Naslovna / Zdravlje

Ako ovoliko mokrite svakog dana, nikada nećete dobiti kamen u bubregu

Piše: V. Marić Brajković|15:00 - 17. 11. 2020.

Za smanjenje rizika od formiranja kamena u bubregu nema ničeg boljeg od vode. Prema opštim preporukama, tri do četiri litra vode dnevno obezbediće 2,5 do tri litra urina, što je dovoljno da bubrezi nesmetano rade

čaša vode

Kamen u bubregu nastaje kada se ne unosi dovoljno tečnosti Foto: Shutterstock

– Ako nemate neki sistemski metabolički poremećaj, a svakog dana izmokrite dva do dva i po litra urina, rizik da vam se stvori kamen je sveden na minimum – objašnjava dr Vladimir Radojević, urolog.

Prosečna zdrava bešika odrasle osobe drži oko pola litra urina, pa je tokom 24 sata potrebno sedam do devet odlazaka u toalet. Ipak, ova opšta računica nije idealna, jer potreba za odlaskom u toalet razlikuje se od osobe do osobe, uslova života i rada i klime.

Žene češće odlaze u toalet, ali mokre manje

Nije akcenat na tome koliko osoba popije vode, već na tome koliko izmokri. Najvažnije je da osoba, posebno ona sklona stvaranju bubrežnih kamenaca, izmokri dva i po litra tečnosti dnevno. To znači da će neko leti popiti i daleko više tečnosti, možda i pet litara, da bi izmokrio dovoljnu količinu urina. Većina žena će, na primer, češće odlaziti u toalet i mokriti manje količine, dok će neko otići manje puta, ali pune bešike. Sve se to razlikuje od osobe do osobe. Važno je da svako posebno vodi računa da postigne ovaj dnevni cilj, bez obzira na to koliko će puta otići u toalet – objašnjava dr Vladimir Radojević, urolog.
Osim vode koja treba da vam je prioritet, možete da pijete uvin i čaj od brusnice, maslačka, kamilice, napitke koji imaju antibakterijska i dijuretička svojstva.

bol u bubregu

Bol u bubregu jači je od porođajnih bolova, tvrde žene Foto: Shutterstock

Kamenje nastaje kad se ne unosi dovoljno tečnosti

Kada bubrezi ostanu bez dovoljne količine tečnosti, ne mogu na adekvatan način da izbacuju štetne materije iz organizma. Tada bubrezi postaju preopterećeni jer obrađuju veliku količinu tih štetnih materija u maloj količini urina, odnosno tečnosti. Organizam se brani lučenjem supstanci koje sprečavaju kristalizaciju, odnosno pretvaranje štetnih materija u kristale. Međutim, kada to postane nedovoljno, prvo dolazi do formiranja malih kristala (peska), a onda i do postepenog formiranja kamena u bubregu.

Dok kamen ne krene, nećete ni znati da ga imate

Zbog kamena u bubregu osoba može da oseti tup bol u slabinskom delu koji se širi ka stomaku, ali najčešće uopšte neće imati simptome. Međutim, pomeranje kamena i ulazak u mokraćovode, koji povezuju bubrege i bešiku, izazvaće jake, oštre bolove, poznate kao bubrežne kolike. Ovi bolovi mogu da budu praćeni učestalim mokrenjem, pojavom krvi u urinu, mučninom. Mnogi smatraju da su ovi bolovi, pogotovo žene koje su ih iskusile, intenziviniji od porođajnih napona, jer mogu da traju neprekidno satima.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo