Ishrana

ZELENI DETOKS: Sok od celera čisti organizam od toksina i pomaže u mršavljenju

Priredio/la: I. V.

Celer je prirodni diuretik, istovremeno vam obezbeđuje tečnost, ali i olakšava oslobađanje nakupljene vode, posebno toksina iz organizma

Sok od celera koji se pravi od stabljike ove biljke jedan je od zdravijih svežih napitaka koji će vam pomoći da regenerišete svoj organizam. Ne spada baš u najukusnije sokove, ali, zbog zdravlja se valja žrtvovati!

Stabljika celera bogata je vodom – sačinjena je od oko 83 odsto vode i vlakana. Zbog ovakvog sastava i bogatstva vodom stabljika celera dobro će vas okrepiti kada osetite da je organizam dehidrirao.

Celer je prirodni diuretik

Sok od celera pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu. S obzirom na to da je celer prirodni diuretik, istovremeno će i hidrirati vaš organizam, ali i olakšati oslobađanje nakupljene vode. Celer je bogat kalijumom i natrijumom koji pomažu regulaciji telesnih tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprečava nastanak kamenca.

Zeleni napitak kao deo dijete

Ovaj zdravi zeleni napitak pomaže i kod dijeta, posebno onih kojih se pridržavate kako bi ste se rešili viška kilograma. Energetska vrednost 100 g celera je mala i iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 odsto proteina, 2,97 odsto ugljenih hidrata i 0,17 odsto masti. Niskokaloričnost ove biljke sok od celera čini zdravijim od soka pomorandže, jer jedna šolja celera sadrži samo 15 kalorija i gram šećera, a sveže pomorandže oko sedam grama.

Protivupalna svojstva

Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i bolova u zglobovima. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju otoka i boli oko zglobova, a oslobađaju od grčeva u mišićima. Protivupalna svojstva celera takođe pomažu očuvanju zdravlja creva i regulirišu probavu.

Celer je bogat i magnezijumom koji dobro utiče na mišiće, probavu i san, dok nitrati potpomažu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak.

Recept za sok od celera

Sok od celera jednostavno se pravi.
– Stabljiku i lišće potpopite u toplu vodu i stavite da odstoji oko sat vremena
– Nakon toga dobro operite biljku, posebno listove
– Stabljiku naseckajte na delove i zajedno sa lišćem stavite u blender
– Za bolji ukus možete dodati šargarepu, bananu ili jabuku.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.