Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Vranilova trava

Vranilova trava

Čaj od vanilove trave dobar je kod bolesti disajnih organa, kao i organa za varenje

Od vranilove trave beru se vrhovi grančica u cvetu Foto: Shutterstock

VRANILOVA TRAVA – Origanum vulgare

Vranilova trava ili crnovrh raste na suvim obroncima, na šumskim pro plancima, na livadama i drugde. Visoka je često i preko pola metra. Ima crvenkaste, ređe beličaste cvetiće skupljene na vrhu grana. Od vranilove trave beru se vrhovi grančica u cvetu. Su­še se u tankom sloju, na promaji, u hladovini. Mirisa su prijatnog, a ukusa nagorkog i malo oporog. U njima ima do 1 % etarskog ulja, tani­na i gorkih sastojaka.

Vranilova trava se upotrebljava u obliku čaja koji se pije za lečenje organa za varenje i za disanje. Kao jači čaj upotrebljava se i spolja za ispiranje i za obloge protiv zapaljenja kože i sluzokože. U etarskom ulju vranilove trave ima i do 50% timola i drugih sastoja­ka koji deluju kao antiseptici.

Slično vranilovoj travi deluje i čubar (Saturea hortensis), a botanički joj je srodan i majoran (Origanum maio­rana). Ova se biljka gaji u svetu i kod nas, jer se upo­trebljava kao prijatan aromatičan začin u kuhinji i u industriji konzervi mesa, ribe i povrća.

Od majorana se upotrebljava lišće i zeljasti vrhovi sabrani pred cvetanje biljke. Oni se pažljivo suše i potom iseckaju ili sa­melju, dobro zatvore i čuvaju kao što se čini i sa drugim začinima (biber, aleva paprika). U majoranu ima etarskog ulja, tanina, nagor­kih i drugih sastojaka. Njegovo ulje je blagog i aromatičnog mirisa. Majoran ima i lekovita svojstva. Upotrebljava se u obliku čaja za poboljšavanje apetita, jer pojačava lučenje stomačnog soka, smanjuje smetnje od lošeg varenja, sprečava nadimanje i sl.

Send this to a friend