Naslovna / Lekovito Bilje / Krušina

Krušina

Odvar od kore krušine dobro je sredstvo za pročišćavanje Foto: Shutterstock

KRUŠINA – Rhamnus frangula

Krkavina, pasja leska, krušina je stablo, najčešće 2–3 m vi­ sine, uspravljeno i granato. Kod nas je ima dosta po vlažnim šumama, po lugovima, pored reka, na rečnim ostrvima i kraj potoka. Cveta u maju i junu. Zreli plodovi su crni. Od krušine se skida kora sa mlađih stabala i sa debljih grana krajem zime i početkom proleća. Kora je tanka, spolja crvenkasta, s unutrašnje strane žuta. Ukusa je gorkog, pomalo oporog i neprijatnog. Pljuvačku boji žuto.

Lekovita svojstva

Kora mora da se osuši i da se takva ostavi da stoji najmanje go­dinu dana pa tek onda da se upotrebi kao pouzdano blago sredstvo za pročišćavanje. Sveža kora koja nije odležala bar godinu dana nije dobra, jer tera i na povraćanje i na stolicu. Dok stoji, u njoj se polako vrši oksidacija određenih sastojaka pa se time gubi njeno nepovolj­no delovanje, ona postaje sve bolja i prijatnija kao lek.

Kora od krušine se traži za izradu raz­nih biljnih čajeva za pročišćavanje, za regulisanje rada organa za varenje i sl. Kad se nema vremena da se čeka da istekne godinu dana u njenom ležanju i oplemenjivanju. Onda se isti efekat postiže ako se kora greje jedan sat uz veliko strujanje vazduha na temperaturi od sto stepeni. Tako se za ovo kratko vreme izvrši oksidacija sastojaka i kora je spremna za upotrebu.

Kora od krušine sadrži antra­hinonska jedinjenja i upotrebljava se u obliku odvara ili ekstrakta kao dobro sredstvo za pročišćavanje. Kora od krušine je glavni sastojak u raznim čajevima za proči­šćavanje koji se spravljaju i prodaju u apotekama.

Krušini je slična žestika ili ljigovina (Rhamnus fallax) koja raste u našim planinama kao žbun ili omanje drvo. Od ove biljke se upotrebljava kora kao zamena za koru od krušine. Kora od krušine kao i kora od žestike, u jačem odvaru, naročito dok su sveže, dobro deluju u lečenju šuge i drugih kožnih oboljenja.