Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Hajdučka trava

Hajdučka trava

Najvažniji sastojak ajdučice, kako se još zove hajdučka trava, jeste etarsko ulje

Cvet hajdučice pomaže kod slabosti i nemoći Foto: Shutterstock

HAJDUČKA TRAVA – Achillea millefolium

Ovu travu zna gotovo svaki, ali malo ko zna od šta (čega) ona leči. Po narodnoj i naučnoj medicini hajdučka trava, ajdučica, sporiš, paprac ili kunica leči sve nove rane i još neke bolesti. Ako hoćeš da imaš ovoga leka, naberi te trave, osuši je i stavi dve šake cveta i lišća u zejtin i ostavi zatvoreno da stoji na suncu desetinu dana. Cvet se pretvori u zejtin koji mi nazivamo sporišin – koji treba čuvati za slučaj nužde. Ranu treba njime mazati i čistom gazom obavijati.

Lekovita svojstva

Pro­tivu šuljeva zatvorenih i krvavih dobro je piti dva puta dnevno odvar od korena i cveta hajdučice. On valja i onima koji se osećaju slabi i nemoćni. Od grčeva u želucu dobro je ovu travu pomešati sa metvicom. Odvar od hajdučke trave krepi i organe za varenje, vele i mnogi doktori. Ko ima grizlica (čireva) ma gde one bile treba odvarom da se ispira. Ko zna da mu je krv ma čim bila „pokvarena“, nek pije taj odvar duže vremena samog ili pomešanog sa islandskom mahovinom, jednu čašu izjutra našte srce i uveče pri polasku na spavanje.

Ajdučica sadrži kao najvažniji sastojak etarsko ulje. Ovo ulje može biti i plave boje koja potiče od azulena, onog istog sastojka kojeg ima i u etarskom ulju titrice ili kamilice.

Umesto hajdučke trave može da se upotrebljava zvezda ili mesečina (Achillea clypeolata) sa žutim cvećem.

Send this to a friend