Naslovna / Lepota

Vodič od 7 koraka za negu bolnih i ispucalih usana

Priredio/la: I. V.|11:00 - 15. 01. 2021.

Naša koža ipak ima moćna regenerativna svojstva, zato treba da je pustimo da radi svoj posao, ali i da prestanemo da joj odmažemo

ispucale-usne Koža usana ima svoju moć regeneracije i zato je pustite da radi svoj posao Foto: Shutterstock

Suve, ispucale usne uvek se jave kao jedna od glavnih briga o kada dođe zima. Kada primetite da koža usana počinje da se menja i da je na ivici da popuca, tu pojavu treba sprečiti, jer, nažalost, pucanje kože usana može da dovede i do stvaranja neprijatnih rana koje ponekad i krvare. Zato se potrudite da vam usne tokom zime ostanu zdrave, posebno u ovom periodu kada nosimo zaštitne maske pod kojima je koža stalno izložena kondenzaciji i vlažnoj sredini, idealnoj za stvaranje bakterija.

Usne su i inače sklone isušivanju

Koža usana je tanka i nežna i ne sadrži lojne žlezde, kao koža na ostatku tela, pa je ovo čini posebno sklonom isušivanju i pucanju. Stanje kože usana se pogoršava tokom zime jer se vlažnost vazduha smanjuje, pa više vlage isparava iz kože, a izloženost dodatno pogoršava situaciju. Ukoliko se koža usana toliko isuši i dehidrira, pojava rana je neizbežna. A da se to ne bi desilo, dermatolozi predlažu da se pridržavamo vodiča koji će nam olakšati da usne ostanu zdrave tokom zime.

Vitamin K za zarastanje rana

Područje usana tretirajte sastojcima koji su specijalizovani za zarastanje rana i negu zaštitne barijere kože. Kada koža usana počne da se ljušti i puca, potrebno je negovati je preparatima koji u svojoj formuli sadrže ceramide, skvalan, masne kiseline, kao i aktivne sastojke za koje je poznato da ubrzavaju zarastanje rana, poput vitamina K.

Kožu treba omekšavati, nikako vlažiti

Kožu usana, više puta u toku dana, neophodno je hidrirati „omekšivačima“ za kožu, a nikako proizvodima za ovlažavanje kože.  Emolijensi, poput navedenih ceramida i masnih kiselina, pomažu u nezi kože i neguju njenu zaštitnu barijeru. Balzami za usne koji sadrže samo ovlažujuće sastojke, kao što su hijaluronska kiselina i glicerin, zapravo mogu usne učiniti još suvljim zato što privlače vlagu, a ako je spoljašnja temperatura niska, vlaga se „izvlači“ iz kože, a zatim  isparava.

Okluzivi su najbolja barijera

Dermatolozi savetuju da kožu usana zimi negujemo okluzivima (mastima i uljima) koje je dobro naneti na površinu usana u što debljem sloju. Okluzivi će, kako stručnjaci objašnjavaju, na kožu usana delovati kao neka vrsta „zavoja“ jer stvaraju fizičku barijeru na koži, između nje i spoljašnje sredine, olakšavajući tako koži da zaraste i sprečavajući gubitak vlažnosti. Uljani sastojci takođe štite kožu od izlaganja bakterijama koje mogu dovesti do infekcija. Za ovakvu vrstu nege dermatolozi preporučuju upotrebu voskova i određenih ulja kao što je lanolin.

Izbegavajte mentol, kamfor i fenol

Izbegavajte proizvode, balzame i meleme za usne, koji sadrže sastojke koji dodatno isušuju kožu. Oni se često dodaju melemima zbog arome i ukusa, ali nisu preporučljivi za probleme ispucale kože. Izbegavajte mentol, kamfor i fenol kao sastojke u balzamima za usne jer mogu da ih isuše. U početku hlade i umiruju upaljenu kožu usana, ali brzo isparavaju i ne prave zaštitnu barijeru na koži. Takođe, izbegavajte i bilo koji sastojak alkohola jer i oni isušuju kožu usana, dok salicilna kiselina može da izazove iritaciju kože. Ona se ponekad dodaje kozmetičkim preparatima koji služe za piling usana, odnosno za uklanjanje suve kože koja je počela da se ljušti, ali usne su vrlo osetljive na ovu kiselinu. Ulje cimeta ili ulje peperminta su sastojci koji takođe mogu da izazovu iritaciju.

Napravite fizičku barijeru

Kada izlazite napolje na usne nanesite balzam ili melem koji će imati ulogu fizičke barijere. Hladan vazduh i vetar dodatno isušuju usne, pa je korisno prekriti ih šalom da biste ih zaštitili. E, u ovom slučaju, trenutno pomaže i zaštitna maska.

Prestanite da ližete usne!

Ovo ste već sigurno čuli bezbroj puta, ali evo još jednom – prestanite da ližete usne! Ove navike bi se trebalo rešiti, posebno tokom zime, jer pljuvačka privremeno vlaži usne i na njima ostavlja kapljice vlage, ali se onda osuši na površini, što dodatno pogoršva stanje kože.

Ne kidajte i ne ljuštite kožu usana!

Ne kidajte suvu kožu sa usana! Kidanje kože je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave kada su im usne veoma ispucale. Dermatolozi podsećaju da većina nas misli da odstranjivanjem suve kože, koja je počela da se ljušti sa usana, ubrzavamo proces izlečenja, ali, kako ističu, ta suva koža zapravo služi svrsi. Nežna koža usana neće da zaraste ako se suvi delovi neprestano uklanjaju. „Mrtva“ koža mora da ostane na usnama sve dok nova ne bude spremna da preuzme svoju ulogu. Suva koža će se svakako sama oljuštiti – ali kada za to dođe vreme, a ne kada mi odlučimo nasilno da je uklonimo. I, ne zaboravite da naša koža ipak ima moćna regenerativna svojstva, zato treba da je pustimo da radi svoj posao. A, ako je stalno ljuštimo i kidamo ona neće zaceliti, baš kao ni razne krastice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo