Crpe svaki atom snage i izaziva jak osećaj gladi i posle jela - najlošiji mogući doručak
Doručak je najbitniji obrok u toku dana, koji može da nam obezbedi dovoljno energije bez naglih skokova šećera. Međutim, često se desi da u žurbi, umesto ovsenih pahuljica, jaja, voća ili kiselo-mlečnih namirnica, posegnemo za slatkišem, na primer kolačem, krofnom i kafom. Stručnjaci navode da ovaj izuzetno veliki nalet šećera na prazan stomak dovodi malo kasnije u toku dana do pada šećera, manjka energije, razdražljivosti, umora i jakog osećaja gladi.
Glad osećamo posle jednog ili dva sata od jela
Slatko pecivo, mafin, zaslađeni kapućino biće prijatan obrok samo na kratko. Nivo glukoze u krvi brzo će porasti i posle nekoliko sati dovesti do pada energije. Ovaj loše komponovan doručak nema dovoljno vlakana, zdravih proteina i masnoća koje će da uspore ulazak šećera u krvotok.
U ovakvim uslovima jakog i brzog skoka šećera pankreas oslobađa više insulina da bi smanjio količinu šećera u krvi. Nivo glukoze zatim brzo pada i moguće je da kod nekih osoba dođe do povećanog osećaja gladi dva sata posle jela, osećaja iscrpljenosti i umora koji nas tera da prilegnemo.
Stručnjaci objašnjavaju da neke osobe posle ovakvog obroka luče previše insulina, usled čega dolazi do pada glukoze i stanja poznatog kao reaktivna hipoglikemija.
Neće svi regovati na isti način
Normalno je da šećer u krvi posle jela poraste, s tim da veće količine šećera na prazan stomak dovode do naglih skokova i padova, što zatim pokreće začarani krug želje za dodatnim količinama šećera.
Ovaj problem neće svakog pogoditi u jednakoj meri; moguće je da određene osobe neće imati nikakve probleme, dok će drugi i pored malih promena osetiti bitne razlike.
Ipak, ovaj doručak neće dugoročno naštetiti zdravlju ako je, na primer, način ishrane generalno zdrav.
Primer dobrog doručka
Nutricionisti savetuju da odaberemo zdrave proteine i zdrave masnoće sa dovoljno vlakana. Na primer: jaja, omlet sa povrćem, grčki jogurt, orašasto voće, svež sir.
Ove namirnice pružaju dovoljno energije i jak osećaj sitosti. Savetuje se hleb od celog zrna, povrće i voće. Bitno je da izbegavamo energetska i gazirana pića i veštačke arome kafe.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.