Naslovna / Prirodna medicina

Tinktura od gloga u narodnoj medicini koristi se za razne srčane tegobe

Priredio/la: I. V. |18:00 - 17. 09. 2023.

Stručnjaci naglašavaju da glog niko ne bi trebalo da koristi samoinicijativno, a posebna pažnja mora da se obrati na doziranje

glog Foto: Shutterstock

Glog je cvetni grm iz porodice ruža i spada u lekovito bilje od kojeg se za terapeutske svrhe, u vidu tinkture od gloga, kapi ili čaja, koriste listovi, bobice i cvetovi biljke. Lekovitost gloga potiče od hemikalije zvane flavonoidi, koji imaju antioksidativne efekte. U narodnoj medicini koristi se za poboljšanje cirkulacije krvi, a pokazalao se i da utiče na protok krvi iz srca.

Glog ublažava kardiovaskularne tegobe

U tradicionalnoj medicini glog se vekovima koristi prvenstveno za ublažavanje kardiovaskularnih tegoba, osnaživanje srčanog mišića, ojačanje „nervoznog srca“ i regulisanje visokog krvnog pritiska. Crveni glog, koji se najčešće koristi za neke od navedenih tegoba sadrži flavonoide, procijanidine (oksiakantin), kardiotonične amine fitosterole, polifenole, tanine, polisaharide, triterpene, vitamin C i E i etarsko ulje.

Tinktura ili kapi od gloga obično dolaze u vidu etanolno-vodenog ekstrakt lista sa cvetom gloga. Aktivni sastojci lista sa cvetom gloga mogu da podrže normalnu srčanu aktivnost, povoljno utiču na dotok kiseonika i cirkulaciju krvi, doprinose smanjenju napetosti i nemira i olakšavaju čoveku da zaspi i utone u san.

Kapi ili tinktura od gloga ne smeju samoinicijativno da se koriste

Iako se glog se tradicionalno najčešće koristi za bol u grudima, srčanu insuficijenciju, probleme sa cirkulacijom krvi, visok krvni pritisak, anksioznost i mnoga druga stanja, ipak nema pouzdanih  naučnih dokaza za njegovu delotvornost. Istraživanja su pokazala da kada se uzima oralno glog je verovatno bezbedan ako se koristi u dozama do 1.800 mg dnevno, do 16 nedelja. Ali, nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo da li je bezbedan kada se koristi duže od 16 nedelja.

Stručnjaci naglašavaju da glog niko ne treba da koristi samoinicijativno, a posebna pažnja mora da se obrati na doziranje s obzirom na to da neadekvatne količine mogu da izazovu pojavu ekstrasistola, odnosno preskakanja srca, vrtoglavicu i nestabilnost. Glog jeste dobar ako se pravilno koristi – u dozama koje su primerene posebnom stanju svakog pacijenta. Najčešće se savetuje po 20 kapi dva do tri puta dnevno. Međutim, ova doza može biti opasna za neka srčana stanja pa je savet da se uvek krene sa manjim kločinama, uz obavezan nadzor lekara. Što se tiče bolesti srca glog može da izazove interakciju sa mnogim lekovima koji se izdaju na recept a koriste se za lečenje srčanih bolesti. Osobe koje imaju neki srčani problem ne bi trebalo da koriste glog bez konsultacija sa lekarom.

Tinktura od gloga brzo i lako se sprema

Pre upotrebe lekovite tinkture od gloga poželjno je da se posavetujete sa lekarom, jer se ona ne preporučuje uz neke lekove za srce. Domaća tinktura od gloga koristi se tri puta dnevno po 5 do 10 kapi, pola sata pre jela. Kapi tinkture treba da se pomešaju sa vodom, čajem, medom ili šećerom.

Tinktura od gloga za srce je alkoholni ekstrakt iz lekovite biljke koji možete brzo da napravite kod kuće i to na jednostavan način.
Potrebni sastojci su:
* 20 grama cvetova i listova gloga
* 1 dl alkohola od 96 procenata
* sterilisana staklena flaša ili tegla.

Listove i cvetove gloga narežite na što manje komadiće i stavite ih u bocu/teglu pa ih prelijte alkoholom. Stavite teglu da stoji na suncu ili na toplom u periodu od 4 do 6 nedelja. Svakih par dana protresite teglu i vodite računa da su delovi biljke stalno natopljeni. Ako je potrebno, u teglu dodajte još alkohola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
JanMar
8:36, 18. 09. 2023.
Odgovori

Ptatim redovno Vaš Sajt.
Zahvalan sam Vam zbog Vaših saveta i recepata.
Srdačan pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo