Prirodna medicina

Narodni multivitamin zove se vodnjika, štiti od prehlade, čisti krvne: Kako se priprema?

Priredio/la: D. T.

Laktobacilus bakterije koriste šećere iz divljeg voća kao izvor energije, šećeri se pretvaraju u ugljen dioksid i mlečnu kiselinu koja snižava pH vrednost

Vodnjika je narodni multivitamin, napitak sa kojim su naši preci često počinjali i završavali dan, štitili se od bolesti. Koristi se tradicionalno u zimskom periodu godine, veruje sa da može da nas zaštiti od prehlade, gripa. Ima neprocenjivu ulogu za zdravlje crevne flore, jer se u njoj nalaze probiotici koji štite naše zdravlje i celokupni imuni sistem.

Kako se pravi vodnjika?

Vodnjika je tradicionalni srpski narodni napitak, najviše se koristi u užičkom kraju. Pravi se isključivo od neprskanog divljeg voća i šumskih plodova. Dodaje se voda koja nije hlorisana, može izvorska ili filtrirana.

Nastaje u procesu fermentacije uz pomoć Laktobacilus bakterija koje se hrane šećerima i proizvode mlečnu kiselinu. Laktobacilus bakterije koriste šećere iz divljeg voća kao izvor energije, šećeri se pretvaraju u ugljen dioksid i mlečnu kiselinu koja snižava pH vrednost vodnjike koja je blago kiselkasta. Na ovaj način sprečava se razvoj mikroorganizama, kisela sredina onemogućava rast loših bakterija, unose se probiotici bitni za zdravlje crevne flore i ukupno zdravlje.

Malo je kiselkasta

Originalna vodnjika zato je malo kiselkasta, pravi se prvenstveno od divljih jabuka, krušaka i ploda kleke, koji čine do 50 odsto svih vrsta voća, potom se dodaju po želji šipurak, trnjina, glog i drugo šumsko voće.

Ove divlje voćke nisu baš najprijatnijeg ukusa kada se konzumiraju u sirovom stanju, ali su bogat izvor vitamina, minerala, antioksidansa. Voće čini do 50 odsto suda u kojem se pravi vodnjika, doda se voda da ogrezne, sve fermentira oko 25 dana. Ovaj napitak može da se koristi tokom cele zime. Preporučuje se jedna čaša vodnjike ujutro i jedna uveče, s tim da se kada odaspemo jednu čašu ista količina sveže vode doda u vodnjiku. U početku je zato napitak malo kiselkastijeg ukusa.

Jedan od najboljih antioksidanasa

Stručnjaci kažu da je vodnjika pravi koncentrovani antiokisanas i jedan od najboljih prirodnih antioksidansa koji štite telo od delovanja slobodnih radikala i bolesti. Savetuje se za jačanje imuniteta, u prevenciji gripa i prehlade, veruje se da može da pročisti krvne sudove, da ublaži tegobe sa nepravilnim mokrenjem.

Smatra se da vodnjika može da reguliše holesterol, krvni pritisak, da pomogne u lečenju insulinske rezistencije, veruje se da je dobra pomoć i kod osoba koje hoće da smršaju. Domaće je sredstvo za lečenje mamurluka.

3 osnovna sastojka vodnjike

Divlja jabuka, kruška i kleka su osnov vodnjike koja se zove još i venjovača po žbunu kleke. U narodnoj medicini kleka važi za izrazito korisnu biljku. Kaže se „gde ima kleka, ima i leka„, smatra se da kleka može da nam pomogne kod bakterijske infekcije Ešerihijom koli (Escherichia coli), primenjuje se i kod reumatskih bolesti, olakšava disanje, pa se vodnjika sa klekom savetuje i pacijentima koji boluju od astme.

Bobice kleke onemogućavaju rast patogenih bakterija i gljivica. Ipak sama kleka se ne preporučuje bubrežnim pacijentima, jer sadrži jedinjenja koja povećavaju glomerularnu filtraciju (brzina protoka filtrirane tečnosti kroz bubreg) pri čemu, u slučaju povećanog unosa moguća je iritacija bubrežnog parenhima. Kleka se savetuje u obliku masti kod bolesti zglobova. Preporučuje se u kao inhalacija ili vodnjika i kod bronhitisa jer sprečava prekomernu sekreciju sluzi iz pluća, jača apetit i imunitet.

Bogatstvo vitamina i minerala

Divlja jabuka (Malus communis) je još jedan bitan sastojak vodnjike. Bogata je vitaminima A, B i C, fosforom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Sadrži organske kiseline i biljna vlakna koja snaže imuni sistem.  Smatra se da poboljšava varenje, probavu. Divlja kruška kako se tvrdi može da reguliše holesterol. Lekovit je plod, ali i listovi i kora. Veruje se da reguliše povišen šećer u krvi, da pomaže kod urinarnih bolesti, problema sa prostatom. Lišće divlje kruške kuva se kao čaj za ublažavanje prehlade, kašlja.