Naslovna / Lepota

5 saveta kako da usne zimi budu meke i glatke

Priredio/la: S.St.|11:00 - 13. 02. 2023.

Niko ne voli ispucale, suve usne. Zato zimi treba još više da ih dodatno negujemo lakim i jednostavnim kućnim lekovitim sredstvima

usne raz i hladan vetar glavni su krivci za suve, ispucale usne na kojima čak i koža može da se ljušti Foto: Shuttterstock

Usne su, takođe, sastavni deo našeg tela i ponekad ih zanemarujemo. Zimska sezona je povezana sa hladnoćom i suvim vazduhom. Mraz i hladan vetar glavni su krivci za suve, ispucale usne na kojima čak i koža može da se ljušti. Dakle, o njima treba voditi računa sa najvećom ozbiljnošću!

Evo nekoliko saveta i trikova kako bi vaše usne bile vlažne, meke i zdrave tokom cele zimske sezone koje predlaže sajt healthshots.com.

1. Nemojte prečesto da ih oblizujete

Svojstveno nam je da zimi češće oblizujemo usne, čak i nesvesno, jer se lako suše. Na ovaj način pljuvačka ostaje na površini što dodatno šteti usnama.

2. Nanesite balzam za usne

Najlakši i najčešći način da naše usne budu zdrave i punije jeste korišćenje balzama dobrog kvaliteta (bez parabena i alkohola) noću. To će pomoći da se naše usne hrane i vlaže dok spavamo.

3. Namažite zaštitni sloj

Kada tokom dana izlazimo iz kuće, zajedno sa balzamom za usne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF). SPF deluje kao zaštitni sloj koji sprečava pigmentaciju i sušenje.

4. Budite stalno hidrirani

Jasno je da ako je telo dovoljno hidrirano, biće i usne. Zimi ne osećamo veliku žeđ, ali bez obzira na to, treba da vodimo računa i da pratimo koliko puta u toku dana pijemo vodu.

5. Piling

Nežni piling može pomoći u uklanjanju mrtve kože. Isprobajte ova veoma efikasna kućna lekovita sredstva koja su korisna i mogu da pomognu da napravite piling za usne i vratite im prirodnu mekoću.

Za suve i ispucale usne preporučuje se piling od meda i šećera (poželjno smeđi šećer). Ovi sastojci bogati su antioksidansima i mogu se koristiti i kao balzam za usne za zaštitu od UV zraka.

Način upotrebe: Pomešajte med i šećer u odnosu 1:2 i nežno trljajte usne 5 do 10 minuta, a zatim ih isperite mlakom vodom.

Tretman „uradi sam” 

Kao i našem licu, i našim usnama potrebna je dodatna nega. Evo nekoliko saveta kako da kod kuće sami napravite nekoliko jednostavnih lekova koji mogu da pomognu.

1. Ulje limuna i badema

Kombinacija limunovog i bademovog ulja veoma je efikasna i osvežava boju vaših usana. Pruža hidrataciju i vlagu što ih čini prirodno mekim i ružičastim.

Način upotrebe: Uzmite dve kašike bademovog ulja, iscedite 2-3 kapi limuna i ostavite da stoji na usnama 5 do 10 minuta. Nakon toga ih isperite mlakom vodom.

2. Mlečni proizvodi za negu

Jedna od najpovoljnijih i najjeftinijih metoda je upotreba pavlake/kajmaka. Nanošenje samo malo pavlake/kajmaka veoma je efikasno za hidrataciju i depigmentaciju.

3. Zdrav život i uravnotežena ishrana

Pored održavanja pravilnog nivoa vode u telu, izuzetno je važno da imamo dobar apetit i da konzumiramo uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim materijama i mineralima.

Usne su najosetljiviji deo našeg tela i zato zaslužuju našu pažnju kako bismo ih održali zdravim. Pored gore navedenih saveta, moramo da budemo oprezni prilikom direktnog izlaganja štetnim UV zracima, korišćenja boja koje se prave na hemijskoj osnovi i čupanja osušene kože usana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo