
Paradajz je dobar izbor za one koji su skloni malokrvnosti Foto: Shutterstock
PARADAJZ – Solanum lycopersicum
Jedenje crvenog patlidžana je vrlo dobra hrana i odlično predupredno sredstvo protiv mnogih bolesti a naročito protiv svakog proliva. Često i obilato jedenje tog patlidžana otklanja začetke i uzroke raznih bolesti a naročito epidemičnih, koje bi se mogle pojaviti bez jedenja tog patlidžana.
Osim toga crveni patlidžan predohranjava razna žita u ambaru od kvareža, od žiška i raznih crvića. Patlidžan se osuši na svome stablu, pa takav razdeli na više mesta po gomili pšenice, ječma, raži, kukuruza. Tako isto čuva i povrće od raznog kvareža i raznih crvića i bolesti.
Naučnim ispitivanjem i analiziranjem posvedočeno je da crveni patlidžan ima lekovitu snagu. Prema tome patlidžan je vrlo dobar i za one koji su malokrvnosti i suvoj bolesti i kašlju naklonjeni.
Crveni i modri patlidžan je vrlo lako obrađivati, pošto on svuda obilato rađa, a vrlo je koristan za naše zdravlje i ekonomiju.
Kako se patlidžanski sos može ostaviti za upotrebu zimi, to zna skoro svaka domaćica, a tome bi trebalo naučiti i mušku i žensku decu, kao i svemu onom što je nužno za naš opstanak i bolje zdravlje naše i našeg voćarstva, stočarstva i drugih domaćih potreba.