Naslovna / Korona

Pojedinci zaraženi korona virusom u raznim delovima tela mogu da nose više skrivenih sojeva

Priredio/la: I. V. |11:00 - 15. 03. 2022.

Dok se telo zaražene osobe bori sa dominantnim sojem virusa, neke od mutacija mogu da koriste ćelije bubrega ili slezine kao svoju nišu za skrivanje

korona Pojedinci zaraženi covid 19 infekcijom mogu u svom telu da nose više različitih sojeva virusa Foto: Shutterstcok

Ljudi koji su se zarazili covid 19 infekcijom mogu da imaju nekoliko različitih varijanti SARS-CoV-2 virusa, skrivenih daleko od imunog sistema, u različitim delovima tela, otkriva novo istraživanje međunarodnog istraživačkog tima objavljeno juče u Nature Communications. Autori studije kažu da ova pojava može znatno da oteža potpuno uklanjanje virusa iz tela zaražene osobe, sopstvenim antitelima ili terapijskim tretmanima.

Korona virus može jasno da evoluira u različitim tipovima ćelija

Covid 19 nastavlja da hara svetom, ponovo izazivajući hospitalizacije i smrtne slučajeve, nanoseći veliku štetu, kako zajednicama, tako i ekonomijama širom sveta. Zabrinjavajuće varijante virusa  (VoC) odavno su zamenile originalni korona virus iz Vuhana, i sve više su sposobne da izbegnu imunološku zaštitu koju nudi vakcinacija ili tretman antitela.

U novom istraživanju, koje se sastoji od dve studije objavljene paralelno u Nature Communications, međunarodni tim predvođen profesorom Imreom Bergerom sa University of Bristol i profesorom Joachimom Spatzom sa Max Planck Institute for Medical Research u Hajdelbergu, pokazuju kako virus može jasno da evoluira u različitim tipovima ćelija i da prilagodi svoj imunitet, u istom zaraženom domaćinu. Tim je pokušao da istraži funkciju „džepa“ u S proteinu SARS-CoV-2 virusa u ciklusu infekcije. Taj džep, koji je tim iz Bristola otkrio u ranijem istraživanju, igrao je suštinsku ulogu u virusnoj infektivnosti.

– Neprekidna serija varijanti virusa, a poslednji je Omikron, koji dominira svetom, do sada je potpuno zamenila originalni virus. Analizirali smo mutaciju virusa otkrivenu u Bristolu, nazvanu BrisDelta. Ona je promenila svoj oblik u odnosu na originalni virus, ali „džep“ na šiljku proteina, koji smo otkrili, bio je tamo i bio je nepromenjen. Intrigantno, BrisDelta se predstavlja kao mala subpopulacija u uzorcima uzetim od pacijenata, ali izgleda da inficira određene tipove ćelija bolje od virusa koji je dominirao prvim talasom infekcija – istakao je profesor Imre Berger.

Dok je telo zauzeto odbranom od dominantnog virusa, neki sojevi se kriju u bubrezima ili slezini

Naši rezultati su pokazali da neko može imati nekoliko različitih varijanti virusa u svom telu. Neke od ovih varijanti mogu koristiti ćelije bubrega ili slezine kao svoju nišu za skrivanje, dok je telo zauzeto odbranom od dominantnog tipa virusa. Ovo bi moglo otežati zaraženim pacijentima da se u potpunosti oslobode SARS-CoV-2 virusa – naglasio je dr Kapil Gupta, vodeći autor BrisDelta studije.

Tim naučnika primetio je najsavremenije tehnike sintetičke biologije. Kako bi razumeli funkciju džepa, naučnici su napravili sintetičke SARS-CoV-2 virione u epruveti, koji oponašaju virus, ali imaju veliku prednost u tome što su bezbedni, jer se ne razmnožavaju u ljudskim ćelijama. Koristeći ove veštačke virione, uspeli su da prouče tačan mehanizam džepa kod virusne infekcije. Oni su pokazali da nakon vezivanja masne kiseline, S protein, koji ukrašava virione, menja njihov oblik. Ovaj mehanizam „promene oblika“ efikasno prikriva virus od imunog sistema.

– Spuštanjem S proteina, nakon vezivanja inflamatornih masnih kiselina, virus postaje manje vidljiv za imunološki sistem. Ovo bi mogao da bude mehanizam kojim virus izbegava da ga domaćin otkrije i jak imuni odgovor na duži vremenski period, kao i povećanje ukupne efikasnosti infekcije – objasnio je dr Oskar Staufer, vodeći autor ove studije i član Max Planck Institute u Hajdelbergu i Max Planck Centre u Bristolu.

Izgleda da ovaj džep, posebno napravljen da prepozna ove masne kiseline, daje prednost SARS-CoV-2 unutar tela zaraženih ljudi, omogućavajući mu da se tako brzo razmnožava. To bi moglo da objasni zašto je tu, u svim varijantama, uključujući Omikron. Intrigantno, ista karakteristika nam takođe pruža jedinstvenu priliku da pobedimo virus, upravo zato što je tako očuvan — sa prilagođenim antivirusnim molekulom koji blokira džep – dodao je profesor Berger.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo