Medicinski informativni portal
Naslovna / Bolesti / Bolesti i stanja kod muškaraca

Karcinom testisa (Rak testisa)

15:03 - 27. 11. 2020.

Karcinom testisa (maligni tumor testisa) javlja se u testisima koji se nalaze unutar skrotuma, opuštene vrećice kože ispod penisa. Testisi proizvode muške polne hormone i spermu za reprodukciju. U poređenju sa drugim vrstama karcinoma rak testisa je redak tumor. Karcinom testisa je izlečiv, čak i kada se proširio izvan testisa. Rak obično pogađa samo jedan testis.

Zašto nastaje karcinom testisa?

Nije jasno šta u većini slučajeva dovodi do pojave raka testisa. Kao i svaki tumor, javlja kada se zdrave ćelije u testisu promene i počnu da se dele nekontrolisano. Zdrave ćelije uređeno rastu i dele se, ali takođe i umiru strogo definisanim mehanizmom da bi se nove ćelije stvarale i  naše telo normalno funkcionisalo. Međutim, u slučaju nastanka karcinoma ćelije menjaju svoj izgled i funkciju, zbog čega ovaj rast imiče kontroli. Ćelije raka nastavljaju da se dele čak i kada nove ćelije nisu potrebne, gomilaju se i formiraju tkivo koje nazivamo tumorom.

Faktori rizika za nastanak karcinoma testisa

Generalno ne postoji način da zasigurno izbegnete pojavu karcinoma testisa, zbog čega se insistita na ranom otkrivanju i redovnim kontrolama. Faktori koji mogu povećati rizik od raka testisa uključuju:

 • Nespušten testis (kriptorhizam). Testisi se formiraju u predelu stomaka tokom fetalnog razvoja i obično se spuštaju u skrotum pre rođenja. Muškarci koji imaju testis koji se nikad nije spustio u većem su riziku od raka testisa.
 • Nenormalan razvoj testisa. Uslovi zbog kojih se testisi razvijaju nenormalno, poput Klinefelterovog sindroma, mogu povećati rizik od raka.
 • Porodična istorija (ako su članovi porodice imali rak testisa)
 • Starost – rak testisa pogađa tinejdžere i mlađe muškarce posebno one izmedju 15-35 godina. Medjutim može se javiti u bilo kojoj dobi.
 • Rak testisa češći je kod belaca nego kod crnaca.

Simptomi

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, javite se svom urologu:

 • Kvržica ili uvećanje na bilo kom testisu
 • Osećaj težine u skrotumu
 • Tupa bol u abdomenu ili preponama
 • Bol ili nelagodnost u testisu ili skrotumu
 • Iznenadno skupljanje tečnosti u skrotumu
 • Bol u ledjima

Dijagnoza

U nekim slučajevima muškarci sami otrkiju rak testisa bilo nenamerno ili dok rade samopregled. U drugim slučajeva lekar može otkriti kvržicu tokom rutinskog pregleda.Da bi utvrdio da li je kvržica karcinom ,lekar može preporučiti ulrazvuk. Ultrazvuk može utvrditi prirodu kvržice (da li je tvrda ili napunjena tečnošću, takodje da li je unutra ili izvan). Takođe iz krvi se mogu uraditi tumorski markeri. Visok nivo u krvi ovih markera ne znači odmah da pacijent ima rak ali može pomoći u utvrđivanju dijagnoze.

Terapija karcinoma testisa

Opcije za lečenje kancera testisa zavise od nekoliko faktora, uključujući vrstu i stadijum, i opšte zdravlje. Operacija uklanjanja testisa (radikalna ingvinalna orhiektomija) primarni je tretman za skoro sve stadijume i vrste karcinoma testisa.

Hirurška intervencija za uklanjanje obližnjih limfnih čvorova (retroperitonealna disekcija limfnih čvorova) vrši se rezom na stomaku.

Radioterapija (terapija zrečenjem) može se primeniti kod osoba koje su imale hiruršku intervenciju. Hemoterapija koristi lekove za ubijanje ćelija karcinoma koje su se putem krvi i limfe raširili (metasatazirale) na udaljena tkiva.