Naslovna / Lepota

Koji od 9 oblika usana imate i kako da ih definišete šminkom

Priredio/la: I. V.|17:00 - 14. 02. 2021.

Šminkom ne treba praviti novi oblik usta. Naprotiv, već samo naglasite obrise svojih prirodnih usana

oblika usana Stručnjaci su tokom godina identifikovali 9 oblika usana Foto: Shutterstock

Svačije usne su jedinstvene i svako od nas ima usne sa specifičnim detaljima. I, ne postoji oblik usana koji je poželjniji od drugog –  jer svaki je poseban na svoj način i čini nas jedinstvenim. Iako postoji nekoliko zajedničkih karakteristika, stručnjaci su tokom godina identifikovali 9 oblika usana. Međutim, ljudi često imaju kombinaciju dva ili tri oblika. Možete, na primer, da imate pune usne, ali istovremeno okrugle ili sa jačom donjom usnom. Čak i kada neko nije zadovoljan oblikom usana koji mu je priroda podarila, ne treba isključivo razmišljati kako da ga promeni. Za početak, postoje načini kako da ih pravilno definišemo. A u tome najviše mogu da pomognu saveti profesionalnih šminkera.

Pune usne

„Pune usne“ je izraz kojise tehnički odnosi na usne koje su ravnomerno popunjene, i gornja i donja. Malo sjaja nanetog na sredinu obe usne može naglasiti jastučast izgled usta. Ukoliko želite još veću definiciju oblika usana, uvek možete staviti malo hajlajtera na amorov luk i tako dobiti jasniji V oblik gornje usne, a ukoliko biste da izoštrite uglove usana, za to će vam pomoći korektor ili puder dobre pokrivne moći.

Jaka gornja usna

Ovaj oblik usana podrazumeva da je gornja usna nešto punija od donje. Lako se može definisati olovkom za usne ili, ako želite da napravite ravnotežu, možete da koristite podlogu ili korektor kako biste ublažili gornju liniju usana. Tankom četkicom ili aplikatorom korektora pratite liniju gornje usne, ali sa unutrašnje strane, kako biste vizuelno dobili manju usnu.

Široke usne

Široke usne su obično duže nego što su punije, baš kao izduženi osmeh. Ako želite vizuelno da „skupite“ usta, sve što trebate da uradite je da napravite neku vrstu naglaska. To se postiže kada svetliju nijansu ruža za usne ili sjaja malo utapkate na sredinu usana. Tako će taj akcenat privući više pažnje nego sam oblik širokih usana.

Okrugle usne

Ako su vam gornja i donja usna potpuno jednake širine, verovatno imate okrugle usne. Često imaju mek amorov luk tako da malo sjaja na sredini usana može naglasiti sočnost usana. Ukoliko želite da izdužite usne, možete to uraditi olovkom – ali bez preterivanja. Blago podvucite spoljne uglove usana da biste proširili područje, ali nikako previše u odnosu na prirodnu usnu. „Radite sa onim što imate“ je savet šminkera jer svako prterivanje može imati kontra efekat.

Jaka donja usna

Jaka donja usna podrazumeva da je donja usna punija od gornje. Ako želite da definišete ovaj oblik, potreban vam je korektor ili tečna podloga za precizno oblikovanje područja oko usta. Ukoliko želite da smanjite donju usnu nakon što ste istakli gornju, uzmite korektor i njime prekrijte područja koja ne želite da vidite. Koristite olovku kako biste definisali oblik usne koji želite. Ipak je sve to šminka pa imate slobodu da prikrivate ili naglašavate do mile volje.

Tanka usta

Tanka usta možete da imate prirodno, od rođenja, ili takav oblik mogu da dobiju s godinama, kako starite, jer usne vremenom gube na volumenu. Da biste naglasili tanke usne, smatrajte olovku za usne najboljom prijateljicom. Uvek uvek možete malo da iscrtate liniju ispod prirodne kako bi usne izgledale punije, ali pazite da ne preterate. Definiciju punijih usana pravite tako da je olovka za usne uvek povezana sa vašom prirodnom linijom usana, odnosno da se nadovezuje na nju, sa spoljašnje strane. Takođe, malo hajlajtera na sredini usana učiniće da one izgledaju punije.

Usne u obliku luka

Kao što i samo ime kaže, usne u obliku luka imaju izražen amorov luk. Za ovaj oblik usana možete da koristiti makeup metode da hajlajterom istaknite središnji deo amorovog luka ili da ublažite V oblik olovkom ili ružem kojim ćete preći malo preko ivica luka i bukvalno malo zamrljati boju iznad luka.

Srcolika usta

Usne u obliku srca obično imaju izražen amorov luk, sa oštrijom donjom usnom. Precizna definicija ovog oblika usana može se razlikovati od osobe do osobe, ali ovde je ključni momenat taj amorov luk u obliku slova V. Da bi definisali oblik ovakvih usana, šminkeri predlažu da istakne hajlajterom luk amora – vrh koji zapravo odgovara svim oblicima usana, ali najviše asocira na srce. Ako baš niste zadovoljni tako oštrim ivicama amorovog luka, možete ih blago zamutiti olovkom ili ružeme i tako im ublažiti oštre ivice.

Usne okrenute nadole

Usne okrenute nadole imaju tendenciju da blago ulegnu u uglovima. To se obično dešava kada je donja usna nešto manja od gornje. Uglovi se ne slažu u potpunosti, i to je ono zbog čega izgleda kao da „padaju“ nadole. Šminkeri kažu da je ovde trik popuniti te uglove. Olovkom za usne definišite liniju usana prema van i ka gore. Najbolje je koristiti olovku za usne koja je malo tamnija od vaše boje usana, što stvara senku i više oblika na donjoj usni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo