Naslovna / Ishrana

Kako celer utiče na krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 29. 09. 2023.

Skoro na svakom koraku, nauka i medicina otkrivaju novu „superhranu“ koja će značajno poboljšati naše zdravlje, pa tako i celer ima veoma bitnu ulogu u očuvanju zdravlja

celer Celer sadrži fitohemikalije zvane ftalidi Foto: Shutterstock

Celer spada među najbolje prirodne diuretike jer je bogat vodom, a i magnezijumom, koji dobro utiče na mišiće, probavu i san, dok nitrati potpomažu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak. Skoro na svakom koraku, nauka i medicina otkrivaju novu „superhranu“ koja će značajno poboljšati naše zdravlje. Tako na primer čia semenke mogu da smanje nivo holesterola, zeleno lisnato povrće sagoreva masnoću na stomaku, borovnice povećavaju količinu antioksidanata, pa se tako preporučuje i celer jer ima značajno dejstvo na neregulisan krvni pritisak.

Suplementi ne mogu da zamene ceo plod voća ili povrća

– Nije tajna da biljke nude vitamine, minerale, vlakna i antioksidante kako bi nam pomogli da održitmo dobro zdravlje, ali pogrešno je misliti da možete unositi te supstance samo kroz  suplemente i zaista imati iste koristi. Izolovani hranljivi sastojci i druga jedinjenja neke biljke rade zajedno na poboljšanju zdravlja, ali mi zapravo ne znamo zašto i kako to rade – naglašava dr Luke Laffin sa Odeljenja za kardiovaskularnu medicinu na Cleveland Clinic.

Istraživanje je pokazalo da je uzimanje ekstrakta semena celera poboljšalo nivo krvnog pritiska kod pacijenata koji su imali blage do umerene povišene vrednosti. Ali, analize uglavnom pokazuju da uzimanje biljnih ekstrakata nudi malo ili nikakvu korist, a ponekad može i da nanese štetu organizmu. Iz tog razloga, ima smisla jednostavno jesti ceo plod, uključujući i celer, savetuje dr Laffin.

Kako celer deluje na krvni pritisak?

Krvni pritisak meri snagu kojom naše srce pumpa krv po telu. Što je pritisak veći, srce teže radi. Ako je pritisak visok, može da ošteti krvne sudove, kao i srce, bubrege, oči i mozak. Takođe može da dovede čoveka u veći rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara, srčane insuficijencije i slepila.

Krvni pritisak iznad 130/80 mmHg smatra se visokim. Ograničavanje unosa natrijuma na ispod 2.300 mg dnevno može da pomogne u kontroli krvnog pritiska – podseća dr Laffin.

Celer sadrži fitohemikalije zvane ftalidi. Kao ekstrakt zove se još i NBP i deluje tako što opušta tkiva zidova arterija kako bi povećao protok krvi i smanjio krvni pritisak. Sadržaj soli u stabljici celera je nizak, a organizam dobija i vlakna, i magnezijum i kalijum koji takođe pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

– Kako biste imali koristi, trebalo bi da pojedete otprilike četiri stabljike celera – jednu šolju, iseckanog celera dnevno – savetuje dr Laffin.

Celer sam po sebi neće sniziti krvni pritisak

Većina velikih zdravstvenih organizacija, uključujući Cleveland Clinic i The National Heart, Lung and Blood Institute preporučuju DASH dijetu – program ishrane usmeren na snižavanje krvnog pritiska i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Jer, ishrana zasnovana uglavnom na biljkama je idealna, smatra dr Laffin.

Jedući povrće, voće, integralne žitarice, pasulj, semenke, orašaste plodove i biljna ulja, organizam dobija kalijum, kalcijum, magnezijum, vlakna, proteine i ograničen natrijum, a svi oni zajedno  potrebni su za kontrolu krvnog pritiska. Takođe bi trebalo ograničiti unos slatkiša, slatkih napitaka i crvenog mesa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
kos
16:50, 29. 09. 2023.
Odgovori

mislim da nije tako ,probao sam mesec dana ,celer jabuka i sargarepa i nista

Mirjana Obradovic
15:55, 16. 10. 2023.
Odgovori

I ja sam jela celer sa limunom, i kao i čaj, što kažu, treba plast čaja da zameni lek, tako i celer, treba jesti od detinjstva, dugo,da bi bio delotvoran za kasniji pritisak, zdrava hrana i a to se niko ne pridržava. Bez leka ni masnoća u krvi ni pritisak se ne može regulisati samo celerom kad već dođe bolest. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo