Naslovna / Zdravlje

Kada su mučnina, gorušica i loše varenje znak da se razvija rak želuca

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 28. 11. 2022.

Iako se znaci raka želuca i GERB ponekad preklapaju i imaju i neke slične faktore rizika, radi se o različitim bolestima koje moraju da se leče, zato je i važno razlikovati simptome

rak želuca Rak želuca i GERB imaju slične faktore rizika kao i neke slične simptome, ali se radi o različitim bolestima Foto: Shutterstock

Rak želuca je svakako jedna od najtraumatičnijih dijagnoza koju osoba sklona problemima sa varenjem može da dobije. Međutim, često se simptomi poput mučnine, nadimanja, gorušice, rane sitosti opravdano pripisuju životnim navikama ili GERB (gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti).

Bol u stomaku – GERB ili rak želuca?

Bol u stomaku je karakterističan simptom za veliki broj uzroka koji mogu da ga izazovu. Od pogrešne ishrane, infekcija, nekog postojećeg problematičnog gastrointestinalnog stanja, sve do malignih oboljenja, spektar je širok. Može da varira od sasvim blagih oblika bola, do onih koje ozbiljno remete životni režim.

Ako ne postoji neko hronično stanje, bol u stomaku je obična benigna, prolazna pojava i uglavnom se leči promenama u režimu ishrane, ponekad i nekim lekovima. Međutim, ako je bol u stomaku uporan, neuobičajen i ometa svakodnevne aktivnosti, najčešće, kažu istraživanja, ukazuje na GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) ili nešto ozbiljnije kao što je rak želuca. Važno je razlikovati simptome koji nam poručuju da je u pitanju neka od navedenih bolesti.

Dr Azhar Perwaiz, (Institute of Digestive and Hepatobiliary Sciences, Medanta, Gurugram) objašnjava:

– Iako se simptomi ponekad preklapaju, rak želuca i GERB se razlikuju. Najkraće rečeno, do prvog stanja dolazi kada se ćelije raka nekontrolisano množe u specifičnoj regiji stomaka, dok se GERB javlja kada se želudačna kiselina vraća iz želuca u jednjak. Inače, nelečena GERB može s vremenom da postane uzrok za pojavu raka jednjaka, ali i želuca.

Kada je povećan rizik za GERB, a kada za rak želuca

Prema rečima doktora, ne postoji precizno definisani uzrok za pojavu raka želuca, ali postoje faktori rizika koji mogu da doprinesu pojavi. To su pre svih:

  • upotreba duvana i prekomerna konzumacija alkohola
  • gojaznost (metabolički sindrom, promena regulacije insulina, hormonska neravnoteža)
  • pojačano unošenje slane hrane (sušena, dimljena, začinjena, jaka hrana)

S druge strane, sedentarni način života, alkohol, gojaznost, pušenje i nezdrava ishrana, takođe doprinose i pojavi GERB, ističe stručnjak.

Zašto je važno razlikovati simptome GERB i one koji možda ukazuju na rak želuca

Doktori upozoravaju da će pacijenti sa GERB-om prvenstveno imati simptome kao što su refluks kiseline, bol iza grudne kosti, osećaj pečenje ili vreline u grudima, mučnina, gasovi, povraćanje. Osoba sa kliničkom slikom i sumnjom na rak želuca osećaće gubitak apetita, značajan gubitak težine (otprilike 10 odsto ukupne telesne težine), uporni bol u gornjem delu stomaka, ponekad ponavljajuće povraćanje, ali i većinu nabrojanih simptoma koje doživljavaju pacijenti sa GERB-om.

Gubitak apetita i gubitak težine su dva najčešća simptoma koja ukazuju na rak želuca, dok su pečenje u grudima, vraćanje nesvarene hrane i kiseline u jednjak, osećaj knedle u grlu i bol u gornjem delu stomaka češći kod GERB-a.

Opcije lečenja za obe bolesti

S obzirom na to da je GERB benigna bolest, određene promene u načinu života poput regulisanja telesne težine, izbegavanja masne i začinjene hrane i lekova, mogu da pomognu u ublažavanju simptoma. Ponekad je samo do nas da li ćemo izbeći ozbiljnije oblike, za koje je često jedino rešenje operacija.

U slučaju karcinoma želuca, najbolje se lečiti  individualnim pristupom svakom pacijentu, i pod nadzorom multidisciplinarnog tima lekara. Opcije lečenja zavise od stadijuma raka i to su:

  • radikalna hirurgija
  • hemoterapija
  • radioterapija
  • imunoterapija

Ako dođe do alarmantnih simptoma kao što su značajan gubitak težine, otok u gornjem delu stomaka, uporno povraćanje čak i nakon uzimanja lekova ili nizak hemoglobin (anemija), potrebna je hitna lekarska konsultacija. Gastroskopija, CT abdomena i biopsija, neke su od metoda za potvrdu dijagnoze raka želuca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo