Naslovna / Zdravlje

Gorušica, problemi sa varenjem ili kašalj ukazuju da je možda u pitanju laringofagealna refluksna bolest

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 27. 05. 2022.

Stanje inflamacije i iritacije koje nastaje u gornjim disajnim putevima kao posledica vraćanja želudačnog refluksnog sadržaja naziva se laringofaringealna refluksna bolest (LFRB) i veoma je česta, a da se i ne pretpostavlja da je to uzrok problema, kaže doc. dr Sanja Krejović

Refluksna bolest, doc.dr Sanja Krejović Trivić Refluksna bolest daje tipične i atipične simptome koji nisu samo digestivni, već i otorinolaringološki Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Refluksna bolest je jedno od najčešćih savremenih medicinskih stanja i problema. Ona značajno utiče na kvalitet života obolele osobe i menja ga. Procenjuje se da u svetu oko 22 procenta ljudi oseća gorušicu najmanje jednom mesečno, dok 16 odsto ima osećaj regurgitacije. Kod 5 odsto pacijenata ne samo da se značajno remeti kvalitet života, već može da dođe i do ozbiljnih, pa i onkoloških komplikacija.

Refluksna bolest ima prepoznatljive, ali i atipične simptome

– U otorinolaringološkoj praksi veliki broj pacijenata ima tegobe koje su refluksne etiologije. Iz tog razloga je neophodno prepoznati znake refluksne bolesti, dijagnostikovati laringofaringealni refluks i naravo, adekvatno lečiti. Simptomatologija refluksne bolesti može da bude tipična i atipična. Ono što je tipično jesu simptomi kao gorušica, regurgitacija i dispepsija. Atipični znaci su retrosternalni bol (iza grudne kosti), promuklost, kašalj, astma, bronhitis i pneumonija. Otprilike kod polovine pacijenata sa laringealnom simptomatologijom, dijagnostikuje se laringofaringealni refluks. Bolest potvrđujemo meta analizom 24-časovne pH metrije. Naime, promene ph vrednosti koje upućuju na refluks javljaju se kod 50 odsto pacijenata sa promuklošću, 64 odsto sa globusom, 55 sa hroničnim kašljem i 35 odsto sa disfagijom – kaže u razgovoru za eKlinika portal doc. dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista fonijatrije.

Opis simptoma koje daje refluksna bolest

Manifestacije refluksne bolesti jesu ezofagealni i ekstraezofagealni sindromi, navodi doc. dr Krejović Trivić i detaljnije pojašnjava:

Ezofagealni sindromi su ezofagitis, stenoza i adenokarcinom jednjaka, kao i Barrettov jednjak. Ekstraezofagealni sindromi se dele na dve osnovne grupe. U prvoj su stanja za koja potvrđeno je da imaju povezanost sa refluksom kao što su hronični kašalj, laringitis i promene na laringealnoj mukozi, astma, hipersalivacija, refluksno oštećenje zubne gleđi. Drugu grupu čine poremećaji za koje se pretpostavlja da imaju uzročno-posledičnu povezanost. To su: faringitis, sinusitis, otitisi i idiopatska plućna fibroza. Tipični refluksni simptomi izostaju kod oko 65 odsto pacijenata sa otorinolaringološkim komplikacijama i 55 odsto sa refluksnim hroničnim kašljem. Prikrivena prezentacija simptoma otežava njihovo povezivanje sa refluksom – navodi sagovornica eKlinika portala koja je i članica Unije evropskih fonijatara.

Kašalj kao pokazatelj laringofaringealne refluksne bolesti (LFRB)

Kašalj, objašnjava fonijatar, spada u protektivne respiratorne reflekse koji omogućava zaštitu i klirens (pročišćavanje) disajnog puta. Može da bude akutni, subakutni i hronični.

Hronični kašalj se definiše trajanjem dužim od 8 nedelja i multifaktorijalnog je porekla. Njegovu patogenezu čine rinološki, gastroenterološki i pulmološki faktori. Hronični kašalj se javlja se kod 10-40 odsto pacijenata sa refluksnom bolešću. Ukoliko je izazvan refluksom, ovaj tip kašlja može da bude rezultat direktne iritacije i stimulacije nervnih receptora u laringofarinksu i bronhima želudačnim sadržajem, hipersenzitivnosti disajnog puta zbog dejstva kiseline, ili indirektne stimulacije koja se dešava aktivacijom nervnih puteva između ezofagusa i disajnog puta (ezofagealno-bronhijalni refleks). Refluks može biti i izazvan kašljem – navodi doc.dr Krejović.

Sagovornica našeg portala objašnjava da je od pacijenta neophodno uzeti detaljnu anamnezu sa detaljima vezanim za kašalj, kao što su dužina trajanja simptoma, vreme javljanja i kvalitet kašlja (da li je suv ili produktivan). Važno je i prisustvo drugih bolesti, uzimanja lekova za kašalj i drugih medikamenata.

Benigne i maligne promene larinksa koje može da izazove refluksna bolest

Svaki refluks u predelu grkljana je patološki i provocira ozbiljna oštećenja sluznice larinksa. Smatra se da u nastanku laringofarinksnog refluksa ključnu ulogu ima slabiji tonus gornjeg ezofagusnog sfinktera. Ovaj refluks se najčešće manifestuje kroz promene u grkljanu (laringospazam, karcinom grkljana, leukoplakija, polipi, edemi i čvorići na glasnicama, fiksacija aritenoida) – navodi doc. dr Sanja Krejović.

