Kako preskakanje doručka i kasna večera mogu da ugroze naše kosti
Loše prehrambene navike uglavnom idu zajedno sa drugim nezdravim ponašanjima, kao što su pušenje, niska fizička aktivnost i nedovoljno sna
Rutinsko preskakanje doručka ili kasna večera mogu da utiču na zdravlje kostiju, potvrdila je nova studija. Istraživanje objavljeno u Journal of the Endocrine Society ukazuje na specifičnu vezu između ovih obrazaca ishrane i većeg rizika od osteoporotičnih preloma kostiju, navode autori studije.
Preskakanje doručka nosi veći rizik od preloma kostiju
Osteoporoza se javlja kada se smanji mineralna gustina kostiju, što čini kosti slabijim i sklonijim prelomima. Bolest pogađa milione ljudi i četiri puta je verovatnije da će pogoditi žene, posebno nakon menopauze. Iako su naučnici odavno utvrdili da su pušenje, upotreba alkohola i nedostatak vežbanja faktori rizika za osteoporozu, uloga prehrambenih obrazaca je bila manje jasna - što je podstaklo istraživače da istraže efekte svakodnevnih prehrambenih navika.
Kako bi razumeli kako prehrambene navike i drugi faktori načina života utiču na rizik, naučnici su analizirali podatke od 927.130 odraslih Japanaca starijih od 20 godina upisanih u medicinsku bazu podataka pod nazivom DeSC. Učesnici su popunili upitnik o načinu života tokom zdravstvenog pregleda i praćeni su u proseku 2,6 godine kako bi se videlo da li će razviti osteoporotični prelom.
Nakon što su analizirali brojke, istraživači su otkrili da:
- Ljudi koji su izjavili da preskaču doručak više od tri puta nedeljno imali su 18 odsto veću verovatnoću da razviju prelome
- Oni koji su rekli da večeraju manje od dva sata pre spavanja više od tri puta nedeljno imali su 8 procenata veću verovatnoću da razviju prelome.
- Takođe smo primetili da se ove prehrambene navike uglavnom grupišu sa drugim nezdravim ponašanjima, kao što su pušenje, niska fizička aktivnost i nedovoljno sna - objašnjava dr Hiroki Nakajima, prvi autor studije i istraživač na Nara Medical University u Japanu.
Poremećaji u ishrani smanjuju koštanu masu i povećavaju rizik od preloma
Stručnjaci se slažu da osobe koje preskaču doručak ne moraju nužno da brinu za zdravlje svojih kostiju. Iako je studija opsežna, prema rečima dr Nancy E. Lane, reumatologa i profesora medicine na University of California, istraživanje opak ima ograničenja. Na primer, nije merila druge faktore koji su mogli da utiču na rezultate, kao što su količina ili vrsta hrane koju su učesnici jeli.
- Dokazi pokazuju da anoreksija kod ljudi sa niskom telesnom težinom smanjuje vršnu koštanu masu, što je faktor broj 1 koji možete modifikovati kako biste smanjili rizik od preloma u kasnijim godinama. Ove informacije nisu prikupljene, ali je dobro poznato da poremećaji u ishrani smanjuju koštanu masu i povećavaju rizik od preloma - podseća dr Lane.
Zašto bi preskakanje doručka i kasna večera povećali rizik od osteoporoze?
Istraživanje nije definitivno, poručuju naučnici. Ali, stručnjaci imaju nekoliko teorija o tome kako ove navike u ishrani mogu da utiču na rizik od osteoporoze. Jedno moguće objašnjenje uključuje cirkadijalni ritam tela (ili 24-časovni sat), koji igra ulogu u zdravlju kostiju, napominje dr Lane.
- Moguće je da su osobe koje su preskakale doručak i/ili kasno večerale imale manje vremena da iskoriste ove hranljive materije za remodeliranje i formiranje kostiju - primetila je ona.
Preskakanje doručka bi takođe moglo da poveća nivo hormona stresa kortizola, što negativno utiče na zdravlje kostiju, pretpostavila je dr Lane.
Za sada, međutim, vreme obroka nije primarni fokus kada je u pitanju zdravlje kostiju. Umesto toga, ono što jedemo može da bude važnije od toga kada jedemo. Dr Lane predlaže zdravu ishranu sa kalcijumom, vitaminom D, proteinima i ugljenim hidratima kako bi se kostima omogućilo remodeliranje i da ostanu jake.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.