Naslovna / Zdravlje

Šta boja urina govori o vašem zdravlju: Ako je mnogo tamna, nije dobro

Priredio/la: V. M. B.|14:15 - 04. 11. 2020.

Boja nije uvek razlog za brigu, ali svakako treba da obratite pažnju ako se drastično menja nijansa ili ako imate bolove u bešici

devojka drži uzorak urina

Obratite pažnju na boju urina Foto: Shutterstock

Svi znamo da urin treba da bude uglavnom bledo žute boje kod zdravih osoba, da boja može da mu se menja u zavisnosti od zdravstvenog stanja i ishrane. Ali indigo boja urina pacijentkinje u jednoj beogradskoj bolnici zapanjila je medicinsko osoblje.  Razlog za pojavu indigo urina može da bude triptofan koji se nalazi se mahunarkama, sirevima, ribi, kao i  određeni lekovi.

Boja nije uvek razlog za brigu, ali svakako treba da obratite pažnju ako se drastično menja nijansa ili ako imate bolove u bešici. Za svaku promenu boje urina koja vas brine trebalo bi  da konsltujete lekara koji nakon analize i pregleda može da utvrdi vaš zdravstveni problem.

Providna

Verovatno ste dobro ako vaš urin izgleda ovako. U nekim slučajevima verovatno pojete previše vode. To može da smanji esencijalne minerale i soli, poput elektrolita. Takođe može da dovede do hemijske neravnoteže u krvi.

Bledo žuta

Verovatno ste zdravi i pijete dovoljno vode ako je mokraća ove boje. Imajte na umu da i dalje možete biti bolesni čak i kada vam urin izgleda normalno. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bol, groznicu ili druge neuobičajene simptome, posebno ako traju više od nekoliko dana.

Tamno žuta

To ne mora da znači da imate problem, ali verovatno morate što pre da popijete više vode. Verovatno ste dehidrirali – ili ste mu blizu – kad jednom krenete ka žućkasto-smeđoj ili boji ćilibara.

Jarko žuta

Da li vam je mokraća toliko žuta da izgleda kao neonska svetlost? Razlozi mogu biti razni dodaci ishrani (suplementi). Urin bi mogao da poprimi ovu boju ako uzimate mnogo vitamina B2, koji se naziva i riboflavin. Neki suplementi mogu da izazovu ozbiljne probleme ako ih uzimate u velikim dozama. Konsultujte se sa lekarom oko doziranja suplemenata.

Narandžasta

Previše određenih hranljivih sastojaka, poput vitamina C i karotena, može da izazove ovu boju. Tako mogu i lekovi poput fenazopiridina (lek za bešiku) ili antibiotika rifampicina. Kada imate zdravstvene probleme sa jetrom, supstanca zvana bilirubin može da se nakupi u  urinu i oboji ga u narandžasto.

Svetlo braon

Ekstremno vežbanje ili vežbanje po vrlo toplom ili hladnom vremenu mogu razgraditi mišićna vlakna. To je rabdomioliza. Otpad od ovog raspada pretvara vašu urin  u smežu ili boju čaja . Svetlosmeđi urin takođe može biti znak ozbiljne dehidracije. Ostala stanja, poput žutice, Gilbertovog sindroma (poremećaj jetre) i bolesti ili otkazivanja bubrega, takođe mogu da pređu u svetlo braon.

Tamno braon

Hrana poput boba i rabarbare (biljka) može da izazove tamno smeđu mokraću, naročito ako jedete u većim količinama. To bi takođe mogao da bude posledica neželjenih efekata ekstremnih vežbi i da signalizira na probleme sa jetrom ili bubrezima, poput svetlo smeđeg urina. Pojedini antimalarijski lekovi (hlorokin i primahin), antibiotici (metronidazol i nitrofurantoin), metokarbamol (mišićni relaksant) ili laksativi sa kaskarom ili senom mogu da preboje mokraću u tamno smeđu.

Crvena ili ružičasta

Crveni urin najčešće uzrokuje krv (hematurija). Krv u urinu može varirati od crvene nijanse do raspoznatljive krvi, ponekad sa ugrušcima.

Iako najčešće krv u urinu ne treba da brine, ipak treba lekar da utvrdi da li je reč o upali, kamenu u bubregu ilinekomdrugom problemu.  Takođe, imajte na umu – neke namirnice, poput crvene repe, mogu urin učiniti ružičastim ili čak crvenim. Dakle, ako ste upravo jeli salatu od cvekle, možda neće biti razloga za paniku.

Zelena

Razlog je obično boja za hranu, ali to mogu biti i špargle. Bakterija Pseudomona, koja uzrokuje infekcije urinarnog trakta, takođe može da pozeleni. Prebojenost može da izazove  lek propofol.

Plava

Testovi koji pokazuju koliko dobro funkcionišu bubrezi i bešika koriste boje koje vašu mokraću pretvaraju u plavo. Lekovi poput amitriptilina, indometacina, cimetidina mogu da ga pretvore u plavo ili plavkasto-zeleno. Porodična benigna hiperkalcemija, poznata i kao sindrom plave pelene, redak je genetski poremećaj  uzrokovan plavim urinom.

Mutna ili bela

U vašem telu može biti previše određenih proteina ili minerala, poput kalcijuma ili fosfata. Mogli biste osetiti bol ako imate infekciju urinarnog trakta ili se minerali nakupljaju u sitne kamenčiće koji se zaglave u bubrezima.  Pijte više vode i javite se lekaru, posebno ako imate jezu i temperaturu.

Penast

To bi moglao da bude posledica spoja vašeg urina sa vodom u wc šolji.  Ali obratite se lekaru ako se to stalno događa. Možda je razlog previše proteina u organizmu ili postoji problem sa bubrezima, takođe može da bude znak neke infekcije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo