Koliko kalorija ima speltino brašno, da li sadrži gluten i može li da se uporedi sa pšeničnim

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mlevenjem spelte u brašno nutritivna vrednost gotovo se ne menja. Integralno speltino brašno i dalje obiluje složenim ugljenim hidratima, proteinima, vlaknima i mineralima

Iako se koristi vekovina unazada speltino brašno je poslednje decenije ponovo privlači pažnju ljubitelja zdrave hrane, ali i gurmana. S tim u vezi često se postavljaju pitanja - koliko kalorija ima speltino brašno, da li sadrži gluten, da li je isto kao i pšenično brašno...?

Integralno brašno od spelte obiluje složenim ugljenim hidratima, proteinima, vlaknima i mineralima

Spelta, ili krupnik, je drevna žitarica iz porodice pšenice poznata po svojoj bogatoj hranljivosti, blago orašastom ukusu, debele ljuske koja je štiti od insekata i pesticida, pa se često uzgaja organski. Bogata je proteinima, vlaknima, vitaminima B-kompleksa, gvožđem, magnezijumom, cinkom... nego obična pšenica, sadrži i gluten, ali je lakše svarljiva.

Takav sastav čini speltino brašno hranjivim izborom za sve koji žele raznovrsniju ishranu.

Mlevenjem spelte u brašno nutritivna vrednost gotovo se ne menja. Integralno speltino brašno i dalje obiluje složenim ugljenim hidratima, proteinima, vlaknima i mineralima, dok se sitnijim mlevenjem, kojim se dobija belo brašno, dobija nešto manja količina vlakana i minerala, ali kalorijska vrednost ostaje vrlo slična.

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), 100 grama integralnog speltinog  brašna sadrži 367 kalorija, kao i 73 g ugljinih hidrata, 13,3 g vlakana, 16,7 g proteina i 1,9 grama

masti. Brašno spelte sadrži većinom nerastvorljiva vlakna koja podstiču rad creva i daju dugotrajni osećaj sitosti.

Da li speltino brašno sadrži gluten?

Gluten je proteinska struktura koja se prirodno nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, pa tako i u spelti. Gluten testu daje elastičnost i omogućava "dizanje" hleba ali za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten predstavlja ozbiljan problem i može da izazove neželjene reakcije. Iako mnogi smatraju da je speltino brašno lakše svarljivo, naučne  studije pokazuju da osobe sa netolerancijom na gluten reaguju slično kao na pšenično brašno.

Upravo zato su autori studije, objavljene u časopisu Nutrients, istraživali toleranciju speltinog brašna i pšeničnog hleba kod osoba koje prijavljuju simptome nakon konzumacije pšenice, ali nemaju dijagnozu celijakije. Rezultati su pokazali da između speltinog i pšeničnog hleba nije bilo značajne razlike u pojavi probavnih smetnji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>