Naslovna / Korona

Omikron daje drugačiju covid 19 sliku, a trenutne brojke nisu slučajnost, otkriva dr Aleksandar Ivković

Piše: Marijana M.Rajić|9:00 - 03. 02. 2022.

Originalan korona virus odmah se širio po celim plućima, Alfa ili britanski soj davao je sliku koja je ličila na finu, gustu paukovu mrežu, Delta varijanta  izrazito brze fibroze pluća, a Omikron…

Omikron soj, pneumonija Specijalista radiologije dr Aleksandar Ivković upoređivao je uticaj različitih sojeva virusa na pluća Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Omikron soj, trenutno dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2 čini aktuelnu epidemiološku situaciju kod nas više nego zabrinjavajućom. Neke brojke su najveće od početka pandemije, vrtoglavo raste broj zaraženih, ali i infekcija sa smrtnim ishodom, sve više je pacijenata na respiratorima. Dok prete novi sojevi i podsojevi, neke zemlje najavljuju potpuno ukidanje covid mera. I sve to uz objašnjenje da je Omikron „samo lakša prehlada“. Da li možda nešto važno, i šta, propuštamo?

Omikron ne menja ukupne procente smrtnosti po starosnim grupama

Po svoj prilici, propuštamo fundamente medicinske statistike i izgleda da smo se malo ulenjili, i da tražimo brzo rešenje tamo gde ga nema, smatraju stručnjaci.

– Nažalost, u ovom trenutku imamo najočitiji primer „Simpsonovog paradoksa“. Da možemo situaciju da opišemo komično, bilo bi to kao „old ladies and frogs“. Olakšanje se traži u pogrešnom tumačenju statistike. Naime, ne možemo da računamo ukupne brojke i da onda tvrdimo da je stanje mnogo bolje. Da je „divno što imamo ovakav virus“. Covid 19 pokazuje neravnomernu raspodelu u mortalitetu. Procenat umrlih raste sa godinama starosti. Tako će deca imati malu smrtnost od možda 0,4 odsto, ali zato osobe starije od 65 godina imaju smrtnost koja se kreće i do 36 odsto. U ranijim sojevima najviše obolelih je bilo među starima, a najmanje među decom – objašnjava za eKlinika portal dr Aleksandar Ivković, specijalista radiologije, koji od početka pandemije prati dejstvo svih sojeva prema kliničkim slikama i specifičnim uticajem na pluća.

Porast broja bolesti u budućnosti, na koji sada klinička slika Omikron soja ne ukazuje

Prosta računica kaže, prema rečima dr Aleksandra Ivkovića, sledeće – ako imamo 100.000 obolelih u uzrastu 65+ i 1.000 obolelih u uzrastu malđih od 18 godina, ukupni procenat će biti oko 4 odsto. Ali, ako imamo 1.000 obolelih u uzrastu 65+ i 100.000 u uzrastu -18, smrtnost će biti možda ispod 1 odsto.

– Ako vam se učini da je stanje bolje – nije. U svakom uzrastu umire isti procenat obolelih. Ono što se menja, a to je veoma loše i opasno, jeste da će sada biti nemerljivo više dece sa trajno oštećenim zdravljem. To se neće pokazati odmah putem MIS-C (multisistemskog inflamatornog sindroma), već kasnije kao astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i kroz infarkte i iznenadne smrti na treninzima ili utakmicama – naglašava dr Ivković.

Šta je pokazala uporedna analiza uticaja različituh sojeva virusa na pluća

Svaka varijanta ili podvarijanta SARS-CoV-2 virusa je ipak i dalje virus. Ako i daje blažu kliničku sliku, kakav je sada slučaj, možemo li sa sigurnošću reći da nije jednako opasan, kao i Delta ili Alfa, ili bilo koji drugi soj?

