Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Pirevina

Pirevina

Pirevina olakšava izbacivanje tečnosti iz organizma

Koren pirevine sadrži najveći deo lekovitih sastojaka Foto: Shutterstock

PIREVINA – Triticum repens

Pri kuvanju pirevine treba korenje iseći na kratke koma­diće i sasuti u lonac oko tri pregršti na četiri-­pet litara vode. Lonac odozgo zalepiti i kuvati sve dok ne uvri blizu po­lovina vode. Tad procediti čaj i čuvati u čistom i zatvorenom sudu. To piće za šest nedelja preporodi krv.

Čaj pirevine leči još i slabo mokrenje, i nemoć mokrenja, i groznice, i razna zapaljenja, naročito koja dolaze od pomenutih bo­lesti.

Kad se koren pirevine dobro skuva, onda čaj njegov leči i šuljeve, pa bili otvoreni ili zatvoreni. Treba ga piti trired na dan po 1 čašu sve dok se ne ozdravi, a to će nasigurno biti. Dobro ga je piti svakad kad se ko oseća nezdrav. Čaj je prijatan, koji nema ničega otrovnog. Da pirevina ima u sebi i materijala za ishranu i lek, vidi se otuda što ga neki narodi jedu u oskudici druge hrane, i što ima u njoj: šećera, triticina, saponina, malo sluzi i drugih sastojaka. U njoj ima i neke osobite materije koja miriše na vanilu.

Za lek se upotrebljava i koren, i stablo, i lišće. Može se lako ostaviti i za zimu osušen u svežnjevima. U korenu njegovom nalazi se najveći deo lekovitosti i rečenih sastojaka. Koren je na nekim me­stima dugačak po metar i više. Ovde je reč o pirevini koja se loza i nalazi svuda po njivama, po ledinama, i strmoglavo okrenuta niz neki prokop i brazde.

Pirevini je slična zubača (Cynodon dactylon).

Send this to a friend