Prema njenim rečima, do nastanka benignih promena na glasnicama (polipi, noduli, Rajnkeovi edemi) dolazi usled  oštećenja epitela glasnica dejstvom kiselog sadržaja refluksa i pepsina. To, naime, dovodi do slabljenja međućelijskih adhezionih molekula, intraćelijske toksičnosti i inflamatorne reakcije. Tako izmenjen epitel glasnica je podložan mehaničkom oštećenju i mikrotraumama prilikom fonacije.

Doc. dr Krejović napominje i da pacijenti sa laringofaringealnom refluksnom bolešću imaju hronične simptome kao što su pročišćavanje grla, kašalj i promuklost, što takođe dovodi do forsiranja glasa i ponavljanja mikrotrauma.

LFRB utiče i na polipe na glasnim žicama, ciste i sulkuse

Značajne epizode refluksne bolesti identifikovane su i kod 75 odsto pacijenata sa polipima glasnica u odnosu na 37 odsto kod pacijenata bez polipa.

– Refluksna bolest je negativno uticala na proces reepitelizacije glasnica nakon fonohirurških intervencija, pa je i kvalitet glasa postoperativno bio bolji kod pacijenata bez LFRB. Sa većom učestalošću se javljaju i vokalne ciste i sulkuse kod pacijenata sa povećanim vokalnim zahtevima (studenti pevanja, nastavnici) i LFRB (ako se sumnja na bolest) – objašnjava doc. dr Krejović.

Maligni tumori larinksa i refluksna bolest

Brojne studije su utvrdile povezanost refluksne bolesti i malignih tumora larinksa. Do sada je, kaže doc. dr Krejović, utvrđeno da između 68 i 87 odsto pacijenata sa karcinomom larinksa ima i prisutnu LFRB. Međutim, s obzirom na kompleksnu multifaktorijalnu patogenzu neoplastične transformacije epitela, direktna uzročno-posledična veza između laringofaringealnog refluksa i karcinoma larinksa i dalje nije potvrđena.

Epitel larinksa se loše adaptita na hemijske draži (želudačna kiselina, pepsin) i sklon je oštećenju. Pepsin je u nekim istraživanjima označen kao potencijalno štetniji agens u odnosu na kiseli sadržaj. Ove hemijske supstance razaraju intraćelijske adhezione molekule, kao i epitelnu zaštitnu barijeru. To dovodi do hronične inflamacije i oštećenja epitela. Inače, hronična inflamacija je mutageni faktor u karinogenezi mnogih tumora, posebno ako se dešava istovremeno sa drugim predisponirajućim faktorima kao što su zloupotreba glasa, hronični kašalj, infekcije gornjeg respiratornog trakta, konzumiranje cigareta i alkohola – ističe predsednica Udruženja fonijatara.

Šta je sa vezom rinitisa i sinusitisa i LFRB

Povezanost hroničnog rinosinuzitisa i LFRB ili GERB predmet je mnogih diskusija u literaturi, ali je i dalje, objašnjava naša sagovornica, zaključak neizvestan. Direktnu povezanost je teško ustanoviti, a oba medicinska entiteta imaju visoku učestalost u populaciji, pa stoga mogu da postoje istovremeno, ali nezavisno jedan od drugog, rekla je za eKlinika portal doc. dr Sanja Krejović, specijalista ORL i subspecijalista fonijatrije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pera milankov
14:41, 27. 05. 2022.
Odgovori

Prvi put sam procitao nesto pametno mislim da imam simptome flrb mozete li mi reci kako se leci jer dugo godina imam te probleme

Vladimir
16:03, 27. 05. 2022.
Odgovori

Sve je tačno od navedenog.Ja imam taj problem

Vesna Marjanovic
18:35, 27. 05. 2022.
Odgovori

Postovana doktorka! Kako se leci od refluksa .Hvala unapred!

Nedeljka
8:59, 28. 05. 2022.
Odgovori

Sve navedene simptome imam vec desetak godina , isto toliko traje i suhi kasalj , problemi sa zubima , usima , grlo crveno , cesta promuklost…kako izljeciti ili bar zaljeciti reflux….

Никола
11:42, 28. 05. 2022.
Odgovori

Све су ово добре информације о ЛФРБ и ГЕРБ-у за оне који нису упознати. Ја патим од овога већ дуго времена, а и имам и хијатус хернију што је додатна отежавајућа околност, поред мојих 15 операција иза себе. Код нас најбољи хирург за еве проблеме је свакако др.Александар Симић са КЦС – Aurora, Reflux Centar. Најбољи тренутни лек за ГЕРБ и ЛФРБ је Dexillant којег тренутно нема на нашем тржишту, и правилна исхрана, подигнуто узглавље, не јести 3 сата пре спавања… За варење користити Iberogast капи, и за бољи пролаз хране и против мучнине – Gastroperidon. Избегавати алкохол, кафу, љуто, зачињено…
Редовно умерено вежбање и то је то. Лапараскопска операција је задња опција и није увек гаранција.

vida
19:55, 31. 05. 2022.
Odgovori

nemam gorusicu ali imala sam pecenje u ustima i jeziku, beo jezik i bljutavost, narocito leti .pijem Nolpazu ujutru i uvece godinama a kad su jaci simptomi, Emaneru. kad jedem nesto teze Digestal. inace mnogo pazim na ishranu ali ne moze se uvek..probacu Iberogast umesto Digestala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo