Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Celer ima nekoliko iznenađujuće delotvornih svojstava

Priredio/la: I. V.
13:00 - 18. 01. 2023.

Celer ima visok sadržaj oksalata i možda nije pogodan za osobe sa kamenom u bubregu ili bolestima koje imaju veze sa bubrezima

celer Stabljika celera veoma je bogata vodom – sadrži oko 83 odsto vode i vlakana Foto: Shutterstock

Celer je močvarna biljka, koja potiče iz iste porodice kao i šargarepa i peršun s tim da je stabljika celera veoma bogata vodom – sadrži oko 83 odsto vode i vlakana. Iako većina ljudi odbacuje listove, oni su takođe jestivi. Celer ima blag, zemljast i blago biberast ukus, a preporučuje se osobama koje boluju od artritisa, reume i bolova u zglobovima. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju otoka i boli oko zglobova, i oslobađaju od grčeva u mišićima. Protivupalna svojstva celera takođe pomažu očuvanju zdravlja creva i regulirišu probavu.

Celer ima 5 zdravstvenih prednosti

Celer je prirodni diuretik, a njegov sok pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu. S obzirom na to da je celer prirodni diuretik, istovremeno će i hidrirati organizam, ali i olakšati oslobađanje nakupljene vode. Bogat je kalijumom i natrijumom, koji pomažu u regulaciji telesnih tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprečava nastanak kamenca. Celer je bogat i magnezijumom koji dobro utiče na mišiće, probavu i san, dok nitrati potpomažu cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak. Osim toga, celer ima 5 korisnih svojstava po naše zdravlje.

1. Čuva zdravlje srca

Iako celer ima visok sadržaj vode, on sadrži i brojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum, koji su važni za zdravlje srca. Takođe sadrži folat i vitamin K, potrebni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i efikasno zgrušavanje krvi. Celer je takođe dobar izvor zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih flavonoidi, koji imaju antiinflamatorno i zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Ishrana bogata vlaknastim namirnicama poput celera dovodi se u vezu sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

2. Podržava funkciju varenja

Celer je dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su važna za funkciju varenja. Studija na životinjama iz 2010, koja je koristila ekstrakt celera, takođe je pokazala da sadržaj fitonutrijenata ove biljke može da bude koristan za zaštitu sluzokože tokom varenja, a rezultat toga je i da može da obezbedi zaštitu od čira na želucu.

3. Ima antiinflamatorna svojstva

Bogat biljnim jedinjenjima sa antiinflamatornim svojstvima, celer može da bude koristan dodatak za osobe sa hroničnim inflamatornim stanjima kao što je artritis.

4. Može da poboljša pamćenje

Studije su pokazale da ekstrakt celera poboljšava kognitivne funkcije koje imaju veze sa starenjem i depresijom. Slično tome, studija koja se bavi neuroprotektivnim prednostima ekstrakta celera pokazala je pozitivne rezultate kod učesnika sa demencijom i Alchajmerom.

5. Može da poboljša kontrolu šećera u krvi

Sa niskim glikemijskim indeksom (GI) i visokim sadržajem vlakana, celer je koristan za one koji moraju da prate nivo šećera u krvi. Studije takođe pokazuju da može da bude efikasan u smanjenju nivoa glukoze u krvi.

Da li je bezbedan za sve ljude?

Za većinu ljudi celer je zdrava hrana, ali neki mogu da budu alergični. Blaga reakcija može da izazove simptome kao što su svrab u ustima ili jeziku, kijanje ili curenje iz nosa. Takođe je važno napomenuti da celer ima visok sadržaj oksalata i da možda nije pogodan za one sa kamenom u bubregu ili bolestima koje imaju veze sa bubrezima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend