Naslovna / Ishrana

Normalna funkcija srca može da se održava uz pomoć jedne voćke dnevno

Priredio/la: I. V. |11:00 - 21. 12. 2022.

Na isti način na koji ishrana može da izazove hipertenziju, ona može i da pomogne da se čovek uhvati u koštac sa visokim prtiskom, na primer

Normalna funkcija srca Kalijum opušta zidove krvnih sudova, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska Foto: Shutterstock

Normalna funkcija srca može da se održava ukoliko se jednom dnevno pojede voće koje je bogato kalijumom, savetuju stručnjaci. Poznato je da kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska jer pomaže telu da se oslobodi natrijuma kroz urin, ublažavajući tako napetost u krvnim sudovima.

Normalna funkcija srca ometena je ukoliko krvni pritisak raste

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je prilično česta pojava među ljudima. Međutim, mnogi nisu svesni da imaju ovaj zdravstveni problem jer visok pritisak često nema simptome u svojim ranim fazama. A ako se ne leči, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar. To se dešava zato što visok krvni pritisak dodatno opterećuje organe kao što su krvni sudovi, srce, pa čak i mozak.

Kao i kod mnogih drugih stanja, jedan od uzroka visokog krvnog pritiska je ishrana. Konkretno, konzumiranje previše soli jedan je od glavnih krivaca. Ali, na isti način na koji ishrana može da izazove hipertenziju, ona takođe može da pomogne da se čovek uhvati u koštac sa njom.

Banane su prva preporuka za voće koje obezbeđuje da funkcija srca bude normalna

Nutricionisti objašnjavaju da postoje različiti aspekti nezdravog načina života, koji mogu da utiču na krvni pritisak kao što su konzumiranje previše alkohola ili pića na bazi kofeina, prekomerna težina, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, unos previše soli a nedovoljno voća i povrća. Međutim, kako podsećaju, postoji nekoliko načina za smanjenje visokog krvnog pritiska bez lekova. Na primer, konzumiranje hrane koja sadrži kalijum, magnezijum i vitamine B doprineće održavanju normalnog krvnog pritiska. 

Za snižavanje krvnog pritiska i normalnu funkciju srca stručnjaci prvo preporučuju banane. Banane, kako ističu, nisu samo hranljive, ve su bogate kalijumom i prepune su vlakana, a to je nešto što smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Kalijum je ključni mineral koji snižava krvni pritisak i pomaže u balansiranju količine natrijuma u ​​telu. Nutricionisti naglašavaju da ne samo da će jedna banana dnevno dati energiju, već će nam pomoći da održimo normalnu funkciju srca. Kalijum takođe pomaže telu da održi normalne nivoe tečnosti u ljudskim ćelijama i pomaže u kontrakcijama mišića i srca, što omogućava da krv nesmetano cirkuliše telom sve do vitalnih organa.

Žene imaju više koristi od većeg unosa kalijuma

Sve ove tvrdnje objavljene su u studiji objavljenoj u European Heart Journal. U okviru istraživanja, tim naučnika analizirao je podatke od više od 24.000 ljudi. Učesnici su popunjavali upitnik o svojim životnim navikama, a zatim im je meren krvni pritisak i uzet uzorak urina. Natrijum i kalijum u urinu korišćeni su za procenu unosa hranom.

Utvrđeno je da među ženama postoji veza između konzumiranja kalijuma i krvnog pritiska –  kako je unos rastao, krvni pritisak je opadao, međutim, među muškarcima ova veza nije uspostavljena. Podaci ukazuju da žene sa visokim unosom natrijuma imaju najviše koristi od većeg unosa kalijuma, u ​​pogledu sistolnog, gornjeg krvnog pritiska.

Koje su zdravstvene prednosti banana i kalijuma?

Banane su veoma bogate kalijumom za koji se kaže da je moćan mineral. Srednja banana obezbeđuje oko 422 mg kalijuma, što je 9 procenata onoga što je čoveku dnevno potrebno. Normalna funkcija srca, kao i zdravlje srca,  uveliko zavisi od kalijuma. Kao što je poznato, hrana bogata kalijumom pomaže u kontroli krvnog pritiska jer pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma kroz urin. Kalijum takođe opušta zidove krvnih sudova, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Osim toga, kalijum ima i drugih koristi za telo:

  • Može da smanji rizik od moždanog udara
  • Može da pomogne da kosti budu zdrave kako čovek stari
  • Pomaže mišićima da bolje rade
  • Može da pomogne u sprečavanju kamena u bubregu (ali, ako neko ima problem sa bubrezima, previše kalijuma nije dobro).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rajman
21:28, 21. 12. 2022.
Odgovori

A da vi to jos jednom proverite,jeste banana super pogotovo sa cimetom ali ulje lana i orah su neprikosnoveni za srce,pritisak i uopste ceo kardiovaskularni sistem

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo