Naslovna / Korona

Treća doza covid 19 vakcine daje 97 odsto zaštite od teškog oblika bolesti, saopštili zvaničnici Izraela

Priredio/la: I. V.|17:00 - 26. 08. 2021.

Treću doze covid 19 vakcine u Izraelu dobilo više od 70 odsto starijih od 70 godina, u „crvenim“ gradovima infekcije porasle za 150 odsto, nevakcinisani nastavnici primorani na neplaćeno odsustvo…

covid 19-vakcina-treća doza Posle 16 dana treća doza vakcine protiv korona virusa pojačava zaštitu od teških bolesti izazvanih virusom na 97 odsto Foto: Shutterstock

Nakon 16 dana, treća doza vakcine protiv korona virusa pojačava zaštitu od teških bolesti izazvanih virusom na 97 odsto, podaci su stigli iz izraelskog Ministarstva zdravlja koje su u sinoć prenete u televizijskim vestima Channel 12.  Kako je saopšteno, 16 dana nakon primene pojačivača ili treće doze Pfizer vakcine zaštita od infekcije skoči na 95 procenata. Prema izveštaju, iako je nivo antitela znatno veći u roku od 7 dana od injekcije, pokazalo se da svoj vrhunac dostižu nakon 16 dana.

70 odsto starijih od 70 godina već primilo treću dozu

Do sada se više od 1,7 miliona Izraelaca vakcinisalo trećom dozom od kada je postala dostupna, tačnije od 1. avgusta. Od utorka su treće doze dostupne svim Izraelcima starijim od 30 godina, a više od 70 odsto starijih od 70 godina već primilo treću dozu vakcine.

Više od 10.000 Izraelaca u utorak je testirano pozitivno na covid 19, što je prema revidiranoj statistici Ministarstva zdravlja, najveća jednodnevna cifra do sada, tokom četvrtog talasa, i blizu rekordnoj vrednosti za jednodnevni ukupan broj novih slučajeva zabeležen u januaru ove godine. Sinoć je u Izraelu je bilo 75.403 aktivnih slučajeva covid 19, 1.084 hospitalizovanih, 688 u teškom stanju, a 139 ih je na respiratoru. U sredu ujutru i popodne umrlo je 12 ljudi, dok je 25 umrlo u utorak, a 20 u ponedeljak.

Nevakcinisani nastavnici primorani na neplaćeno odsustvo

Planirano je da se škole za samo nedelju dana ponovo otvore širom zemlje. Dok se vode javne bitke zbog toga što su nevakcinisani nastavnici primorani na neplaćeno odsustvo, Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je sinoć da škole ne mogu zabraniti učenicima da pohađaju nastavu iz razloga koji imaju veze sa covid 19. Prema zvaničnicima Ministarstva, učenici koji nisu vakcinisani neće biti primorani da pokažu negativan test da bi ušli u škole, jer zakon nalaže da svi učenici imaju pristup obrazovanju. Roditelji koji žele da uđu u školsku zgradu moraće da pokažu „zelenu kartu“, kao i svi nastavnici, prema odobrenom planu Vlade Izraela.

Porast infekcija u crvenim gradovima

U gradovima koji su okategorisani kao „crveni“ – sa velikim brojem slučajeva po glavi stanovnika i visokom stopom pozitivnih, učenici će se vratiti na online nastavu, osim ako je 70 odsto njihovog razreda vakcinisano ili preležalo covid 19 infekciju. U gradu Elad, infekcije su porasle 78 odsto tokom prošle nedelje, a 15 procenata testova među stanovnicima je pozitivno. U Modiin Illitu, infekcije su porasle za 151 odsto okom prošle nedelje, u Bnei Braku za 84 procenata, Beit Shemeshu 104 odsto, a u Givat Ze’evu za 134 procenata.

Škole se otvaraju, a ako svi budu u karantinu, nema svrhe

Nachman Ash, generalni direktor Ministarstva zdravlja, rekao je da, iako vlada ima za cilj otvaranje škola širom zemlje 1. septembra, nema garancija.

Nadamo se da ćemo 1. septembra ponovo otvoriti škole. Ne možemo ništa obećati, ali spremni smo za to i odlučni smo. Ali, ako ima puno slučajeva i svi učenici/studenti sve vreme zahtevaju boravak u karantinu, neće biti svrhe – izjavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo