Crni biber je riznica zdravlja za telo i mozak i već hiljadama godina se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolesti uha, nosa i grla, olakšava prehlade, deluje protiv upala, jača kognitivne funkcije… Crni biber i njegova alkaloidna komponenta piperin, ipak ne odgovaraju svačijem stomaku, pa se u nekim slučajevima savetuje oprezna upotreba.
U prošlosti su pojedini narodi biberom plaćali porez i imao je vrednost zlata. Karakterističan miris i ukus biber duguje jedinjenju piperinu kojeg su puna mala crna zrnca. Biber je odličan izvor vlakana, gvožđa, mangana, kalijuma, vitamina K, ugljenih hidrata, proteina, masti. Ovaj začin sadrži i kalcijum, bakar, magnezijum, cink, fosfor, kalijum, selen, folna kiselina, vitamine B2, B3, B6, A, C. Stručnjaci navode da dodavanje bibera i ostalih zdravih začina može biti od pomoći ako pokušavate da smanjite količine soli, šećera i zasićenih masti u ishrani.
Biber je odlična hrana za telo i mozak, jer sadrži antioksidanse. Piperin ima moć da se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i dovesti do ozbiljnih zapaljenja, srčanih problema i usloviti nastanak nekih oblika kancera.
Neka istraživanja tvrde da suplementi piperina mogu sprečiti ili usporiti nastanak nekih bolesti kao što su arterioskleroza i dijabetes.
Ne postoji još dovoljno istraživanja, ali na osnovu nekoliko studija može se tvrditi da crni biber ima i protivupalna svojstva. Neka istraživanja sugerišu da biber može biti od pomoći u zaštiti kod nekih bolesti bubrega. Istraživači su takođe otkrili da specifični suplementi piperina mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala.
Pregršt pregleda i studija ukazuje na antibakterijski potencijal piperina kada je u pitanju borba protiv gram-pozitivnih bakterija, kao što je Staphilococcus aureus. Neki istraživači tvrde da bi biber mogao poslužiti u borbi sa zaraznim bolestima i patogenima koji se prenose hranom. Jedno ispitivanje kaže da bi neke komponente paprike i bibera mogli da budu od koristi u borbi protiv patogena otpornih na lekove.
Nekoliko laboratorijskih studija sugeriše da bi piperin u crnom biberu mogao pomoći u borbi protiv raka. Neke studije otkrile su da piperin sprečava bujanje ćelija karcinoma dojke, prostate i debelog creva. Piperin je i obećavajuće terapeutsko sredstvo u lečenju osteosarkoma, vrste najčešćeg tumora kostiju. Naglašava se da je ipak potrebo sprovesti još mnogo istraživanja, kako bi ovako nešto moglo da se sa sigurnošću tvrdi.
U jednom istraživanju svinjama je davana hrana dopunjena biberom. Kod svinja koje su se hranile na ovaj način, zabeležen je porast „dobrog holesterola“. Istraživači veruju da bi ovi rezultati mogli opravdati i mogući blagotvorni efekti na metabolizam lipida kod ljudi. Istraživanje iz 2013. godine govori da crni biber može pomoći u jačanju apsorpcije hranljivih sastojaka. Smatra se da on može da deluje slično kao probiotik i pomaže u regulisanju crevne flore i gastrointestinalnog zdravlja.
Neke studije rađene na životinjama zaključuju da piperin može biti od pomoći za jačanje moždanih funkcija. Smatra se da bi piperin na taj način mogao da pomogne i u lečenju Alchajmerove bolesti. Ukazuje se kako bi piperin mogao da spreči stvaranje amiloidnih plakova, štetnih proteina koji se razvijaju u oblastima mozga povezanim sa memorijom i kognitivnom funkcijama.
Nema mnogo naučnih dokaza koji ukazuju na to da crni biber izaziva bilo kakve veće zdravstvene rizike i neželjene efekte. Konzumiranje previše crnog bibera može prouzrokovati probavne smetnje, isto kao i većina biljaka i začina. Neka istraživanja pokazuju da crni biber, ili tačnije, piperin, u određenim situacijama može nekada imati i negativne efekte. Piperin može pojačati apsorpciju određenih lekova, poput antihistaminika. U slučaju uzimanja dodataka piperina obavezno je zato konsultovati se sa lekarom.