Naslovna / Vitamini i suplementi

Vitamin B1 ima 6 zdravstvenih prednosti, a najvažnije su da štiti srce i mozak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 26. 01. 2024.

Između ostalog, neki stručnjaci nazivaju vitamin B1 „antistres vitaminom“ jer pomaže telu da se nosi sa stresnim situacijama

vitamin B1 Neki stručnjaci nazivaju vitamin B1 „antistres vitaminom“ Foto: Shutterstock

Vitamin B1 ili tiamin jedan je od 8 vitamina B grupe, a oznaku 1 nosi zbog toga što su istraživači  prvo otkrili ovaj vitamin B-kompleksa. Istraživanja su pokazala da unos dovoljno tiamina u ishranu može da zaštiti naše srce, mozak i nervni sistem.

Šta je tiamin ili vitamin B1 i zašto je potreban našem telu?

Tiamin pomaže u razgradnji ugljenih hidrata kako bi se dobila potrebna energija. Dijetetičari navode da naša jetra skladišti malu količinu tiamina. Ali, budući da ga naše telo prirodno ne proizvodi, čovek mora da dobija tiamin svaki dan iz hrane ili, u nekim slučajevima, uz pomoć suplemenata.

Našem telu je potreban vitamin B1 kako bi napravio adenozin trifosfat – ATP, jer sve ćelije u telu koriste i skladište ATP za energiju. Iako je to dovoljno važno samo po sebi, istraživanja pokazuju  da vitamin B1 takođe može da ponudi i ovih 6 zdravstvenih prednosti:

1. Pomaže u lečenju određenih uzroka srčane insuficijencije
Našem srcu je potrebna stalna zaliha energije kako bi moglo pravilno da „pumpa“. Zbog toga, nedostatak tiamina može da utiče na to kako dobro funkcioniše naše srce. Čak jedna od 3 osobe sa kongestivnom srčanom insuficijencijom ima nedostatak vitamina B1, a manjak tiamina u ishrani može da dovede do vrste srčane insuficijencije koja se zove srčani ili „mokri beriberi“. Beriberi je medicinski izraz za bolesti uzrokovane nedostatkom tiamina i postoje različite beriberi bolesti, u zavisnosti od zahvaćenog sistema tela. Srčani ili „mokri“ beriberi izaziva kongestivnu srčanu insuficijenciju, oticanje nogu (edem), otežano disanje i izbočene vratne vene. Neke studije pokazuju da uzimanje suplemenata vitamina B1 svaki dan može da poboljša ove simptome.

2. Održava zdravlje vašeg nervnog sistema
Druga vrsta beriberi  ili „suvi beriberi“ utiče na nervni sistem čoveka koji šalje signale iz mozga telu, govoreći mu šta da radi. On kontroliše naše pokrete, misli i automatske odgovore, kao što su disanje i varenje. Suvi beriberi ima najveći uticaj na periferne nerve, koji šalju signale mozgu kako bi pomogle čoveku da ima osećaj toplote i hladnoće. Periferni nervi takođe pomažu u ravnoteži i koordinaciji, a nedostatak vitamina B1 može da ometa ove signale.

Suvi beriberi može da izazove perifernu neuropatiju i simptome kao što su:

  • Nespretnost ili gubitak ravnoteže
  • Paraliza potkolenice
  • Gubitak osećaja u stopalima (otežava hodanje) i rukama (tako da ne možete da osetite temperaturu ili teksturu)
  • Slabost mišića
  • Nervni bol ili osećaj uboda.

Kada se suvi beriberi rano dijagnostikuje možda će oštećenje nervnog sistema moći da se zaustavi i preokrene uzimanjem više vitamina B1. U zavisnosti od težine nedostatka tiamina, lekar može da prepiše dnevni dodatak vitamina B1 ili čak intravenske injekcije tiamina.

3. Može da spreči bolest mozga
Mozgu je takođe potrebna energija koju generiše tiamin kako bi mu pomogao da razmišlja i pamti. Ozbiljni nedostatak tiamina može da dovede do Wernicke-Korsakoff sindroma. Ovaj poremećaj utiče na zdravlje mozga, izazivajući simptome slične Alchajmerovoj bolesti.

4. Jača imuni sistem
Vitamini B-kompleksa, uključujući vitam B1, održavaju imuni sistem zdravim i minimiziraju upalu izazvanu stresom. Zdrav imuni sistem može bolje da zaštiti telo od klica, infekcija i bolesti. Neki stručnjaci nazivaju vitamin B1 „antistres vitaminom“ jer pomaže telu da se nosi sa stresnim situacijama.

5. Štiti oči
Ishrana koja sadrži veći unos vitamina B, uključujući vitamin B1, dovodi se u vezu sa manjim rizikom od katarakte. Ove zamućene oblasti se formiraju na očnim sočivima, uzrokujući probleme sa vidom kao što je zamagljen ili dvostruki vid.

6. Može da poboljša kontrolisanje nivoa šećera u krvi
Iz razloga koji nisu potpuno jasni, ljudi sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2 obično imaju nizak nivo vitamina B1. Istraživači proučavaju da li podizanje nivoa vitamina B1 putem suplemenata može da poboljša nivo šećera u krvi i toleranciju na glukozu. Stručnjaci su takođe zainteresovani da li suplementi vitamina B1 mogu da olakšaju neuropatiju koja ima veze sa dijabetesom. Ovo stanje izaziva simptome slične perifernoj neuropatiji, uključujući bol i peckanje. Takođe može da se izgubi osećaj u stopalima i razviju čireve na stopalima slične dijabeteskom stopalu.

Koja hrana sadrži tiamin?

Vitamin B1 ili tiamin je mikronutrijent, što znači da se male količine vitamina nalaze u hrani koju verovatno jedemo svaki dan:

Pasulj i sočivo
Jaja
Ribe, kao što su losos, pastrmka i plavoperajna tuna
Obogaćene žitarice i hleb
Svinjetina, govedina, živina i iznutrice
Suncokret
Hrana od celog zrna, kao što su smeđi pirinač, ovsena kaša i kinoa
Jogurt.

Da li nam je i kada potreban vitamin B1 u vidus suplementa?

Stručnjaci kažu – verovatno ne. Redovno konzumiranje hrane bogate vitaminom B1 može da osigura da se dobije dovoljno ovog B vitamina. Nivo vitamina B1 može da se proveri testom krvi. Ako je nivo B1 vitamina nizak obično se preporučuju multivitamini sa vitaminom B1, ali -zdrava ishrana je uvek najbolji način da dobijemo dovoljno vitamina, poručuju lekari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljana
6:29, 27. 01. 2024.
Odgovori

Dali he moguca alergija na B1 i kako se manifestuje hvala vam

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo