Naslovna / Zdravlje

Taman urin ukazuje da ste možda dehidrirali, ali može da bude i znak ozbiljnih oboljenja

Priredio/la: E. K.|19:00 - 28. 11. 2020.

Što je urin tamniji, to je koncentrovaniji, a u idealnom slučaju je bledožut i ukazuje na dobru hidriranost

Za analizu treba koristiti prvu jutarnju mokraću Foto: Shutterstock

Urin se proizvodi u bubrezima. Tečnost i tečnost iz hrane koju unesete prelaze iz probavnog sistema u krvotok i u bubrege, gde se filtriraju. Bubrezi se rešavaju otpadnih materija i dodatne tečnosti putem urina i zato je važno koje je on boje. Taman urin je najčešće posledica dehidracije, ali može da bude i pokazatelj da organizmom cirkuliše višak neobičnih ili potencijalno opasnih materija, pa tako ponekad ukazuje na bolest jetre.

Mnogo je bolesti koje dovode do prebojenosti urina

U stanja i oboljenja koja mogu da dovedu do prebojenosti urina spadaju hepatitis, ciroza, opstrukcija žuči, kamenac u žuči, bešici i bubrezima, žutica, rak bešike, bubrega i pankreasa, malarija, porfirija… Prekomerno ili previše naporno vežbanje takođe može doprineti tamnom urinu, kao i uzimanje pojedinih lekova za razređivanje krvi.

Na dehidrataciju, pored tamnog urina, ukazuju dodatne tegobe: vrtoglavica ili nesvestica, suva usta, glavobolja, žeđ, zatvor

Na boju mokraće utiču i pojedini lekovi i namirnice

Ako nakon uzimanja tečnosti, a prvenstveno vode, urin postane svetliji i bistriji, nema razloga za brigu, jer to pokazuje da su vaše tegobe bile posledica dehidratacije. Ponekad tamni urin nema nikakve veze sa hidratacijom i zdravstvenim tegobama, već sa onim što ste pojeli ili popili ili sa lekom koji ste uzeli.
Prebojenost urina najčešće izazivaju laksativi sa senom, lekovi za hemioterapiju, rifampin, varfarin, fenazopiridin.

Kada je vreme da potražite pomoć ili savet lekara

Medicinsku pomoć treba da zatražite ako vidite krv u urinu ili ako se prebojenost urina ne smanjuje uprkos dodatnom i pojačanom unosu vode. Odmah se obratite lekaru i ako, osim tamnog urina, imate intenzivne bolove u leđima, ako se bolovi pojačavaju, ako su praćeni mučninom, povraćanjem i visokom temperaturom, jer to može da ukaže na kamenje u bubrezima ili jaku infekciju urinarnog trakta.

uzorak urina u epruveti

Analizom urina najlakše se saznaje o kojem problemu je reč Foto: Shutterstock

Pregled urina je prvi korak u dijagnostici

Na osnovu tegoba koje mu predočite, vaših godina, opšteg stanja i eventualnih ostalih bolesti, lekar će odrediti koje parametre urina treba analizirati, a na spisku obično budu bakterije, bilirubin, kristali, glukoza, belančevine, crvena i bela krvna zrnca. Pored toga laboratorija će dati izveštaj koji pokazuje da li je mokraća bistra, mutna i koncentrovana, hemijskim ispitivanjima i mikroskopskom pregledu.

Nije dobro ni kad mokraća potpuno pobledi i postane bela

Ako je isključe druga oboljenja i ako se pokaže da je boja urina posledica lekova koje uzimate, konsultujte se sa vašim lekarom. A ako se ispostavi da vam je urin taman zbog nedovoljnog unosa tečnosti, počnite odmah da pijete više vode. No, ni sa vodom ne sme da se preteruje, pa gledajte da ne dozvolite da vaš urin u potpunosti izgubi boju, da postane bled,gotovo čist.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo