Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Paradajz

Paradajz

Paradajz utiče pozitivno na rad sistema organa za varenje

Paradajz je dobar izbor za one koji su skloni malokrvnosti Foto: Shutterstock

PARADAJZ – Solanum lycopersicum

Jedenje crvenog patlidžana je vrlo dobra hrana i odlično predu­predno sredstvo protiv mnogih bolesti a naročito protiv svakog proliva. Često i obilato jedenje tog patlidžana otklanja začetke i uzroke raznih bolesti a naročito epidemičnih, koje bi se mogle po­javiti bez jedenja tog patlidžana.

Osim toga crveni patlidžan predo­hranjava razna žita u ambaru od kvareža, od žiška i raznih crvića. Patlidžan se osuši na svome stablu, pa takav razdeli na više mesta po gomili pšenice, ječma, raži, kukuruza. Tako isto čuva i povrće od raznog kvareža i raznih crvića i bolesti.

Naučnim ispitivanjem i analiziranjem posvedočeno je da crve­ni patlidžan ima lekovitu snagu. Prema tome patlidžan je vrlo dobar i za one koji su malokrvnosti i suvoj bolesti i kašlju naklonjeni.

Crveni i modri patlidžan je vrlo lako obrađivati, po­što on svuda obilato rađa, a vrlo je koristan za naše zdrav­lje i ekonomiju.

Kako se patlidžanski sos može ostaviti za upotrebu zimi, to zna skoro svaka domaćica, a tome bi trebalo naučiti i mušku i žen­sku decu, kao i svemu onom što je nužno za naš opstanak i bolje zdra­vlje naše i našeg voćarstva, stočarstva i drugih domaćih potreba.

Send this to a friend