Početak dana je veoma važan ne samo za dnevnu rutinu već i ukupni kvalitet života. Naši stari nisu tek tako zaključili da se „po jutru dan poznaje“. Jutarnja gorušica može nam bukvalno ostaviti ne samo gorak ukus u ustima kao simptom već i produbiti psihofizički nemir, naročito ako ne znamo šta je izaziva.
Kako se oseća jutarnja gorušica
Ako se budite sa neprijatnim, često i bolnim ili uznemirujućim osećajem u grudima, možda je u pitanju gorušica. Gorušica je posledica vraćanja želudačne kiseline iz želuca u jednjak uz osećaj pečenja u grudima koji se može proširiti na vrat i grlo. Takođe, može se osećati bol u grudima dok ležite ili osećati vruć, kiseo ukus u jednjaku. Simptomi gorušice mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.
Iako je povremena gorušica normalna, učestala ili jaka gorušica može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Jutarnja gorušica takođe može ukazivati na GERB. Studija sprovedena na pacijentima sa GERB-om pokazala je da je 48,7 odsto ispitanika učesnika imalo refluks kiseline u roku od 20 minuta nakon buđenja, dok je 17,9 odsto imalo simptome sat vremena nakon njega.
Šta može uzrokovati jutarnju gorušicu
Gorušica se javlja kada donji ezofagealni sfinkter, ventil koji povezuje želudac i jednjak, oslabi i „dozvoli“ želudačnoj kiselini da se podigne u jednjak. Ovo se može dogoditi iz nekoliko razloga:
1. Jutarnja gorušica i jelo neposredno pre spavanja
Teško je odoleti večeri posebno ako ste imali naporan dan, ali ako to učinite neposredno pre odlaska na spavanje, može da dođe dođe do gorušice. Najčešće se to dešava zato što hrana još uvek nije u potpunosti svarena, a položaj može vratiti kiselinu i nesvarenu hranu nazad u jednjak.
Da biste to sprečili, preporučuje se da se ne jede najmanje dva do tri sata pre spavanja. Takođe može pomoći da podignete uzglavlje nekoliko centimetara, što će olakšati spuštanje hrane niz jednjak. Ipak, izbegavajte večeru neposredno pre odlaska na spavanje – neka prođe najmanje dva sata, poželjno je i više.
2. Hrana koju jedete za doručak
Hrana koju konzumirate za doručak može biti uzrok jutarnje gorušice. Najčešći krivci su kisele ili masne namirnice. Nažalost, mnogi popularni sastojci koje koristimo da spremimo što ukusniji doručak spadaju u ovu kategoriju. Na primer, slanina i kobasice su bogate mastima, dok citrusni sokovi poput pomorandžinog takođe mogu izazvati gorušicu. Kafa i čaj sadrže kofein, koji može biti okidač, kao i alkoholna ili gazirana pića.
Brzo jedenje i prejedanje mogu dodatno pogoršati simptome. Ako primetite gorušicu nakon doručka, pokušajte da jedete sporije i u manjim količinama.
3. Visok nivo stresa i pušenje cigareta
Jutra mogu biti stresna zbog poslovnih, školskih ili privatnih obaveza, a visok nivo stresa može doprineti gorušici. Pušenje cigareta u stresnim situacijama može dodatno pogoršati problem, jer nikotin slabi donji ezofagealni sfinkter. Pokušajte sa tehnikama opuštanja poput joge ili meditacije kako biste smanjili stres i jutarnju gorušicu.
4. Vežbanje odmah nakon jela
Vežbanje ujutru je odlična navika, ali ako trenirate odmah nakon obroka, to može izazvati gorušicu. Preporučuje se da ne vežbate najmanje dva sata nakon jela. Takođe, pijte dovoljno vode kako biste olakšali varenje i sprečili dehidrataciju.
5. Prekomerna težina ili trudnoća
Višak telesne težine ili trudnoća mogu izazvati gorušicu zbog dodatnog pritiska na stomak i abdomen. Gubitak kilograma može pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Za trudnice, mleko ili jogurt mogu biti prirodni lekovi za ublažavanje simptoma gorušice.
6. Lekovi
Lekovi koje uzimate ujutru mogu izazvati gorušicu. Naročito su problematični antiinflamatorni lekovi i aspirin. Ako sumnjate da lekovi izazivaju vašu gorušicu, razgovarajte sa lekarom o mogućim alternativama.
Ukoliko često imate gorušicu ujutru, obratite pažnju na svoje navike i pokušajte da primenite neke od ovih saveta kako biste smanjili simptome i poboljšali kvalitet ne samo jutra već opšteg zdravlja i života.