– Pratim sve varijante, od divljeg virusa, do ovog sada. CT slika se menjala, ne previše, ali ima razlika. Prvi, divlji soj je napadao uglavnom starije i one sa težim hroničnim bolestima. CT slika je uvek sadržala elemente hipoventilacije. Mi smo, za razliku od ostalog sveta, imali talas epidemije u leto 2020. godine. Bio je razoran, tada je umrlo i dosta lekara. Zapaljenje pluća je počinjalo već prvog ili drugog dana (obično se vidi posle četvrtog), i bilo je u svim delovima pluća prisutno odmah (kod divljeg prvo donji delovi pluća). Alfa (tada znan kao britanski soj) je davao sliku koja je ličila na finu, gustu, paukovu mrežu – navodi dr Ivković i dodaje:

– Delta varijanta je donela izrazito brze fibroze pluća, i češće nego ostali sojevi išla je sa pneumotoraksom i pneumomedijastinumom kao komplikacijama. Raspored kod ranijih formi je bio dominantno periferija. Omikron ide sa malo drugačijom slikom. Te zone zapaljenja (ground glass) više idu ka sredini (slično kao kod teških formi AH1N1) i često su oko terminalnih grana bronha, načičkane kao grozdovi – objašnjava za eKlinika portal dr Aleksandar Ivković.

Šta kada je neko negativan na testu, a infekcija se ubrzano razvije u plućima

Nije mali broj slučajeva zabeležen u svim dosadašnjim talasima, i sa različitim varijantama do sada, da su pacijenti, koji su na RTG snimcima i CT pluća imali sliku tipičnih covid 19 pneumonija, a bili su negativni na testovima. Kako se to objašnjava?

– Negativan test na covid 19, koji je izražen, je nešto što se intenzivno viđalo kod Alfa soja. Infekcija nije u grlu i ne može se detektovati brisom, ali se ubrzano razvija u plućima. Postoji još jedan fenomen karakterističan uglavnom za Delta soj. Pacijenti ne osećaju nikakve tegobe, a bolest se razvija sve do iznenadne smrti. Kod ovakve forme organizam ne prepoznaje virus i nema produkcije antitela, samim tim ni borbe protiv virusa. To je jedan od scenarija u kome umiru vakcinisani, ali tu se radi o samoj prirodi virusa i o nesposobnosti imunog sistema da reaguje – otkriva nam dr Aleksandar Ivković.

Omikron se širi brže nego ijedan virus do sada

Doktor Ivković konstatuje da se nikada do sada nije sreo sa virusom koji se ovako brzo širi kao Omikron soj. Navodi i da se do sada smatralo da najveću zaraznost ima virus malih boginja, a da je njegov R0 između 12 i 14. R0 je takozvani efektivni reprodukcijski broj kojim se meri indeks, odnosno sposobnost širenja neke zarazne bolesti.

– Za Omikron soj procena je da je R0 između 10 i 18, a ubrzano stiže i Omikron 2 koji je zarazniji. Kakvo je stanje kod nas, deluje da je R0 sigurno oko 20. To znači da jedna osoba može zaraziti 20 drugih. Recimo, kod gripa je 2 do 4. Ebola, koja se stalno uzima kao primer nečeg strašnog je istog indeksa, 2 do 4. Sa ovakvim, prilično nekontrolisanim širenjem, svako od nas će doći u kontakt sa virusom – navodi sagovornik eKlinika portala dr Aleksandar Ivković.

Zašto su vakcinisani ipak u prednosti, i pored zaražavanja

Kako će neko proći u suretu sa virusom, zavisi od toga da li je vakcinisan kompletno i koliku količinu virusa je udahnuo. Sasvim očekivano je da se razbole i vakcinisani, kao što je očekivano da imaju blažu formu. Razlika je u tome što vakcinisani, koji su se razboleli, već imaju značajan broj antitela i time ublažavaju, odnosno smanjuju broj ćelija koje su zahvaćene bolešću. Takođe, imaju i B i T ćelije koje odmah počinju produkciju novih antitela i time značajno povećavaju šansu da bolest prođe lakše. Prema podacima iz pojedinih istraživanja, dokazano je da postoje oštećenja pluća koja su suviše mala da bi se videla standardnim pregledima, i kod onih sa teškim, ali kod onih koji nisu imali tegobe. Problem je što nakon ovakvih epidemija uvek možemo očekivati porast broja svih ostalih bolesti – kaže specijalista radiologije dr Aleksandar Ivković.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna
13:00, 03. 02. 2022.
Odgovori

Jako korisno i dobro napisano. Bravo i hvala!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo