Naslovna / Korona

Nova mutacija Delta soja AY.4.2 širi se svetom, naučnike brine što se još ne zna koliko je zaraznija

Priredio/la: J. M./ I. V.|17:03 - 21. 10. 2021.

Svetski zdravstveni zvaničnici pažljivo prate novu mutaciju i poručuju da su vakcine i dalje dobra zaštita i da ne treba paničiti

AY.4.2 je podtip Delta soja, a ne novi soj korona virusa

Posle Velike Britanije i Izraela, nova varijanta Delta soja AY.4.2 registrovana je i u Rusiji, saopštio je danas Kamil Hafizov, šef Naučne grupe za razvoj novih dijagnostičkih metoda ruskog centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju. Pojava ove nove varijante Delta soja, kako je rekao, verovatno bi pogoršala ionako lošu epidemiološku situaciju u Rusiji. Novootkrivena mutacija Delta varijante istražuje se u Velikoj Britaniji zbog zabrinutosti da bi mogla učiniti virus još više prenosivim i dodatno oslabiti vakcine u zaštiti od covid 19.

Ovo je „podtip“ Delta soja, a ne „Delta plus“

Varijanta ili podtip Delta soja AY.4.2 covid 19 pojavila se i u Velikoj Britaniji, a prema britanskim naučnicima, to je jedan od 45 podtipova Delta soja. U pojedinim krugovima ovu novu varijantu nazivaju ‘delta plus’, ali taj naziv se ranije odnosio na drugi soj i zato sada dolazi do određene zabune.
Podtip delta soja AY.4.2 zabaležen u Rusiji je jedan od mnogih podtipova varijante Delta, koji verovatno ima niz prednosti u odnosu na original i druge verzije patogena.

Varijanta Delta već je izazvala ozbiljno povećanje broja zaraženih, a AY.4.2 će verovatno dati još jedan podstrek porastu broja slučajeva covid 19 – upozorio je ruski naučnik Hafizov i dodao da bi AY.4.2 „možda mogao da potpuno zameni orignalni Delta soj, međutim, malo je verovatno da će se to uskoro dogoditi“.
– Ovo je potencijalno samo malo zaraznija varijanta – istakao je Hafizov i dodao da je ruska vakcina efikasna i protiv varijante AY.4.2.

Nova mutacija mogla bi da se širi 10 do 15 odsto brže od prethodnih

Varijanta AY 4.2 koja kruži Velikom Britanijom i u nekoliko drugih evropskih zemalja, pojavila se i u Izraelu, pa su tamošnji zvaničnici pre dva dana objavili da je otkriven prvi slučaj obolelog od ove podvarijante i na njihovoj teritoriji. U međuvremenu, direktor Instituta za genetiku sa londonskog univerziteta, Francois Ballouk izjavio tada da bi ovaj soj mogao da se širi 10 do 15 odsto brže od prethodnih, što naučnike i zabrinjava.  Međutim, nije identifikovano da AY.4.2 ima genetske promene koje bi uticale na karakteristike virusa kao što su prenosivost, težina bolesti, sposobnost zaobilaženja imuniteta…

6 odsto obolelih od covid 19 u Velikoj Britaniji od novog soja

Britanski zvaničnici izjavili su da veoma pažljivo prate ovu mutaciju jer ona sada čini 6 odsto slučajeva obolelih od covid 19 u Velikoj Britaniji. Agencija za zdravstvenu bezbednost izdala je izveštaj u kojem se kaže da se „primećuje da se Delta podvrsta označena kao AY.4.2 širi u Velikoj Britaniji “. Agencija je rekla da prati podtip, koji uključuje mutacije proteina šiljaka (A222V i Y145H) koji korona virus koristi za ulazak u naše ćelije. Mutacija AY.4.2 se identifikuje u sve većem broju slučajeva u Velikoj Britaniji, a neki upozorovaju da bi to mogao da bude faktor rastuće zdravstvene krize u zemlji koja je navela neke lekare da zatraže ponovno uvođenje ograničenja  usled širenja infekcije. Trenutno, između 40.000-50.000 novih infekcija dnevno zabeleženo je u poslednjih nedelju dana.

U čemu je razlika između ovog i prethodnih podtipova Delta soja

Podtip AY.4.2 je privukao pažnju svetskih epidemiologa i virusologa zbog dve promene koje se nalaze na proteinu virusnog šiljka, što bi mu možda moglo dati neke prednosti, pišu američki mediji i dodaju da naučnici moraju „još da uče o ovom podtipu“. Neki stručnjaci imaju teoriju da je podtip A.Y.4.2 možda nešto prenosiviji od originalnog Delta soja, ali to još nije potvrđeno. Uprkos sve većem prisustvu u Velikoj Britaniji, tamo nije klasifikovan kao „zabrinjavajuća varijanta“.

Mutacija treba da bude na oku, ali ne i da se paniči

Osim toga, zdravstveni zvaničnici u SAD uveravaju javnost da izgleda da A.Y.4.2 ne smanjuje efikasnost trenutnih vakcina protiv covid 19. Direktorka američkog Centra za kontrolu bolesti CDC dr Rochelle Valenski izjavila je:
– U ovom trenutku nema dokaza da podtip A.Y.4.2 utiče na efikasnost naših trenutnih vakcina ili terapija.

Inače, nije poznato odakle zapravo potiče ovaj podtip Delta soja, ali stručnjaci kažu da A.Y.4.2. u Velikoj Britaniji cirkuliše još od juna meseca ove godine. Zdravstveni zvaničnici za sada su mirni u pogledu ovog podtipa Delta soja, napominjući da je od ključnog značaja da se na njega pazi, ali ne i da se diže panika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo