr Matića, urološka hirurgija je posebno zanimljivo polje za robotsku hirurgiju jer je reč o veoma specifičnoj regiji, koja je teško dostupna bilo laparoskopijom, bilo konvencionalnom, otvorenom hirurgijom. Ovaj savremeni način hirurških intervencija omogućio je operacije na prostati koje podrazumevaju kompletno uklanjenje tumora uz očuvanje urinarne funkcije u normalnim fiziološkim granicama, kao i seksualne i drugih funkcija, što je do uvođenja robotske hirurgije bilo gotovo „nemoguća misija“.

Direktora Opšte bolnice MediGroup pitamo koje su još prednosti za pacijente, a koje za hirurge i sam sistem?

– Sama mogućnost operacija promena koje su do sada bile ili teško izvodljive ili nemoguće otvara prostor za čitavu populaciju pacijenata koji su kandidati za ovu metodu. I kod drugih pacijenata precizniji rad će nam omogućiti još detaljniju, precizniju detekciju i vizualizaciju anatomije unutrašnjih organa. Još jedna stvar je takođe veoma značajna: ovi robotski sistemi digitalnim prenosom šalju signale sa komandi sa konzole na kojoj hirurg radi do robotskih ruku, koje praktično vrše preparaciju tkiva i organa. Ti signali se filtriraju tako da se maksimalno izbegavaju neželjeni pokreti tipa tremora, ne prenose se na pacijente i smanjuje se opasnost od neželjenih pokreta koje mogu dodatno oštetiti tkiva. Dakle, imaćemo precizniji rad koji je bezbedniji za pacijenta, uz sveukupno povećanje kvaliteta lečenja – objašnjava direktor Opšte bolnice MediGroup.

Ima li mesta strahu i predrasudama: Može li robot bez vrsnog hirurga?

Svaka unapređena tehnološka metoda nosi brojne prednosti ali i mentalitetsko pitanje koje sledi iz naših navika i predrasuda. Dakle, ima li prostora za strah ili predrasude kojima smo skloni? Jedno od najčešće postavljanih pitanja je svakako da li će ovi roboti zameniti ljudsku ruku i da li je to uopšte moguće?

– Sama karakteristika ovog robotskog sistema je takva da je on negde vrlo blizak laparoskopskoj filozofiji. I ova robotska operacija počinje kao i bilo koja druga laparoskopska, insufliranjem gasa, ugljen-dioksida u trbuh, a specifični uređaj nam omogućava da plasiramo portove za uvođenje laparoskopskih, odnosno robotskih instrumenta na odgovarajućim mestima. Naravno, iskusni hirurzi znaju da u hirurgiji ne postoji 100 odsto sigurnosti ni za šta, živ čovek je živ čovek, tako je i kod ove soficticirane tehnologije koja je maksimalno napredovala. Naravno, uvek su na  raspolaganju konverzija robotske u laparoskopsku operaciju u slučaju neke ozbiljnije komplikacije poput krvavljenja koje ne može da se zaustavi, ili otvaranje trbuha i završavanje operacije na klasičan način – precizira prof dr Slavko Matić, specijalista opšte hirurgije sa višedecenijskim iskustvom, razjasnivši jednostavno i dilemu može li robot bez iskusnog, vrsnog hirurga.

Robotska hirurgija 3

Foto: Marijana Rajić/eKlinika

Uspešna primena robota Versius u svetu savremene hirurgije

Robotski uređaj Versius proizvela je kompanija Cambridge Medical Robotics (CMR). Na tržištu je oko pet godina, a robotika je inače u svetu medicine prisutna duže od dve decenije. Kada bismo ovaj revolucionarni uređaj mogli da očekujemo kod nas?

– Nažalost, u Srbiji još nismo imali priliku da imamo robota u državnim ustanovama, a pogotovo ne u privatnom sektoru. Ovo je vrlo sofisticirana, i naravno skupa tehnologija, a većina dobrih i novih stvari u životu ima i svoju cenu. Zahvaljujući strategiji MediGroup kao privatnog sistema koji se trudi da bude lider u sektoru privatnog zdravstva u Srbiji, realno je očekivati da do kraja godine postoji šansa da ovako nešto primenimo u našoj bolnici. Do sad smo naišli na odobravajuće i ohrabrujuće reakcije naših vlasnika i njihovih predstavnika, pa sam kao neko ko predvodi medicinski tim Opšte bolnice Medigroup optimističan – rekao je u razgovoru za eKlinika portal prof.dr Slavko Matić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo